Noutati :

Sinagoga din Cetate si-a redeschis portile pentru vizitatori, la Timisoara. Presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu si alti politicieni la festivitate. Foto si video

6 mai, 2022 - 02:06 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
8

TIMISOARA. Sinagoga din Cetate a fost redeschisa, la 25 de ani de la momentul in care a fost desacralizata, in cadrul unei festivitati ce a avut loc vineri, la amiaza, si care a fost organizata de reprezentantii Comunitatii Evreiesti din Timisoara.

La eveniment au luat parte si o delegatie germana condusa de vicepresedintele Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, dar si reprezentanti ai autoritatilor.

De asemenea, la redeschiderea sinagogii au fost prezenti si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu, dar si ministrii Vasile Dincu si Marius Budai, insotiti de mai multi parlamentari de Timis.

In varsta de 96 de ani, printre participanti s-a numarat si cel mai varstnic membru al comunitatii evreiesti din Timisoara.

Va amintim, Sinagoga din Cetate a intrat in reabilitare inainte de pandemie, iar pana in prezent au fost finalizate lucrarile structurale si de consolidare, iar acum se lucreaza la interior.

Momentul festiv a fost urmat de un ceremonial religios specific, prin care rabinul a binecuvantat fostul templu, comunitatea, orasul Timisoara si intreaga Romanie.

Cupola din interiorul sinagogii a fost reabilitata, iar in prezent se cauta surse de finantare pentru refacerea orgii, una cu o valoare inestimabila din punct de vedere muzical.

Sinagoga din Cetate a fost ridicata intre anii 1862-1865, dupa planurile arhitectului vienez Ignaz Schumann. Templul coral este facut in stil eclectic, avand ornamente de influenta maura si decoratii specifice cultului mozaic. Din anul 2005, gazduieste evenimente artistice de inalta tinuta.

In prezent, comunitatea evreiasca din Timisoara numara aproximativ 600 de membri, in timp ce, intre cele doua razboaie mondiale, aici traiau 13.000 de evrei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Ce gretos e Simonis si cu asistentul!

 2. Frumoasa lucrare! Nu credeam ca aceasta Sinagoga se va mai redeschide vreodata.

  Ce se va intampla cu cele din Iosefin si Fabric? Cea din Fabric este cam in ruina avansata.

 3. ,,Iată vi se lasă casa voastră pustie, că adevărat grăiesc vouă. Nu Mă veţi mai vedea până ce va veni vremea când veţi zice: Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului!
  Şi vor veni alţii de la răsărit şi de la apus, de la miazănoapte şi de la miazăzi şi vor şedea la masă în împărăţia lui Dumnezeu. ,,

 4. Stapanii…

 5. nu lasati hotii in sinagoga , atentie la portofele

 6. Prezența acestor limbrici de bucuresti se dorește a fi dovada lungimii limbii în dosul comunității?

 7. Vizitarea sinagoga se face dupa un program anume sau nu se poate face!Azi in jurul orei 14 am fost acolo si nu se putea vizita.