Noutati :

Spectacol grandios de sunet si lumina pregatit in centru, la Timisoara. Dupa ‘Lumina Libertatii’ urmeaza ‘Lumina Unirii’

19 septembrie, 2019 - 06:27 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: CULTURA
1

TIMISOARA. Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii prezinta la finalul lunii septembrie episodul al doilea al unui spectacol de lumina ce i-a incantat pe timisoreni in 2018.

Spre deosebire de anul trecut scena spectacolului va fi de aceasta data Piata Unirii, iar personajul principal va fi Timisoara, personificata cu ajutorul unei marionete gigant, care trece prin istorie, sufera, se bucura, moare si renaste. Actori, muzicieni, concerte, efecte de sunet si lumina lumina vor spune povestea orasului folosind intreaga Piata a Unirii, act cu act, seara cu seara.

Evenimentele Luminii organizate de Asociatia Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii sunt o serie de trei plus ceremonia de deschidere din 2021, cate unul in fiecare an, incepand cu 2018. Anul trecut am montat Lumina Libertatii, iar anul acesta prezentam Lumina Unirii. in 2020 vom organiza Lumina Victoriei, urmand ca in 2021 sa pregatim evenimentul de deschidere pentru Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii in toate cele trei piete centrale ale orasului”, a declarat Simona Neumann, director executiv al Asociatiei Timisoara 2021 – Capitala Europeana a Culturii.

Spectatorii vor participa in seara de vineri, 27 septembrie, la actul I: de la stabilirea vetrei orasului in mijlocul terenului mlastinos, pana in epoca medievala. Orasul se va construi, va fi atacat si cucerit de trupele otomane. Concertul formatiei Baba Zula din Istanbul va introduce spectatorii in aceasta atmosfera. Umbrelele teraselor din piata se vor transforma in dervisi, iar la finalul scenei, toata cetatea va deveni pasalac turcesc. Un alt moment marcant, ciuma din 1738, va ilustra amenintarea mortii, mai prezenta atunci decat oricand. La final, trio-ul bucurestean ARAC va interpreta un recital care ilustreaza momentul istoric.

A doua seara, sambata, 28 septembrie, actul II se petrece in perioada austro-ungara. Multietnicitatea este caracteristica acestui moment, in care Franz List sustine un concert in cladirea actualului Muzeu de Arta. 20 de muzicieni de la Festivalul Eufonia vor canta la ferestrele cladirii trei piese a lui Liszt. Tot in a doua seara, Timisoara va intra sub asediu: Primul Razboi Mondial distruge orasul si cladirile.

Ultima seara, a treia – duminica 29 septembrie – este dedicata momentului Unirii. Timisorenii se vor bucura, ca membri ai unei mari familii. Concertul propune publicului meloman un concert extraordinar sustinut de Tymes Orchestra alaturi de Lucian Nagy Quartet, sub bagheta dirijorului Radu Zaharia. Evenimentul se desfasoara sub semnul multiculturalitatii specifice regiunii Banat, lucrarile fiind compuse de Lucian Nagy. Locuitorii cetatii, oameni de toate etniile danseaza, sarbatorind acea lumina care este deasupra tuturor.

In toate cele trei seri, cladirile Piata Unirii vor fi imbracate in lumina si sunet, prin intermediul videomaparilor, cu instalatii de sunet si lumina specifice fiecarui moment istoric, un decor in care se vor exprima peste 100 de actori, muzicieni si dansatoriInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Parca nu aveati bani pentru 2021, acum va dati in spectacol?