Soarta penalitatilor, care sunt aproape cat lucrarea, pentru Fantana cu Pesti din Timisoara, transata in instanta

TIMISOARA. Primaria Timisoara a calculat la peste o jumatate de milion de lei penalitatile pe care le-a cerut firmei care a restaurat Fantana cu Pesti din centrul orasului pentru intarzierea lucrarii.

Firma JDA Consult SRL insa a refuzat sa plateasca aceasta factura de 506.321 lei penalitati, taiata de administratia Fritz, astfel ca primaria anunta ca o da in judecata.

Aceasta in conditiile in care intreaga lucrare de reabilitare a fantanii a costat 568.901 lei fara TVA.

CITESTE SI: S-a balacit in Fantana cu Pesti de la Timisoara dupa inaugurare. Barbat, scos din apa cu Politia, in aplauze. Video

Cu un termen de executie de 10 luni, firma a finalizat lucrarea cu o intarziere de 5 luni si 25 de zile, respectiv 178 de zile. Numarul zilelor de intarziere pentru care s-au calculat penalitatile a fost stabilit conform prevederilor contractuale si a tinut cont de ordinul de incepere a lucrarilor, ordinul de sistare, ordinul de reincepere a lucrarilor si data la care s-a comunicat finalizarea lucrarilor. Executia lucrarilor de restaurare a Fantanii ornamentale cu pesti s-a ridicat la 568.901,06 lei, fara TVA. Pentru fiecare zi de intarziere au fost aplicate penalitati de 0,5% din valoarea contractului (2.844,50 lei/zi de intarziere).

Reamintim ca ordinul de incepere a lucrarilor a fost emis in 14.05.2020. Pe durata investitiei, Primaria Municipiului Timisoara a transmis executantului 4 adrese de atentionare privind respectarea termenului de executie, dar acestea nu au dus la o mai buna mobilizare a firmei JDA CONSULT S.R.L„, transmit reprezentantii Primariei Timisoara.

Pe de alta parte, constructorul spunea, in 2022, ca i-au fost solicitate lucrari suplimentare fata de cele prevazute la momentul la care se licitase lucrarea, si acesta este motivul pentru ca s-a intarziat.

Cei de la Monumente impreuna cu Primaria au cerut un expert pentru reabilitarea ornamentelor. Sunt 24 in intreaga tara, dintre care jumatate nu mai lucreaza deja, pentru ca sunt trecuti de 70 de ani. Acest expert nu s-a cerut in faza de licitatie, si, pana am gasit unul, n-a fost simplu… Iar acest artist, expert, a cerut mai mult de jumatate din valoarea contractului”, explica in toamna anului 2022 pentru opiniatimisoarei.ro Deian Jifcu, reprezentantul firmei de constructii.

Va reaminim, au trecut 4 ani de la semnarea contractului pentru reabilitarea Fantanii cu Pesti, insa ordinul de incepere a lucrarilor a fost amanat de catre fostul edil pentru ca santierul sa nu porneasca in plina vara. Au inceput primele operatiuni de reabilitare in 2020, insa au fost oprite dupa scurt timp, intrucat a venit pandemia, s-a amanat titlul de Capitala Culturala a Europei pentru 2023 si s-a schimbat conducerea la nivelul Primariei Timisoara.

A fost dat ordinul de reincepere a lucrarilor in 2021 de catre administratia Fritz, iar fantana ar fi trebuit sa fie gata in februarie 2022, dar s-a finalizat abia in toamna acelui an.

Fantana cu Pesti din Piata Victoriei, un simbol al Timisoarei, a fost construita in 1957 sub forma unei stele cu cinci colturi.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Cine pariază cu mine că administrația roz va mai plăti in plus față de contract in loc să primească bani pe penalități ?!

  • La ce administratie incompetenta avem, nu ar fi de mirare…

 2. Spre deosebire de altii, Dominic se ingrijeste de banii orasului si nu risipeste nici un ban.

  • Nu risipeste nici un ban ???
   Tu esti mai gros de obraz ca ala din cotet. Ai auzit de studii de tot felul, de contracte cu preturi mult umflate si date direct la prieteni, de salarii nesimtite, de numiri de politruci in functii banoase, etc, toate duse la extrem de Slitz al tau? Multe jeguri scriu pe aici, dar mai rar unul ca tine, gunoiule.

   • Slugi peneliste, va belim fundul cand va prindem! Vedeti voi la alegeri!

   • Te pomenesti ca Robu nu a facut absolut niciuna dintre cele enumerate de tine