Noutati :

Soc in lumea teatrului: Actorul Ion Besoiu a fost informator al Securitatii

6 aprilie, 2011 - 02:43 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Ion Besoiu a colaborat cu Securitatea si a dat informatii despre colegi de-ai sai de la Teatrul Bulandra, in perioada in care era director al institutiei, sustin reprezentantii CNSAS in actiunea depusa la Curtea de Apel Bucuresti. Pe lista celor turnati s-ar fi aflat Ion Caramitru, regizorul Liviu Ciulei sau academicianul Razvan Theodorescu.

Potrivit actiunii CNSAS, actorul Ion Besoiu a dat informatii Securitatii sub numele de Bogdan, in perioada 1980-1985, dar si din 1988 in 1989.

In anii ’80, Ion Besoiu dadea informatii Securitatii despre colegi de-ai sai de de la Teatrul Bulandra. in schimbul unor informatii despre Ion Caramitru sau Liviu Ciulei, Besoiu primea de la Securitate cateva sute de lei.

Din actiunea CNSAS reiese ca „S-a discutat din nou la teatru posibilitatea plecarii in SUA cu bursa data de americani a actorului Ion Caramitru. Fara exceptie, se apreciaza ca acesta nu se va mai inapoia in tara”.

Pe lista celor despre care marele actor dadea informatii ofiterilor de Securitate apar si scriitorul Dinu Sararu, Gina Patriche sau istoricul de arta Razvan Teodorescu.

Actorul frecventa des ambasada Statelor Unite si a Frantei, dand declaratii si despre diplomati straini. Actorul a declarat ca vorbea cu un ofiter al Securitatii, dar nu a semnat niciodata un angajament.

„Niste penibilitati. Cand eram director la Teatrul Bulandra, venea un ofiter care se ocupa de teatru si eu cum mergeam la ambasade, in special la Ambasada SUA, venea un ofiter care ma intreba. M-a si botezat cu un nume. Bogdan, habar nu aveam. Pai pe vremea aia trebuia sa dai relatii”, a spus Ion Besoiu.

Cat despre colegul sau, Ion Caramitru, Besoiu spune ca nu l-a turnat la Securitate: „Nu am dat nicio informatie despre Caramitru, decat ca era angajat al Teatrului Bulandra”.

Caramitru nu comenteaza

Directorul Teatrului National, Ion Caramitru a refuzat sa faca deocamdata vreun comentariu pe aceasta tema. „Lasati-ma sa rumeg vestea”, a spus acesta.

Directorul Teatrului Nottara, Mircea Diaconu, a comentat evaziv vestea legata de colaborarea lui Besoiu cu Securitatea. „Suntem o lume mica. Si intr-adevar noi le stim pe ale noastre”.

Besoiu, luareat al Premiului Gopo 2011

Actorul Ion Besoiu (80 de ani) a jucat in numeroase piese de teatru si filme. S-a remarcat dupa turnarea filmului Toate panzele sus, in care a jucat rolul capitanului Anton Lupan.

A fost vreme de 12 ani directorul Teatrului Bulandra din Bucuresti. Ion Besoiu a obtinut Premiul Gopo 2011 pentru intreaga cariera.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...