Noutati :

Sistem inteligent de securitate, cu camere video ce reactioneaza la orice miscare, chiar si la atingerea gardului, statie PSI si celula de criza, in planul de modernizare al Aeroportului Timisoara. Are finantare europeana

22 septembrie, 2022 - 01:02 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ECONOMIC
2

TIMISOARA. Pregatiri pentru o noua investitie la Aeroportul International Traian Vuia din Timisoara. Conform normelor europene, trebuie implementat un sistem integrat de securitate aeroportuara (SISA), iar joi, ministrul Transporturilor si directorul Aeroportului au fost semnat contractul de finantare pentru realizarea lui.

CITESTE SI: Umbrarescu, desemnat constructor pentru bucata lipsa de nici 10 km din Autostrada Lugoj – Deva. Anuntul despre segmentul cu tuneluri pentru ursi facut de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu la Timisoara 

Am semnat astăzi contractul pentru finanțarea unor dotări care vor spori nivelul siguranță al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” din Timișoara (136 milioane de lei). Este cel de al patrulea contract pentru finanțarea acestui aeroport semnat în 2022, astfel încât Aeroportul Internațional din Timișoara să poată oferi condiții de siguranță și confort la standarde europene„, a spus ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.

De altfel, in 21 august, Aeroportul International Timisoara a lansat licitatia pentru gasirea unei firme care sa realizeze proiectul tehnic si sa execute lucrarile pentru noul sistem.

Investitia priveste drumul perimetral de securitate si imprejmuirea aeroportului, modernizarea sistemului de supraveghere video cu circuit inchis a zonelor publice exterioare si interioare, a zonelor de operatiuni aeriene, dar si a celor de securitate cu acces restrictionat.

Totodata, se are in vedere modernizarea punctelor de acces, a sistemului de control si monitorizare acces autovehicule in perimetrul aeroportului, dar si amenajare unui spatiu optim care sa adaposteasca o celula de criza in cazul unei situatii critice si realizarea unei substatii PSI pentru interventie rapida.

Sunt prevazute un sistem integrat de securitate, un gard perimetral de 12 km, un drum de 8 km, modernizare puncte de control acces, schimbare video si zona de control acces. Mai e prevazuta o substatie PSI si un dispecerat de centralizare a datelor de securitate aeroportuala. Gardul va fi unul inteligent, cand gardul va fi atins, camerele se indreapta automat spre acel loc„, a precizat Daniel Stamatovici, directorul Aeroportului International Traian Vuia Timisoara.

Descriere proiect de investitii:

 1. Drum perimetral de securitate minim: 8.400 m

 2. Gard perimetral de securitate minim: 12.614 m

 3. Sistem de supraveghere video cu circuit închis pe întregul perimetru al zonei de operațiuni aeriene minim: 252 camere TVCI

 4. Modernizarea/refacerea punctelor de control acces 1, 2 și 5, însumând minim 750,15 mp

 5. Modernizare sistemului de supraveghere video cu circuit închis a zonelor publice exterioare și interioare, a zonelor de operatiuni aeriene și a părţilor critice ale zonelor de securitate cu acces restricţionat cuprinzând minim 322 camere TVCI

 6. Modernizare sistem de control și monitorizare a accesului autovehiculelor dinspre zonele publice prin cele trei puncte de control

 7. Realizare substație PSI pentru intervenţie rapidă cu suprafața construită de minim 647,20 mp

Valoarea estimata a contractului este de 102.131.824 lei fara TVA, adica aproximativ 25 de milioane de euro cu TVA.

Finantarea este asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM), din surse proprii si din fonduri de la bugetul de stat.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 30 septembrie, iar castigatorul licitatiei va avea un an la dispozitie sa realizeze sistemul integrat de securitate aeroportuara, 3 luni proiectarea si 9 luni executia.

Aeroportul International Traian Vuia Timisoara e cel mai mare aeroport regional din Romania, deservind o arie extinsa de acoperire cu peste 2,85 milioane locuitori si avand in administrare o suprafata de teren de aproximativ 300 de hectare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Oh vai … d-l Grinda strikes back.
  Dupa contractul pentru maturi acum se lauda cu contractul pentru camerele video.

 2. peste 500 de camere…cine le va supraveghea…? încă 20-30 de rudenii?