Situatie grava in Timis! Autoritatile se tem ca apa potabila din tot vestul judetului ar putea fi poluata cu arsen

TIMIS. Autoritatile din Timis se tem ca apa potabila din vestul judetului este poluata cu arsen si vor sa faca analize in localitatile din zona, asta dupa ce, de jumatate de an, in comuna Beba Veche se inregistreaza concentratii de arsen mult peste limita admisa.

Problema a iesit la iveala inca din luna iunie a anului trecut, cand autoritatile locale din Beba Veche au descoperit ca in apa din sistemul public de alimentare cu apa potabila contine mai mult arsen decat limita admisa de Legea 458/2002.

In luna septembrie a anului trecut, opiniatimisoarei.ro va prezenta in exclusivitate situatia exploziva de la Beba Veche, unde oamenii  erau panicati dupa ce au aflat ca apa pe care o consumau in mod curent era plina de arsen – un metal periculos care poate cauza cancer – si acuzau exploatarile de gaze de sist car ar fi contaminat panza freatica. Vezi si EXCLUSIV! Apa otravita de gazele de sist, in Timis? Mai multe localitati dau in clocot! Speriati, oamenii au iesit in strada! FOTO si VIDEO!

Daca initial autoritatile au dispus controale in comuna Beba Veche, astazi, in cadrul unei sedinte a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, au recunoscut ca problema ar putea fi mai extinsa decat au anticipat. „Avand in vedere faptul ca ar putea exista astfel de probleme si la apa din alte localitati, urmeaza ca in zilele urmatoare sa se faca analiza apei potabile din localitatile din zona”, se arata intr-un comunicat remis presei de Prefectura Timis.

In aceeasi sedinta s-a propus achizitionarea unei instalatii performante de tratarea apei sau alimentarea cu apa a localitatilor Beba Veche, Cherestur si Pordeanu din alte surse (alte localitati din zona), insa pana cand Ministerul Apelor si Padurilor isi va da acordul si va aloca fondurile necesare, ar mai putea trece multa vreme, timp in care localnicii vor trebui sa isi procure apa de consum asa cum pot.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Acum se iasa in strada? Prea tirziu! Unde au fost la inceput; de ce nu s-a reactionat la timp? Viata se razbuna! Nimic nu ramine nepedepsit, nici lasitatea, nici goana dupa bani!

  2. Rocile din subsolul Campiei Banatului favorizeaza concentrarea in apele subterane si in solurile agricole a mai multor elemente nedorite: Fe, Cu, Cd, As, Li, Pb. Cauza: sedimentele (lut, nisip, etc.) s-au format prin descompunerea cenusilor vulcanice si a rocilor eruptive din sudul M. Apuseni si vestul C. Orientali. Intotdeauna apele subterane si solul din aceasta regiune au fost ”bogate” in aceste elemente. Si fata de STAS-urile vechi vaorile erau la limita sau usor crescute la aceste elemente. Standardele adoptate in 2002 sunt mult mai restrictive, facand necesare lucrari suplimentare de tratare a apelor destinate consumului uman. Acest lucru se poate verifica consultand cartile d-lui prof. univ. dr. Gh. Ianos de la UVT, precum si date de analiza a apei din aria inconjuratorare (Ungaria , Serbia). Una din ipotezele false a fost aceea a poluarii cu substante din procesul de fracturare hidraulica facut la exploatarile din Serbia. Aiureli ! Intotdeauna apa din C. Banatului va fi o ”supa” densa cu multe elemente grele, plus Li si Na, dar saraca in Mg si Ca. Am baut-o de sute de ani asa cum a fost. Acum e problema ca nu mai corespunde standardelor hidrochimice. Adica … sa cumparam apa imbuteliata si pentru gatit …

  3. Vedeti daca nu ati mai sfintit apa ca in anii anteriori ?.

  4. Fracturati! Fracturati! Fracturati!