‘Spatiul de Cultura’ – hub cultural si educational al Timisoarei – Capitala Europeana a culturii in 2023, o reusita marca Initiativa in Educatie

TIMISOARA. În inima Timișoarei, proiectul Spațiul de Cultură” a reușit să transforme orașul într-un veritabil hub cultural și educațional, contribuind la statutul de Capitală Europeană a Culturii în 2023. Implementat de Asociația „Inițiativă în Educație”, proiectul a adus un suflu nou în comunitate prin activități inovatoare și interdisciplinare ce au îmbinat arta cu știința, cultura cu educația.

În perioada mai – decembrie 2023, proiectul „Spațiul de Cultură” a oferit o serie de activități diverse, de la ateliere educaționale, expoziții, până la conferințe, numărând în total 97 de evenimente. Acesta a reușit să atragă un public extins, de la cei mai mici, preșcolarii, până la adulți, creând astfel un mediu unde diferite forme de artă, cultură și știință au putut interacționa firesc. În total, aproape 6.000 de persoane au fost direct implicate în activitățile proiectului, fie ca participanți activi, fie ca vizitatori ai expozițiilor.

Printre cei care au jucat un rol important în succesul proiectului se numără:

Cosmonautul Dumitru Prunariu, primul și singurul român care a ajuns în spatiu, de ale cărui prezență și cunoștințe s-au bucurat peste 250 de elevi din Timișoara, într-o întâlnire special dedicată lor.

Invitații la conferința internațională „Teach with Space”, eveniment care a creat o oportunitate unică pentru cele 250 de cadre didactice participante de a descoperi oameni de știință pasionați precum Gernot Grömer, Rosa Doran, Adelina Machado, Priscila Doran, David Sousa, Sarah Roberts, Cristina Stancu, Florin Secoșan, Gabriel Kelemen, Claudiu Tănăselia, George Năzăreanu, Alec Bartos, Andrei Juravle, Rareș Bișag și mulți alții.

Copiii și adulții au apreciat ocaziile de întâlnire directă cu scriitorii- precum cele cu faimosul scriitor catalan Francesc Miralles, aflat în premieră la Timișoara, cu Florin Bican și ateliere de promovarea culturii scrise în școli.

Expoziții notabile precum „Space Posters – Arta și spațiul în istorie” și “Cosmoteca deSemne spațiale” au adus în atenția publicului larg subiecte și obiecte inedite, unele unicate și aproape necunoscute chiar și pe plan mondial, selectate de Alec Bartoș, președintele Comisiei de Astrofilatelie al Federației Filatelice Române.

Vernisajele expozițiilor precum Inner Cosmos (Livia Mateiaș), „Time & Space – Visual Vibes (Ioana Palicica și Loredana Tîrzioru), „Călătorie în Univers” (Corina Chirilă) au facilitat o conexiune directă între participanți și artiști, furnizând o înțelegere detaliată a procesului creativ.

În zona artelor teatrale, spectacolul „Micul Prinț” a avut câteva sute de spectatori plini de entuziasm și a fost suplimentat cu încă o reprezentație la cererea publicului.

S-au organizat numeroase ateliere de lectură pentru copii și adulți, ateliere inovatoare pentru cadre didactice oferite de „Ceainăria Educatoarelor”, care au evidențiat tehnici moderne în cadrul educației STEAM, tururi ghidate, lansări de carte precum și ateliere de pictură și reconectare cu corpul prin dans și muzică, deschizând astfel noi căi ale descoperirii și inovației creative pentru persoane de toate vârstele.

Impactul lor a fost deosebit de notabil, aducând împreună profesori, copii și familii într-un efort comun de a explora cosmosul prin artă, ilustrând astfel legătura profundă între domeniile artistic și științific.

Proiectul a avut un impact semnificativ și asupra segmentelor vulnerabile ale societății, inclusiv copiii instituționalizați care au avut oportunitatea de a participa la ateliere și alte activități ce le-au permis să descopere cultura, universul astronauților și să exploreze spațiul cosmic într-o manieră ludică și creativă. Proiectul a celebrat și multiculturalitatea orașului nostru. Au avut loc activități în limba germană, sârbă, maghiară și engleză.

Proiectul a fost mai mult decât o serie de evenimente, a constituit o călătorie culturală și educativă care a unit comunitatea în jurul valorilor comune ale cunoașterii, creativității și pasiunii. În urma rezultatelor considerăm că acesta a îmbogățit peisajul cultural al Timișoarei, dar a și creat un model de bună practică pentru proiecte similare. Suntem recunoscători pentru toate rezultatele generate și ne bucurăm că am reușit să oferim comunității 15 ateliere de promovare a culturii scrise pentru elevi, 6 expoziții cu tematica spațiului cosmic, 30 de tururi ghidate și activități de mediere culturală în cadrul expozițiilor, 20 de ateliere artistice și culturale, 7 întâlniri cu scriitori naționali și internaționali, 5 tururi ghidate de istorie și descoperirea patrimoniului cultural în cartierul Elisabetin, 4 cluburi de carte, 2 ceainării pentru educatoare , 2 spectacole de teatru Micul Prinț”, 1 conferință internațională pentru cadrele didactice, un program de formare STEAM pentru cadrele didactice și un 1 program de improvizație teatrală pentru elevi. Apreciem colaborările cu partenerii evenimentelor, cu instituțiile publice care ne-au susținut și cu celălalte organizații alături de care am construit acest program. Le mulțumim din suflet tuturor voluntarilor și membrilor inEDU pentru tot sprijinul oferit. Deși magia lui 2023 nu va putea fi probabil recreată, ne continuăm misiunea în domeniul educație și în anul 2024 și ne asumăm să realizăm și în acest an cât mai multe contexte de învățare, creștere și dezvoltare”, a declarat Andrada Mazilu, coordonator al proiectului.

Chiar dacă „Spațiul de Culturăși-a încheiat călătoria în anul Capitalei Culturale, el lasă în urmă o constelație de amintiri luminoase, inspirație și o comunitate mai unită prin cultură.

Asociația Inițiativă în Educație susține si contribuie la îmbunătățirea mediului educațional și cultural prin crearea de contexte de învățare și dezvoltare pentru elevi, profesori și părinți din județul Timiș.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.