Noutati :

Soareci modificati genetic implantati si tumori tiparite 3D. Imagini spectaculoase din laboratoarele celui mai modern centru din Romania in care se cauta leacul pentru cancer, la Timisoara. Video

28 decembrie, 2017 - 04:11 PM
Autor: Anonim      
Categorie: SANATATE
1

TIMISOARA. Timisoara se poate lauda cu cel mai modern centru de cercetare din Romania pentru descoperirea tratamentului pentru cancer.

CITESTE SI: Tanara rapita ca in filme, in vestul tarii. Doi indivizi au blocat taxiul in care se afla fata si au dus-o cu forta la o pensiune 

Este vorba de Oncogen, Centrul de Terapii Genice si Celulare din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Pius Brinzeu Timisoara.

In 15 laboratoare dotate cu aparatura de ultima generatie muncesc aproape 100 de specialisti romani si straini care deruleaza proiecte de milioane de euro.

In acest an, in cadrul proiectului dedicat imunoterapiilor in cancer (CAR NK) s-a realizat, in premiera nationala, modelul experimental de tiparire 3D a tumorilor maligne si implantarea acestora la soareci modificati genetic. Acest model permite evaluarea eficientei imunoterapiei personalizate cu celule natural killer, in perspectiva aplicarii acestei terapii la om. Totodata s-a finalizat designul si s-au derulat primele experimente de manipulare genetica a celulelor natural killer care pot recunoaste si distruge specific anumite tumori. In cadrul acestui proiect, 4 cercetatori din grupul de lucru au fost in centrele partenere din Germania pentru validarea metodelor.

In cadrul altui proiect dedicat dezvoltarii imunoterapiei specifice pentru pacientii alergici la ambrozia (INSPIRED) s-a realizat in premiera nationala productia de alergene recombinate din polenul de ambrozie prin metode de inginerie genetica. In prezent, in centrul OncoGen sunt stocate primele 3 din cele 11 alergene cu impact in generarea reactiei alergice la ambrozie. Validarea metodelor s-a realizat la centrul de cercetare partener din cadrul AKH Viena, de catre 3 cercetatori din grupul de lucru al proiectului.

Tot in acest an a fost castigat si semnat proiectul strategic ROSECAN, un proiect strategic transfrontalier Romania-Serbia in valoare de 12 milioane de euro, care urmareste sa ofere acces la servicii moderne si eficiente de ingrijire medicala pentru toti pacientii oncologici din regiune. Principala sarcina a Centrului OncoGen este de a dezvolta un program computerizat inalt performant dedicat diagnosticului personalizat in cancer.

In cadrul proiectelor de cercetare pe fonduri nationale pe directia dezvoltarii de tehnologii avansate bazate pe imprimarea 3D, s-au validat metodele de producere de tesuturi (cartilaj si menisc) si vase, cu potential de aplicare in medicina regenerativa precum si metodele de producere de tumori maligne, cu potential de aplicare in medicina experimentala.

O importanta reusita a echipei de cercetatori o reprezinta initierea primul studiu pilot de testare a riscului de cancer prin depistarea mutatiilor genetice la persoanele cu risc familial.

La toate acestea se adauga un parteneriat cu Universitatea din Szeged avand ca obiectiv cresterea calitatii serviciilor medicale dedicate femeilor afectate de infertilitate, gravidelor si nou-nascutilor cu patologii infectioase, precum si identificarea celor mai comune specii microbiene la femeile simptomatice si asimptomatice infertile din regiune.

Misiunea centrului OncoGen este dezvoltarea de metode avansate de diagnostic si tratament in cancer si boli cronice cu incidenta crescuta (cu focus pe bolile alergice), precum si dezvoltarea de terapii avansate in contextul medicinei regenerative, ceea ce ar putea repune Romania pe harta cercetarii medicale de top in lume.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. De unde esti mai „Anonimule” cu exprimarea asta asa arhaica, din Rep. Moldova? „Leacul” il cauta babele nu „cel mai modern centru.. etc.”!