Opinia Timisoarei

Societatea civila critica pasivitatea autoritatilor la demolarea Casei Muhle din Timisoara

TIMISOARA. Comitetul civic pentru patrimoniu urban al Timisoarei, autointitulat ”grup informal alcatuit din componente ale societatii civile”, a reactionat dur, joi, la aflarea ca una dintre cladirile de patrimoniu din Timisoara, Casa Muhle, a inceput sa fie demolata de actualii proprietari.

Potrivit unui comunicat de presa al Societatii Timisoara, semnat de Comitetul civic pentru patrimoniu urban al Timisoarei, demolarea Casei Muhle este ” un atentat la istoria si memoria orasului si a regiunii Banat, la libertatea cetatenilor de a li se respecta traditia si identitatea, la insasi libertatea de a trai intr-un oras civilizat”

Modul barbar si in acelasi timp perfid prin care o anumita categorie de proprietari imobiliari fac sa dispara, an dupa an, parti ale sufletului Timisoarei, se constituie intr-un demers nu doar imoral, dar si contrar normelor legale romanesti si europene. Nimeni nu are dreptul sa ne distruga istoria. Este un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitara si nu cu un timp al democratiei si al deschiderii spre Europa. Demolarea Casei Muhle din Timisoara este un act socant de malign vandalism urban, nedemn de un oras ce se vrea Capitala Culturala Europeana. Dezavuam in totalitate reactia inadmisibila a autoritatilor locale, care prin pasivitate, ineficienta sau lipsa de buna credinta, au creat premisele unei complicitati la acest act odios”, se arata in comunicat.

Comitetul civic din Timisoara considera ca demolarea acestei cladiri este ”o pata intunecata, de nesters” si ca ”Timisoara nu va mai fi ce a fost”.

Realitatea socanta a acestui moment sinistru marcheaza istoria orasului cu o pata intunecata de nesters. Niciodata Timisoara nu va mai fi ce a fost. Imaginea orasului, oricum mutilata de ani de zile de interventii catastrofale din punct de vedere urbanistic, este pentru totdeauna compromisa, atat in ochii cetatenilor sai, cat si in cei ai acelora care o admirau de departe. (…) Ne intrebam daca de acum, in orasul istoric Timisoara, orice este posibil? Nu e nimeni capabil sa il protejeze si sa ne protejeze de asemenea odioase crime impotriva memoriei noastre colective?”, se mai arata in comunicat.

Lucrarile facute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timişoara, Casa Muhle, situata in apropierea centrului municipiului, au fost sistate de autoritatile locale, vineri, 25 mai, deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Casa Muhle, vila istorica de pe bulevardul Mihai Viteazu din Timisoara, aproape demolata de proprietari, un clan de rromi

Exit mobile version