Noutati :

Soferi, de luni e INTERZIS pe la pasajul Jiul, din Timisoara! Iată ce variante ocolitoare aveti!

31 iulie, 2016 - 01:29 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Prima zi a lunii august aduce si inchiderea pasajului Jiul. Muncitorii vor incepe lucrarile refacere, iar soferii vor  putea circula prin pasajul complet modernizat spre Calea Circumvalatiunii abia peste aproximativ un an si jumatate.

Lucrarile de largire a pasajului Jiul la cinci benzi, plus trotuare si piste de biciclete pot sa inceapa. In cursul zilei de luni, muncitorii firmei care a castigat licitatia vor inchide complet pasajul si se vor apuca de lucru, dupa ce au inceput deja refacerea strazii Jiul. Timp de trei saptamani, nicio masina nu va trece prin pasajul Jiul, in timp ce muncitorii vor efectua primele modificari, care implica in primul rand lucrari la carosabil.

CITESTE SI: Cozi uriase si nervi in trafic la Pasajul Jiul din Timisoara! Cum se circula dupa deschiderea santierului? FOTO!

Proiectantul a coborat foarte mult nivelul pasajului fata de cum e acum pentru ca nu mai putem sa pastram gabaritul si punem podurile noi. Podurile noi sunt mult mai mari si atunci, coborand podul, trebuie sa cobor si drumul. Faza asta de lucru e faza in care coboram pasajul provizoriu mai jos, pentru ca atunci cand lucrez prima banda, oricum o s-o mai sap inca o jumatate de metru sau 80 de centimetri, dar nu o sa am 2 metri fata de banda pe care circula masinile. Atunci o sa coboram tot nivelul drumului in pasaj macar cu un metru si 10 sau un metru si 20 complet, il pietruim si deschidem dupa aceea doua benzi de circulatie, si cea de-a treia, prima dinspre gara, o s-o lucram la final. Trebuie sa lucram mai intai culeea si banda drumului„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro, Narcis Stoica, seful de proiect de la pasajul Jiul.

Ora exacta a inchiderii pasajului nu a fost stabilita deocamdata, insa soferii sunt sfatuiti, pe cat posibil, sa ocoleasca zona, si sa circule pe noile rute stabilite de municipalitate.

„De la data de 1 august 2016, dupa cum a fost anuntat in prealabil, circulatia rutiera prin pasajul Jiul se inchide complet pentru o perioada de timp de minim doua saptamani in vederea lucrarilor de modernizare a pasajului de sub calea ferata. Astfel, incepand de joi, 28 iulie 2016, sensul de mers de pe str. Coriolan Brediceanu, care in prezent este de la Piata 700 spre Calea Circumvalatiunii va fi modificat, urmand ca sensul de mers sa se deruleze de la Circumvalatiunii inspre Piata 700.

Circulatia pe strada Coriolan Brediceanu se va desfasura pe doua benzi de circulatie pana la intersectia cu str. Iosif Nemoianu si pe o banda de circulatie de la str. I. Nemoianu pana la str. Paris. De asemenea, strada C. Brediceanu, pe tronsonul cuprins intre strazile 9 Mai si Paris, va avea sensul de circulatie neschimbat, dinspre 9 Mai spre Paris.

De asemenea, de joi, 28 iulie, intra in vigoare și restrictiile rutiere din zona Spitalului de Copii „Louis Turcanu”, in Piata Regina Maria. Astfel, relatia centru – catedrala – nord nu se va mai putea face prin Piata Regina Maria (Spitalul de Copii – Republicii – Jiul), ci numai prin Piata Regina Maria (Spitalul de Copii – Piata 700)”, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

harta-modificare-trafic-jiul

***

Va reamintim, Pasajul Jiul va fi largit la cinci benzi de circulatie, in timp ce strada Jiul va fi largita la patru benzi. In zona pasajului vor fi amenajate trotuare si pe o parte si pe cealalta, si vor fi construite si piste pentru biciclisti. Durata de realizare a proiectului este de 14 luni, iar suma alocata pentru asta este de aproape 18 milioane de lei.

PASAJ RUTIER SUBTERAN JIUL

In sens longitudinal, pasajul prezinta o lungime totala de 28,10 m, trece subteran pe sub 3 linii de cale ferata si asigura legatura rutiera intre Calea Circumvalatiunii si strada Jiul.
Pasajul prezinta un gabarit de strada cu 5 benzi de circulatie, 2 benzi spre Circumvalatiunii, si 3 benzi spre bulevardul Republicii.
Pasajul Jiul este compus din rampa Circumvalatiunii, pasajul subteran propriu-zis, si rampa Jiul.
Infrastructura pasajului este formata din doua culee sub forma de cadru inchis. Culeele se vor construi in afara amplasamentului liniilor de cale ferata si vor fi aduse in pozitia finala prin impingere in terasamentul de cale ferata cu ajutorul preselor. Succesiv cu operatiunea de impingere se va indeparta pamantul din interiorul cadrului. Aceasta operatiune nu necesita inchiderea circulatiei feroviare.
Gabaritul masurat pe verticala de la nivelul talpii inferioare a grinzilor principale pana la cel mai apropiat punct din strada pe care o subtraverseaza este de 4,0 m.

AMENAJARI STRADALE

Bulevardul Republicii
Se va pastra geometria din plan orizontal a bulevardului Republicii având in vedere ca circulatia autovehiculelor este asigurata pentru fiecare sens. Sensurile de circulatie vor fi separate prin realizarea unor insule.
Lucrarile de modernizare ale structurii rutiere sunt:
– la intersectia cu bretea 1 ce asigura directia de mers dinspre Bulevardul Republicii spre pasaj Jiul cu sens unic de circulatie;
– la intersectia cu bretea 2 ce asigura directia de mers dinspre pasaj Jiul spre Bulevardul Republicii cu sens unic de circulatie;
– la intersectia cu strada Jiul ce se largeste la 5 benzi si insula directionala centrala.
– statiile pentru mijloacele de transport in comun au fost realizate in solutie de alveola;
– intersectia cu rampa pasajului Jiul se va realiza cu 5 benzi si insula directionala centrala.
Se vor realiza trotuare si piste de ciclisti pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
-suprafata construita este de 7079 mp;
-suprafata spatii verzi existenta este de 255 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 255 mp.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Strada Jiul
Proiectarea in plan orizontal a strazii Jiul presupune largirea acesteia la patru benzi de circulatie (doua benzi pe sensul de circulatie).
Au fost realizate insule ce delimiteaza sensurile de circulatie pe zonele de intersectii (Strada Jiul – Splaiul Nicolae Titulescu si Strada Jiul – Bulevardul Republicii).
In intersectia dintre Strada Jiul si Bulevardul Republicii au fost create 5 benzi de circulatie. Banda a 5-a are rolul de banda de viraj la dreapta.
S-a realizat centrarea Strazii Jiul pe rampa Jiul.
Se vor realiza trotuare si piste de ciclisti pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate.
– suprafata construita este de 3048 mp;
– suprafata spatii verzi existenta este de 510 mp;
– suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 390 mp.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Calea Circumvalatiunii
Proiectarea in plan orizontal a strazii Calea Circumvalatiunii asigura latimea necesara celor 5 benzi de circulatie.
Sensurile de circulatie sunt delimitate de o insula (insula care se continua pâna in intersectia cu Bulevardul Republicii). Insula realizata are si rolul de peron pentru pietoni.
Trecerea de pietoni a fost pastrata pe amplasamentul existent inafara rampei de racordare la pasaj.
Se vor reabilita trotuarele pe ambele parti ale carosabilului.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Suprafata construita este de 3665 mp.
Prin reabilitarea strazii Calea Circumvalatiunii nu se afecteaza suprafete de spatiu verde.
Accesele la proprietatile particulare se vor respecta si se vor reabilita ca si trotuarele, in aceeasi alcatuire contructiva.

Strada Nera
Proiectarea in plan orizontal a strazii Nera nu schimba dimensiunile existente ale acesteia. Latimea strazii Nera ramâne de 7,00 m.
Reabilitarea strazii Nera este necesara datorita racordarii acesteia cu rampa pasajului Jiul.
Se vor reabilita trotuarele pe ambele partii ale carosabilului si se vor realiza piste de ciclisti noi cu sens unic de circulatie cu latimea de 1,0 m.
Pe partea stanga in sensul de kilometrare se va reabilita parcarea existenta.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
– suprafata construita este de 1457 mp;
– suprafata spatii verzi existenta este de 200 mp;
– suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 235 mp.

Splaiul Nicolae Titulescu
Proiectarea in plan orizontal a Splaiului Nicolae Titulescu nu schimba dimensiunile existente ale acesteia. Latimea strazii Splaiul Nicolae Titulescu va fi de 9,00 m (1 banda de 4,00 m si o banda de 5,00 m).
Aceasta strada a fost reabilitata pentru asigurarea racordarii dintre Strada Jiul si Splaiul Nicolae Titulescu.
Se vor reabilita trotuarele pe partea stânga si dreapta a strazii si se vor realiza piste de cilcisti cu sens unic cu latimea de 1.0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Trotuarele sunt proiectate cu urmatoarea structura, conform NP 116-04:
– strat de balast cu o grosime de 10 cm;
– strat de balast stabilizat o grosime de 10 cm;
– BA8 – 3 cm grosime.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Elementele geometrice proiectate in plan orizontal respecta prescriptiile prevazute in STAS 10144/3-91 „Strazi. Elemente geometrice. Prescriptii de proiectare”.
Proiectarea verticala a strazii Splaiul Nicolae Titulescu a fost realizata adoptând grosimea de ranforsare a imbracamintii rutiere existente asigurându-se accesul riveranilor la proprietati.
Ranforsarea structurii rutiere existente se va realiza adoptându-se urmatoarea structura rutiera:
– frezarea imbracamintii rutiere existente in vederea corectarii pantelor longitudinale si transversale;
– asternerea unui strat din mixtura asfaltica tip AB 2 cu o grosime cuprinsa intre 6 – 10 cm.Acest strat are rolul de strat de baza si rol de preluare a denivalarilor;
– asternerea unui strat geotextil cu rol antifisura;
– asternerea unui strat de mixtura asfaltica tip BAD 25 in grosime de 7 cm;
– asternerea unui strat de uzura din mixtura asfaltica tip MASF16 in grosime de 5 cm.
Pantele transversale proiectate sunt 2,50%.
Dimensionarea sistemului rutier, s-a realizat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si cu ajutorul programului de calcul Calderom 2000.
Colectarea si evacuarea apelor provenite din precipitatii se va realiza prin intermediul sistemului de panta atât transversale cât si longitudinale catre gurile de scurgere atât existente cât si noi.
-suprafata construitaa este de 1983 mp;
-suprafata spatii verzi existenta este de 300 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 310 mp.

Bretea 1 (dreapta pasaj)
Geometria orizontala a bretelei 1 (Bulevard Republicii catre pasaj Jiul) a fost proiectata cu 2 benzi carosabile cu panta unica spre dreapta (in sensul de mers).
Se vor reabilita trotuarele si se vor realiza piste de ciclisti cu sens unic de circulatie cu latimea de 1,0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
-suprafata construita este de 1488 mp ;
-suprafata spatii verzi existenta este de 310 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 330 mp.

Bretea 2 (stanga pasaj)
Geometria orizontala a bretelei 2 (pasaj Jiul catre bulevardul Republicii) a fost proiectata cu 2 benzi carosabile cu panta unica spre dreapta (in sensul de mers). Latimea benzilor de circulatie este de 3.50 m fiecare.
Se vor reabilita trotuarele si se vor realiza piste de ciclisti cu sens unic de circulatie cu latime de 1.0 m. Partea carosabila va fi marginita prin intermediul bordurilor prefabricate tip 20×25 cm.
Spatiile verzi vor fi reamenajate si vor fi marginite de trotuare prin intermediul bordurilor prefabricate tip 10×15 cm.
Dimensionarea sistemului rutier, s-a realizat in conformitate cu prevederile legislatiei in vigoare si cu ajutorul programului de calcul Calderom 2000.
-suprafata construita este de 1548 mp ;
-suprafata spatii verzi existenta este de 481 mp;
-suprafata spatii verzi dupa realizarea proiectului este de 485 mp

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Daca s-ar realiza o trecere peste calea ferata la Solventul, bineinteles cu bariera, cu o investitie relativ ieftina se pot conecta rutier Calea Bogdanestilor cu Strada Garii! Iar cu o investitie serioasa, respectiv un pod peste Bega, care sa faca legatura intre Splaiul Nicolae Titulescu si Bulevardul Dambovita, se pot conecta rutier Calea Bogdanestilor cu Bulevardul Dambovita!
    Rezultatul ar fi o decongestionare importanta a traficului din zona centrala a orasului! Uitati-va pe Google Maps sa vedeti cum Calea Bogdanestilor se aliniaza perfect rutier cu Bulevardul Dambovita si distanta de ~800 metri dintre ele ar fi strabatuta in aproximativ 1 minut!

  2. O harta din cate stiu eu se pune cu orientarea nord in sus. La voi nordul este in dreapta. Macar daca aveati denumirile strazilor pe acolo.