Noutati :

Societatea civila critica pasivitatea autoritatilor la demolarea Casei Muhle din Timisoara

31 mai, 2012 - 01:52 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA. Comitetul civic pentru patrimoniu urban al Timisoarei, autointitulat ”grup informal alcatuit din componente ale societatii civile”, a reactionat dur, joi, la aflarea ca una dintre cladirile de patrimoniu din Timisoara, Casa Muhle, a inceput sa fie demolata de actualii proprietari.

Potrivit unui comunicat de presa al Societatii Timisoara, semnat de Comitetul civic pentru patrimoniu urban al Timisoarei, demolarea Casei Muhle este ” un atentat la istoria si memoria orasului si a regiunii Banat, la libertatea cetatenilor de a li se respecta traditia si identitatea, la insasi libertatea de a trai intr-un oras civilizat”

Modul barbar si in acelasi timp perfid prin care o anumita categorie de proprietari imobiliari fac sa dispara, an dupa an, parti ale sufletului Timisoarei, se constituie intr-un demers nu doar imoral, dar si contrar normelor legale romanesti si europene. Nimeni nu are dreptul sa ne distruga istoria. Este un act monstruos, potrivit cu epoci de tiranie dement totalitara si nu cu un timp al democratiei si al deschiderii spre Europa. Demolarea Casei Muhle din Timisoara este un act socant de malign vandalism urban, nedemn de un oras ce se vrea Capitala Culturala Europeana. Dezavuam in totalitate reactia inadmisibila a autoritatilor locale, care prin pasivitate, ineficienta sau lipsa de buna credinta, au creat premisele unei complicitati la acest act odios”, se arata in comunicat.

Comitetul civic din Timisoara considera ca demolarea acestei cladiri este ”o pata intunecata, de nesters” si ca ”Timisoara nu va mai fi ce a fost”.

Realitatea socanta a acestui moment sinistru marcheaza istoria orasului cu o pata intunecata de nesters. Niciodata Timisoara nu va mai fi ce a fost. Imaginea orasului, oricum mutilata de ani de zile de interventii catastrofale din punct de vedere urbanistic, este pentru totdeauna compromisa, atat in ochii cetatenilor sai, cat si in cei ai acelora care o admirau de departe. (…) Ne intrebam daca de acum, in orasul istoric Timisoara, orice este posibil? Nu e nimeni capabil sa il protejeze si sa ne protejeze de asemenea odioase crime impotriva memoriei noastre colective?”, se mai arata in comunicat.

Lucrarile facute de un clan de romi la una dintre cele mai frumoase cladiri din Timişoara, Casa Muhle, situata in apropierea centrului municipiului, au fost sistate de autoritatile locale, vineri, 25 mai, deoarece proprietarul a demolat acoperisul, actiune pentru care nu exista autorizatie.

Casa Muhle a fost construita in secolul XIX si a apartinut florarului Wilhelm Muhle, cel care a creat primul soi de trandafir romanesc. Situata in apropierea centrului Timisoarei, casa de pe bulevardul Mihai Viteazu nr. 3 a fost considerata intotdeauna una dintre cele mai frumoase cladiri din municipiu.

La inceputul anilor 2000, cladirea monument istoric a fost cumparata de un clan de romi, care ulterior a solicitat mai multe autorizatii de constructie de la Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Casa Muhle, vila istorica de pe bulevardul Mihai Viteazu din Timisoara, aproape demolata de proprietari, un clan de rromiInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Bine, bine, au sistat lucrarile; dar nu ar trebui obligatii proprietarii, ca de urgenta sa reconstruiasca acoperisul, dupa proiectul original? Altfel vin ploile si se darama si ce a mai ramas! Legea spune clar, ca daca nu se respecta ceea ce prevede autorizatia, lucrarile nu numai ca se sisteaza, dar proprietarul trebuie sa aduca imobilul la starea initiala, intr-un termen stabilit de primarie; or, nu am auzit si de o astfel de solutie, de la primaria noastra.

  2. Nu stiu de va mai mirati? Asta e nimica toata, cum sa nu demoleze ilegal, cum sa nu se construiasca ilegal cand Arhitecti angajati ai Primariei Timisoara construiesc fara autorizatie si nimeni nu face nimic.
    Doamna arhitect Doroghi Daniela, angajata in Primaria Timisoara, construieste fara autorizatie pe strada Glad 30 si nimeni nu zice nimic.Politia comunitara ia apararea acestei doamne Doroghi, si nu o amendeaza, astfel agentul Padudeanu de la politia Comunitara cosidera ca totul este perfect legal. Cum este posibil asa ceva? HALOOOO Domnule primar!!! Muritorii de rand sunt imediat amendati si pentru o simpla svhimbare de usa, iar angajatii primariei pot construi fara autorizatie ??? Ordinul Arhitectilor ce pazeste? ce exemplu este arhitecta Doroghi pentru breasla arhitectilor? Rusine , sper ca cineva sa se autosesizese, pana nu e prea tarziu. casa Muhle este oricum distrusa…treziti-va macar acum si luati masuri impotriva acestei arhitecte Doroghi angajata a Primariei Timisoara.

    • mai he-man, de ce te mai miri si tu?! concubinu’ lu carmen asta e inginer constructor! au pile, de aia nu-i f**e nimeni:))))))))))