Spectacol fascinant pe Bega la Timisoara. Istoria orasului a fost povestita in culori, proiectii, muzica, dans si acrobatii uimitoare. Video

TIMISOARA. Canalul Bega a stralucit la prima reprezentatie a spectacolului Lumen, sustinut in vechiul port al orasului, in vecinatatea platformei Solventul.

Sute de timisoreni s-au adunat sa se bucure de un moment unic, intr-un loc cazut prada uitarii si readus la viata prin spectacol. Unul cuceritor, cu sute de artisti, muzicieni si acrobati, ajutati de proiectii uluitoare, care au redat o istorie stilizata a Timisoarei, cu locurile ei boeme, dar si cu blocurile gri din cartiere.

Spectacolul a rulat asemeni unui film fascinant cu un continut grafic personalizat cu care artistii au interactionat, iar de pe cele doua macarale au ‘zburat’ acrobati, in miscari ce-ti taie respiratia si care au tinut publicul cu sufletul la gura.

De ce Lumen? E simplu, pentru ca lumenul este unitatea de masura pentru lumina si tocmai aceasta lumina ne-a adus cel mai important titlu, cel de Capitala Culturala Europeana, sloganul Timisoarei fiind ”Lumineaza orasul prin tine”.

Ideea spectacolului grandios a aparut in anul 2015, iar apoi a fost introdusa in dosarul de candidatura a Timisoarei pentru titlul de Capitala Culturala Europeana. Acum are loc prima etapa a programului, urmand ca acesta sa se desfasoare anual, pana in 2021, apoi sa fie unul bianual. Nu vorbim, insa, de acelasi spectacol, ci de spectacole diferite, unul mai impresionant ca celalalt, toate insa vor avea o singura legatura: canalul Bega care, practic, desparte si uneste totodata un oras, e legatura istorica cea mai stransa dintre oamenii sai.

In 2019 o sa mergem in zona de cartiere dens populate, blocurile comuniste, in care vom avea interventii de tip pop-up. Vom interveni seara sau dimineata, astfel incat locuitorii sa nu vada, iar publicul de acolo va fi literalmente uimitor. Locuitorii care vor deschide fereastra, se vor intreba ce se intampla aici, la noi, in spate. Vom avea un spectacol foarte frumos. In 2020 o sa lucram pe partea de angrenare a locuitorilor in partea de comunicare, a evenimentelor care se intampla la ei in zona. Vom fi in zona de cartiere de-a lungul raului. In 2021 locuitorii orasului vor fi cei care vor trebui sa comunice cel mai mult ce se intampla la ei in oras, si mai ales cum se intampla. In 2021 se va transforma intr-un festival care cuprinde toata partea de canal din oras si in afara, e vorba de cateva localitati din Ungaria si Serbia. In Szeged si Novi Sad. Din 2021 va deveni un program bianual care va avea interventii in functie de nevoile resimtite de comunitati de-a lungul raului”, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Norbert Tako, cel care a conceput spectacolul ”Lumen”, care a purtat semnatura lui Kevin Finnan, director artistic al companiei britanice Motionhouse si coregraf al Jocurilor Paralimpice de la Londra.

Spectacolul Lumen poate fi vazut si sambata si duminica seara in portul vechi, de la orele 20.00, iar reprezentatia dureaza aproximativ trei sferturi de ora.

VIDEO: Remus Gradinariu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sunt increzatoare in capacitatea timisorenilor ! va fi asa cum ne dorim cu totii – in 2021 !

  2. Bravo!

  3. In fiecare seara rulează același spectacol sau sunt diferite reprezentații?

  4. De pe care mal se poate viziona ?

  5. Pentru toată țara, Lumină din lumina Timișoarei ! Încă de la 1848 Nicolae Bălcescu spunea LUMINAȚI POPORUL DACĂ VREȚI SĂ FIȚI LIBERI ! Acest proiect a făcut-o din plin (și la propriu și la figurat !), cu inspirație, inteligență și generozitate.