Noutati :

Soarta nebuna a spitalului fantoma de la margine de Timisoara! 20 de ani de zbucium intr-un sac cu promisiuni!

25 februarie, 2016 - 10:47 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: TIMISOARA MEA
9

TIMISOARA. Multe au fost, putine au ramas? Vorbim de ‘patimile’ unui proiect grandios pe care bataia de joc a autoritatilor l-a transformat intr-un morman de betoane ce zace de 20 de ani sub cerul liber, invadat de buruieni, degradandu-se cu fiecare iarna ce trece, agatandu-se de promisiunea fiecarui ministru al Sanatatii care s-a perindat prin vremelnice guverne.

In anul 1994, la Timisoara se puneau bazele unui proiect de construire a unul spital municipal la marginea Timisoarei, pe drumul spre Sannicolau Mare, in nordul orasului. In primii doi-trei ani de la initierea acestui proiect, a fost ridicat si asa-numitul schelet al cladirii, insa totul s-a oprit in acest stadiu din pricina banilor. Si asa a ramas pana astazi. Intre timp, imobilul a avut parte de un adevarat meci de ping-pong, proiectul a trecut de la Ministerul Sanatatii, la Primaria Timisoara si inapoi la minister.

Ideea de a ridica un spital la marginea Timisoarei, la iesirea de pe Torontalului, i-a apartinut, in anul 1994, directorului Directiei de Sanatate Publica Timis din acea vreme, Mimi Sararu, care a obtinut de la Ministerul Sanatatii primele fonduri pentru construirea unui spital.

Primarul Timisoarei in anul 1994 era Viorel Oancea (Partidul Alianta Civica) care si-a amintit momentul in care Consiliul Local a urgentat eliberarea avizelor necesare construirii spitalului.

Doamna doctor Mimi Sarau care era atunci directorul DSP Timis, a obtinut de la Bucuresti, atunci era Iulian Mincu, Ministrul Sanatatii, a obtinut fonduri pentru constructia unui spital municipal. Spitalul municipal era atunci si este si acum, imprastiat in tot orasul. S-a  dorit eliberarea spatiilor care au fost improprii la acea vreme. Ideea era sa le adune pe toate la un loc. Ei (reprezentantii DSP- n.r.) au gasit un teren care nu facea probleme cu legea retrocedarilor si care sa fie mai accesibil si au cerut sa dam hotarare de consiliu pentru acest proiect. Am urgentat lucrurile pentru ca altfel se  pierdea finantarea. A venit si ministrul Mincu atunci, la inaugurare„, a declarat Viorel Oancea.

Fostul primar al Timisoarei a mentionat ca proiectul a fost oprit in timpul guvernarii Conventiei Democrate din cauza lipsei banilor.

Dupa ce a venit Conventia, in 1996, in stilul propriu romanesc, ce a facut ala nu e bun, numai ce facem noi e bun. Dupa 1996, s-au sistat lucrarile. Bani au fost bagati multi in acea constructie. Nu mai stiu suma. Oricum, multe miliarde din perioada aceea. Erau cateva sute de miliarde de lei”, isi aminteste Oancea.

Viorel Oancea a mai spus ca locatia aleasa pentru acest spital este una foarte buna, mai ales ca intre timp a fost construita in apropiere o centura ocolitoare, precum si autostrada, iar printre obiectivele importante aflate in apropiere este si aeroportul.

Nu eu am ales terenul. Unde sa se aleaga, in centru? E foarte bine acolo unde e acum ca e si centura si autostrada acolo. Timisoara e orasul nebunilor, merg politia, salvarile, pompierii de te innebunesc. Nu cred ca exista oras mai zgomotos. A fost o idee buna, am dat avizele repede sa nu se piarda finantarea. Iata ca au trecut 20 de ani si nu s-a intamplat nimic”, a declarat fostul edil al Timisoarei.

spital municipal torontalului (1)

Finantarea pentru acest obiectiv a fost oprita in anul 1998, iar intre timp, la Timisoara primar devenea Gheorghe Ciuhandu (PNT-CD), acesta aflandu-se la primul sau mandat. Ciuhandu isi aminteste ca finantarea proiectului s-a oprit din ratiuni bugetare.

Constructia spitalului a inceput in 1994, pe vremea PDSR cand era Nicolae Vacaroiu prim-ministru. Eu am ajuns primar in 1996. Atunci beneficiarul investitiei era Ministerul Sanatatii. In 1998 s-a oprit investitia din ratiuni bugetare, presupun, pentru ca nu s-au mai alocat bani de la bugetul statului pentru continuarea investitiei”, si-a amintit Ciuhandu.

Doi-trei ani mai tarziu, pe vremea guvernului Adrian Nastase, in urma unei hotarari a Executivului, spitalul a fost trecut, in stadiul in care se afla, neterminat, in patrimoniul Primariei Timisoara.

In 2001 sau 2002, pe vremea guvernarii lui Nastase, automat, printr-o hotarare de guvern fara sa ne consulte, ne-au transferat spitalul in stadiul in care era atunci, deci nefinalizat. Deci o decizie absolut arbitrara. Eu am protestat, nu pentru ca ni se transferase, ci pentru modul in care ni se transferase, pentru ca, repet, dupa ce au bulibasit-o vreo sapte ani de zile, din 1994 pana prin 2001- 2002, ne-au pus in fata faptului implinit, dandu-ne o constructie nefinalizata, fara bani, sa o continue primaria”, a declarat Ciuhandu.

Fostul edil a incercat sa aduca la Timisoara mai multi investitori straini care sa finalizeze spitalul si sa il introduca in circuitul sanitar, insa acestia au fost alungati de raspunsul negativ al Ministerului Sanatatii atunci cand acestia au cerut garantii ca diverse programe vor fi transferate spre acest obiectiv.

Atunci am incercat sa fac un parteneriat public-privat si am apelat la diversi investitori. Au venit aici diversi austrieci, spanioli, toti cereau, insa, niste garantii din partea Ministerului Sanatatii pe anumite programe sanitare de anvergura nationala ca vor fi transferate catre spital. Cu alte cuvinte ca spitalul va beneficia de aceste proiecte. M-am dus la ministrul Mircea Cinteza, el era de la PD, prin 2006-2007, nu am avut niciun fel de dialog, nu il interesa absolut deloc treaba si, in 2009, in primavara, cand era guvernarea PSD-PD a venit la Timisoara ministrul Ion Bazac, adus de domnul doctor Serban Negru care e un eminent oncolog timisorean si a venit si Mircea Geoana atunci, pentru ca era presedinte al Senatului, si am convenit ca Guvernul sa isi preia inapoi investitia pentru ca ne-a transferat-o fara sa ne consulte, fara mijloace, ne-a refuzat sa ne sustina  intr-un parteneriat public privat, dand garantii partenerului privat in temeiul celor spuse anterior si, in aceste conditii, au spus ca e normal sa o preia guvernul si sa se faca nu un spital municipal, eu am insistat foarte mult pentru un Institut Oncologic pentru ca in Romania existau doua, la Bucuresti si la Cluj, intre timp s-a finalizat unul la Iasi  tot pe scheletul unei investitii mai vechi. Am zis sa fie al patrulea centru la Timisoara, pentru ca boala este foarte raspandita in Banat si oamenii merg in Austria sau Ungaria sa se trateze”, a declarat Gheorghe Ciuhandu.

A urmat o noua hotarare de guvern prin care Ministerul Sanatatii a preluat inapoi cladirea nefinalizata a acestui spital. Se intampla in anul 2009.

spital-torontalului

Atunci, in 2009 s-a dat o hotarare de guvern prin care s-a preluat de la primarie acea investitie si s-a transferat in portofoliul Ministerului Sanatatii, urmand sa fie finantata de la bugetul statului si finalizata ca Institut Oncologic, lucru care nu s-a realizat nici pana azi. Titularul este acum Ministerul Sanatatii”, a mai completat Ciuhandu care si-a amintit ca aproape toti ministri Sanatatii din perioada 1998-2009 au venit la Timisoara sa viziteze acest obiectiv.

Fostul edil al Timisoarei si-a amintit si un episod in care, in urma transferurilor intre minister si primarie si invers, de-a lungul anilor, au disparut mai multe ferestre si usi din termopan cumparate de cei din Ministerul Sanatatii.

In perioada din 2001-2002 de cand transferase spitalul de la Guvern la Primarie si pana in 2009, cand Guvernul si-a reluat investitia, acele ferestre si usi din termopan s-au depozitat, s-au pazit. Cum s-a facut predarea spre Directia de Sanatate Publica, au fost niste discutii legate de faptul ca o parte din aceste ferestre au disparut. Din cate stiu, lucrurile s-au transat”, a mai spus Ciuhandu.

Gheorghe Ciuhandu a mai mentionat ca in anul 2009, Primaria Timisoara a atribuit prin hotarare de Consiliu Local zece hectare de teren, in aceeasi zona in care se afla si scheletul spitalului municipal, pentru construirea unui spital Regional. Aceasta, desi, la spitalul municipal pentru care, intre timp destinatia s-a schimbat in Institut Oncologic, nu s-a miscat nici macar praful.

spital-torontalului (1)

Asadar, dupa mai bine de 20 de ani de la momentul in care s-au eliberat toate avizele pentru construirea unui spital municipal a carui destinatie s-a schimbat intre timp in Institut Oncologic, lucrurile au ramas incremenite in timp, din cauza lipsei banilor. Scheletul cladirii care a fost ridicat in primii ani de la lansarea proiectului este acum invadat de buruieni, iar in interior, mai ales in perioadele ploioase ale anului, aici isi mai gasesc adapost oameni ai strazii sau caini vagabonzi.

Dupa sase ani de la preluarea acestei constructii, Ministerul Sanatatii a anuntat, in anul 2005 ca va finanta constructia unui Institut Oncologic la Timisoara. Insa, abia in luna septembrie 2015, Executivul a decis, in cadrul unei sedinte, cum va arata acest spital si a aprobat indicatorii tehnico-economici.

Potrivit deciziei Guvernului, Institutul Oncologic va fi amplasat pe o suprafata de 5,5 hectare de teren si va avea 476 de paturi de spitalizare. Durata de realizare a obiectivului este de 36 de luni, iar valoarea constructiei va fi de 511,628 milioane de lei.

Finantarea realizarii si dotarii Institutului de Oncologie din Timisoara se va face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Sanatatii, si, in completare, din alte surse legal constituite, conform programului de investitii publice aprobate potrivit legii.

Cladirea va indeplini mai multe criterii printre care amplasarea intr-o zona ce poate permite dezvoltarea ulterioara, asigurarea accesului la unitatile clinice din oras pentru consulturi interdisciplinare si asigurarea spatiilor medicale si de tratament, conform normativelor europene.

Realizarea acestui Institut va rezolva problema majora a lipsei de spatii pentru spitalizare si ingrijiri paleative, insuficiente in prezent ca numar si dotare, avand in vedere incidenta cancerului in zona de Vest a Romaniei. Din analiza situatiei existente in Romania, cu precadere in zona de Vest, a rezultat necesitatea dezvoltarii capacitatii spitalicesti pentru tratarea bolii canceroase, avandu-se in vedere extinderea acesteia in ultimele decade”, se arata intr-un comunicat al Guvernului din septembrie 2015.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Sanatatii, in bugetul pentru acest an este prevazuta suma de 17.138.000 milioane de lei, din care mai mult de jumatate va fi cheltuita pe studii de fezabilitate.

Medicii specialisti oncologi din Timisoara spun, insa, ca banii alocati anul acesta in buget sunt insuficienti si ca, daca in continuare se vor aloca bani putini pentru acest obiectiv, atunci cand acesta va fi finalizat, peste mai multi ani, in baza studiilor ce urmeaza a fi facute, dotarile si structura acestuia nu vor mai fi unele moderne, ci vechi si depasite.

In prezent, in Timisoara sunt disponibile aproximativ 400 de paturi de spitalizare in domeniul Oncologiei, dintre care jumatate sunt in mediul privat.

Construirea unui Institut Oncologic la Timisoara, care sa deserveasca intreaga regiune de vest a tarii este necesara cu atat mai mult cu cat cancerul reprezinta a doua principala cauza de mortalitate (19,4%), dupa bolile cardiovasculare.

Judetul Timis este unul dintre judetele cu cea mai mare rata a afectiunilor oncologice din Romania, cu peste 15.000 de pacienti luati in evidenta, numarul cazurilor nou aparute fiind in crestere (3.453 de cazuri nou aparute in 2014, comparativ cu 2.190 in 2008).Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 9comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. se puteau face 10 spitale in timpul acesta cu banii alocati bisericii.

 2. nu cred ca se poate quantifica cati oameni a salvat Dumnezeu in aceasta perioada (sarcastic)

  • Dumnezeu a salvat multi.
   Slujitorii lui insa ii ingroapa si pe cei vii.

 3. In articol nu e speciicat cine a facut demersuri pentru finantarea constructieii Institutului Oncologic, înalt preasfinţitul Ioan Selejan, mitropolitul banatului.
  Puteti citii aici :
  http://www.opiniatimisoarei.ro/ce-personaj-surpriza-se-afla-in-spatele-viitorului-institut-oncologic-de-pe-calea-torontalului-din-timisoara-ne-da-cea-mai-buna-veste/12/11/2015

 4. Din bugetul țării s-au găsit bani pentru : pensiile speciale ale putorilor din parlament , dotări cu mașini ,tablete,laptopuri,birouri în teritoriu ale acelorasi putori , mega catedrala neamului , contracte cu tot soiul de lipitori abonate la bani publici dar nu sunt bani pentru un spital civilizat dintr-un municipiu al unui județ care contribuie masiv la acel buget .

 5. acest spital trebuia sa aduca la normalitate Spitalul Municipal imprastiat in tot felul de maghernite..l-au abandonat si in schimb baga bani in aceleasi maghernite….ma tot intreb ce ne-au facut comunistii 50 de ani se mai poate spala vreodata?

 6. Daca nu mai e nimic de furat pe cine sa mai intereseze,nu e normal intr-o societate ca a noastra? Poate daca da bunul Dumnezeu si o terminam pana la urma, ar mai fi de ciupit; incarcam facturile (macar dublu,in limita bunului simt),nu ca pana acum de trei,patru ori !

 7. Acest lucru se numeste incompetenta, de ce spun asta, pai dam bani pe tot felul de constructii care nu ne sunt utile si nu pe ce trebuie m cum este si acest spital. MAI BINE PLATIM CHIRII FABULOASE LA TIGANI PENTRU CLADIRILE DARAPANATE ALE SPITALELOR DECAT SA II ADUNAM PE TOTI AICI, Nu se vrea este ordinea din romaniam de aceea cei care sunt acum la putere sa nu mai fie alesi m si sa vina oameni cu coloana vertebrala si care nu au fost ridicati de partide,

 8. De cate ori ar fi terminat autoritatile (primaria) spitalul asta daca un bagau banii in echipa lui Iancu? Acuma plang ca guvernul, Bucurestiul, etc… Altcineva decat ei….