Spatii verzi, piste de biciclete si 4 piete renovate in Traian, la Timisoara. O asociere de firme din Cluj va face proiectarea de peste 300.000 de euro

TIMISOARA. Primul pas concret pentru schimbarea la fata a zonei Traian din Timisoara.

In urma licitatiei lansata in luna octombrie 2021, autoritatile au primit doua oferte din partea unor asocieri de firme care vor sa se ocupe de proiectare pentru ‘Regenerarea urbana – Zona Piata Traian‘, iar acum a fost desemnata oferta castigatoare.

Asocierea PLANWERK ARHITECTURA SI URBANISM (lider) + PRODECO ARHITECTURA SI INGINERIE (asociat), din Cluj, vor face proiectarea pentru zona care ar urma sa devina un loc de recreere si relaxare, in care sa apara mai multe spatii publice culturale, zone verzi si segmente pietonale, dar si spatii pentru biciclisti.

CITESTE SI: Primarul Dominic Fritz, tot cu ‘greaua mostenire’ la maturat: M-au informat ca unele trotuare nu au mai fost curatate prin razuirea mizeriei de foarte multi ani

Practic, in cadrul proiectului, patru piete si 12 strazi din zona Traian ar urma sa intre intr-un amplu proces de reabilitare, la finalul caruia sa apara noi spatii pietonale, o retea de piste pentru biciclete, extinderi de zone verzi, refacerea unui fost parc, care acum este asfaltat, accesibilizarea intregului spatiu pentru persoane cu dizabilitati, persoane in varsta si copii.

Suma alocata pentru proiectare se ridica la 1.279.663 lei fara TVA, adica putin peste 300.000 de euro, cu tot cu TVA. Daca totul merge conform planului, proiectul facut la timp si gasirea unei firme care sa faca amenajarile fara alte piedici, lucrarile ar urma sa fie finalizate in 2028.

Va reamintim, proiectul de Regenerare urbana a zonei Traian este unul dintre cele mostenite de la fosta administratie. Mai precis, pentru obtinerea finantarii din fonduri europene, a fost depusa documentatia inca din august 2020, ulterior fiind si aprobata.

Finantarea pentru implementarea proiectului de revitalizare a zonei Traian se va face cu fonduri europene. Prin Programul Operational Asistenta Tehnica 2014-2020 vor fi finantate partial costurile de proiectare si prin Programul Operational 2021-2027 vor fi finantate lucrarile de executie.

Un proiect de regenerare urbana in zona Pietei Traian dateaza inca din vremea primarului Gheorghe Ciuhandu.

Acesta isi propusese sa renoveze complet fatadele cladirilor istorice care strajuiesc Piata Traian, cu ajutorul producatorilor de bere din Romania si nu numai. Planul sau era ca fiecare companie sa primeasca in grija un imobil, la parterul caruia sa isi poata deschida o berarie. Compania urma sa beneficieze de o serie de facilitati din partea administratiei, iar in schimb sa renoveze, pe cheltuiala proprie, fatada cladirii.

Din pacate insa, la acel moment, nu au fost foarte multe firme interesate de acest parteneriat.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. sustin usereul spune:

  Cum se numeste useristul denumit and n articol ca “ un grup de firme din Cluj”? Intreb pentru un prieten, tot userist!

  • Grafrigutz spune:

   PLANWERK ARHITECTURA (lider) din Cluj, este societatea, care impreuna cu VITAMIN A – firma celebrului arhitect Rudi Graef ( a carui actionar majoritar este in continuare ) se chinuie de 12 ANI !!!!!! DA, DOISPREZECE ANI!!!! sa finalizeze PUG Timisoara. Serios?????? Pentru mai mult de 500.000 euro. Si azi, sifonam mai bine de 300.000 euro, pentru o documentatie ce trateaza maxim 5% din Municipiul TIMISOARA. E clar, asta o sa dureze minim 6 ani. ALOOOOO, DNA, Curtea de Conturi, prin contractele alea nu sunt si niste termene !!!!!!!!!! Ca la noi muritorii, daca nu platesti taxele si impozitele sar pe tine cu penalitati, popriri etc. Ma rog, si astea majorate de Frigutz. Dar chiar nici un organ de control nu se sesizeaza !!!????

   • Sustin usereul spune:

    Vorba aia, intreaba si ti se va raspunde!😁

   • dormtoti spune:

    Dormtoti, nu iti fa griji ! Nu ii intereseaza nimic despre noi, muritorii de rand. Ii interesseaza doar pensiile speciale. Si cam atat. Ce conteaza ca un grup de oameni au luat Primaria Timisoara si fac tot ce vor ? Nu conteaza. Dupa ce nu o sa mai fie primar, POATE se va face ceva despre tot grupul asta. Pana atunci , absolut nimic. Pot sa faca tot ce vor, nu sunt consecinte. Daca nu esti din USR si vrei sa faci un proiect, esti mancat in Primaria Timisoara : iti trimit adrese peste adrese , completari, antedatari etc.