Noutati :

Situatie de urgenta din cauza gunoaielor depozitate ilegal, in judetul Timis

26 aprilie, 2012 - 04:27 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. La Prefectura Timis s-a intrunit Comandamentul pentru Situatii de Urgenta a Judetului Timis care a instituit situatie de urgenta din cauza gunoaielor depozitate ilegal, problema aparand in urma inchiderii gropilor de gunoi, in timp ce deponeul ecologic de la Ghizela nu e inca deschis.

Prefectul judetului Timis, Mircea Bacala, a convocat, joi, o sedinta a Comitetului pentru Situatii de Urgenta, in cadrul careia s-a discutat problema depozitarii gunoaielor in judet.

Avand in vedere ca deponeul ecologic de la Ghizela este finalizat, dar din cauza unei contestatii la licitatie este blocat, Garda de Mediu este obligata sa sanctioneze toate primariile care depoziteaza gunoiul pe vechile gropi de gunoi, sau cetatenii care infiinteaza gropi de gunoi clandestine. Primariile nu au ce sa faca cu gunoiul menajer. Acest lucru l-am constatat in cadrul Comitetului pentru Situatii de Urgenta, am stabilit ca este o situatie de urgenta. Vom face o recomandare catre Consiliul Judetean sa faca in asa fel incat sa puna in functiune deponeul pentru o perioada determinata, temporar”, a declarat Mircea Bacala, la finalul sedintei.

Si reprezentantul Garzii de Mediu Timis, Marian Eperies, a afirmat ca situatia este una de extrema urgenta, autoritatile riscand amenzi de la Uniunea Europeana cuprinse intre 50.000 si 100.000 de euro pe zi.

Pana acum au fost constatate multe nereguli pe problema gestiunii deseurilor, au fost dispuse masuri cu termene care au fost depasite, au fost aplicate sanctiuni. si la unele obiective industriale avem dosare penale deschise. Fiindca nu exista o perspectiva a deschiderii depozitului de la Ghizela ne-am vazut nevoiti sa prevenim riscurile de aplicare a sanctiunilor din partea Comisiei Europene pe problema deseurilor. Consideram ca ne aflam intr-o situatie de extrema urgenta cu aceasta situatie, in care autoritatile publice lcoale nu mai pot sa faca fata deseurilor. Operatorii de salubrizare nu au unde sa depoziteze gunoiul. Au sistat serviciile de salubrizare, fiind fortati si de noi”, a declarat Eeries.

Pe de alta parte, Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean a declarat ca CJ Timis are in plan sa permita unui operator sa depuna gunoi la deponeul ecologic de la Ghizela, pana la finalul licitatiei.

Vom cere aprobarea de la Bruxelles si de la Bucuresti pentru a ne permite sa oferim pentru gestiune, pentru o perioada limitata, poate maximum un an, pana se incheie licitatia pe care o vom relua, deponeul unui operator din zona. Ne-am gandit la Salprest societatea de salubrizare din Lugoj pentru ca are 100% ca actionar Primaria Municipiului Lugoj si nu va participa la licitatie. Investitia e gata, e la cheie si e pacat sa nu fie folosita”, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele Consiliului Judetean Timis.

Lucrarile la deponeul ecologic din localitatea Ghizela (judetul Timis) au fost finalizate in iulie 2011, intreaga lucrare costand 21 milioane de euro, bani din fonduri europene si de la Consiliul Judetean Timis.

Deponeul de la Ghizela  are o capacitate de depozitare de 351.406 metri patrati, din care suprafata primei celule de depozitare a deseurilor este de peste sapte hectare si are o capacitate de 623.000 de metri cubi.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Asa e in tara asta de rahat, degeaba faci un lucru bun daca vine un smecher care vrea sa-ti incurce itele, iti contesta o licitatie si da totu peste cap ca doar nu de fraieri nu-i dau drumu!