Sistem de oxigen umidificat si incalzit, folosit in noul tratament pentru pacientii infectati cu COVID 19 la Timisoara

TIMISOARA. Un nou tip de terapie medicala, bazat pe folosirea unor aparate cu debit mare de oxigen, a fost introdus in tratamentul pacientilor infectati cu coronavirus la Spitalul Victor Babes din Timisoara.

CITESTE SI: Aterizare de urgenta pe Aeroportul Timisoara. O pasagera a lesinat la bord, ar putea fi infectata cu COVID 19 

Sistemele de oxigen cu flux mare HFNC (high flow nasal canula) sunt folosite in cazul pacientilor cu forme moderate si severe de infectie cu SARS CoV 2. Aparatul, care este portabil, asigura primirea de catre pacient a unui debit de oxigen umidificat si incalzit ce poate ajunge pana la 60 de litri/min. Prin comparatie, debitul de oxigen asigurat de instalatiile standard din unitatile sanitare este de pana la 15 litri/min.

Folosim aceste aparate la pacientii cu probleme respiratorii grave. Prin utilizarea lor, reusim sa reducem ceea ce numim spatiul mort pulmonar. Practic, prin aplicarea acestui tratament, prin folosirea aparatului HFNC, este redus efortul respirator al pacientului. Gazul pe care il primeste bolnavul este incalzit, este adus la temperatura corpului uman si este umidificat. Trebuie spus ca, inclusiv tubul de transport este incalzit pentru a preveni racirea aerului si condensarea vaporilor de apa. Aceasta umidificare a aerului este foarte importanta intrucat, daca nu ar avea loc, procedura ar face mai mult rau decat bine”, spune sef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Utilizarea acestei terapii se poate face pe termen lung in cazul pacientilor care necesita suport ventilator in urma afectarii pulmonare din cauza infectiei cu SARS-CoV 2. Mai mult, prin aceasta procedura se reduce nevoia de intubatie oro-traheala, ceea inseamna o scadere a numarului de pacienti ce pot ajunge in Sectia de Terapie si Anestezie Intensiva.

Cel mai mare castig este scaderea riscului de mortalitate prin folosirea acestui aparat. Mai mult, datorita canulei, este mai confortabil si mai bine tolerat decat sistemele de ventilatie non-invaziva cu masca. Totodata, riscul de dispersie a bioaerosolului in incaperi este mai mic. Dar, repet, principalul avantaj este ca putem sa ii ajutam pe colegii nostri din ATI, sa degrevam sectia de Terapie Intensiva”, spune sef lucr. dr. Monica Marc, medic primar pneumolog, Spitalul Victor Babes Timisoara.

Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara a primit ca donatie trei asemenea aparate de oxigen cu canula nazala cu debit mare (HFNC) care sunt folosite in zona rosie a sectiilor de pneumologie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.