Slujbe de pomenire la Timisoara pentru Regele Mihai I. A fost deschisa o carte de condoleante

TIMISOARA. A fost aprinsa o candela, s-a deschis o carte de condoleante si se oficiaza slujbe de pomenire la catedrala din Timisoara, in memoria Regelui Mihai I.

CITESTE SI: S-a stabilit cand va fi inmormantat Regele Mihai. Trei zile de doliu national 

Miercuri a avut loc o slujba de pomenire a Regelui Mihai, cel care a ctitorit lacasul de cult din centrul Timisoarei. De asemenea, in dreptul portretului Regelui Mihai I de la intrarea in Catedrala Mitropolitana au fost aprinse candele si s-a asezat o carte de condoleante, care mai apoi va fi depusa in muzeul catedralei.

Iar primul care a asternut cateva randuri in memoria fostului suveran al Romaniei a fost chiar mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

„In urma cu 75 de ani, Regele Mihai a fost la sfintirea acestei catedrale, a fost invitat de banateni sa vina la sfintirea ei. L-au asteptat cu inimile deschise si cu dangat de clopot. Astazi, credinciosii din partile Banatului ii petrec sufletul pana la portile Cerului, in rugaciune si dangat de clopot. Iubiti credinciosi, am facut aceasta ruga pentru Regele Mihai, astazi, pentru tot ce a facut pentru tara si pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrala, mandria Banatului si a tarii. Am facut apoi aceasta pomenire si in amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Inalt Preasfintitul Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie in casa sa si in aceasta catedrala. De acum, amandoi se vor intalni in patria de sus. Dumnezeu sa-l ierte de tot ce a gresit ca om si sa-l rasplateasca insutit pentru tot ce a facut, pentru banateni, pentru toti romanii si pentru ca aceasta tara sa fie intreaga. Ne-a lasat mostenire aceasta tara intreaga. Mai este inca o lacrima pe obrazul Romaniei si acea lacrimă se cheamă Basarabia”, a spus mitropolitul Banatului, Ioan Selejan.

Imediat dupa slujba, in cartea de condoleante deschisa la Catedrala au semnat, pe rand, mitropolitul Ioan, apoi vicepremierul Paul Stanescu si presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra.

CITESTE SI: Legaturile mai mult sau mai putin stiute dintre Regele Mihai I si Timisoara 

„Intr-o zi insemnata, sarbatorim Sfantul Nicolae, am scris in cartea de condoleante ca astazi plangem moartea Regelui Mihai. E o zi trista pentru noi toti, pentru ca in momentul in care a venit 30 decembrie 1947 ceva s-a rupt in toti romanii. Nu cred ca e roman care sa nu fi simtit atunci ce se intampla cu tara noastra. In ochii Romaniei exista o lacrima in continuare, mereu, Basarabia. Este un moment trist pentru noi toti, nu ne rugam decat ca Dumnezeu sa-l odihneasca, sa-l ierte acolo unde se va duce si noi sa fim de fiecare data sa comemoram lucrurile pe care le-a lasat in urma Alteta Sa Regele Mihai”, a spus vicepremierul Paul Stanescu.

Regele Mihai I a ctitorit catedrala mitropolitana din Timisoara. Aceatsa a fost construita in perioada 1936-1941 si sfintita la 6 octombrie 1946. La momentul sfintirii au fost prezenti Regele Mihai I, premierul de la acea vreme, Petru Groza, dar si patriarhul Nicodim.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Majestatea Sa a fost unul dintre ctitorii catedralei ortodocse.
    Merita mai mult decât o candela dar ma rog din atâta sărăcie nu se putea găsi mai mult. Popor ingrat!