Noutati :

Spalatoria Maternitatii Odobescu din Timisoara va fi transformata intr-un Centru medical de excelenta pentru diagnosticul antenatal al malformatiilor fetale

29 mai, 2012 - 02:47 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Peste aproximativ 2 ani, Timisoara va avea un Centru medical de excelenta pentru imbunatatirea diagnosticului antenatal al malformatiilor fetale. Viitoarele mamici vor afla inca de la primele luni de sarcina daca bebelusii lor risca sa aiba vreo boala genetica sau anomalie.

Centrul de excelenta va fi amenajat la standarde europene in fosta spalatorie a Maternitatii Odobescu si va fi dotat cu aparatura de ultima generatie, care se va cumpara din bani de la Uniunea Europeana.

Proiectul se desfasoara in parteneriat cu Serbia, unde se vor face investitii asemanatoare. Timisoara primeste aproape 1,5 milioane de euro pentru centrul medical, restul banilor, pana la 2,02 milioane de euro, din care 1,9 finantare nerambursabila, ajungand la Spitalul General Vrsac.

Centrul care se va amenaja in spalatoria Maternitatii Dr. Dumitru Popescu Odobescu va avea un cabinet psihologic, unul de consultanta si consiliere genetica, 2 cabinete de obstretica-ginecologie, un laborator de analize medicale, un laborator de anatomie patologica, un laborator de genetica, o sala de interventii chirurgicale, 2 saloane post-operator, precum si o sala pentru pacienti, sala de asteptare, holuri, grupuri sanitare si vestiare.

Odata cu amenajarea spatiului se va achizitiona si aparatura necesara: ecograf 3D si 3D, automat de acces pentru dublu si triplu test, procesor tesuturi, aparat automat de colorare, aparat biochimie, spectrofotometru monocromatoupgradabil si altele.

Un centru asemanator se va dota si la vecinii din Vrsac, in Serbia. In plus, se va infiinta un Consiliu Medical Comun, un sistem informatic de cercetare si diagnosticare online a malformatiilor fetale. Medicii vor putea colabora, urmari si discuta impreuna pe baza rezultatelor analizelor medicale ale pacientelor din cele doua regiuni. De asemenea, se vor organiza workshop-uri si traininguri in domeniul malformatiilor fetale.

La Timisoara exista deja un centru de diagnostic asemanator, condus de medicul Ciprian Crisan. „Nu vom porni de la zero, pentru ca avem deja un departament de diagnostic, facem o parte dintre interventii aici. Centrul nou pe care il vom avea ne permite sa facem toate interventiile la un alt nivel”, a explicat directorul Maternitatii Odobescu, Mihai Bacila.

Potrivit sefului Departamentului de diagnostic, lunar, la Timisoara se efectueaza 15 – 20 de amniocenteze, interventii moderne de detectare a anomaliilor si bolilor genetice la copilul inca nenascut, in timpul sarcinii. Aici vin paciente din tot vestul tarii, majoritatea cu trimitere medicala de la specialist.

In ultima perioada, Maternitatea Odobescu a mai achizitionat diverse aparate medicale in valoare de cateva zeci de mii de euro, cu care medicii sunt convinsi ca vor creste calitatea actului medical. De altfel, se asteapta raspuns de la Uniunea Europeana in ceea ce priveste finantarea cu 11,3 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului Spitalului Clinic de Obstretica Ginecologie dr. D. Popescu Timisoara. Daca raspunsul va fi unul pozitiv, va fi modernizat demisolul si parterul cladirii de pe 16 Decembrie 1989.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cu tot respectul,pentru cei ce gandesc si la imbunatatirea maternitatilor,daca ne gandim de la maternitate d am societatii oameni sanatosi din toate punctele de vedere a sanatatii.mame consiliate de psihologi pentru a merge mai departe cu o crestere a copilului in armonie si dragoste.