Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril: traditii si obiceiuri. Ce e bine sa faci si ce nu in 8 noiembrie

Prima mare sarbatoare a lunii noiembrie este in data de 8, atunci cand crestinii ortodocsi ii praznuiesc pe Sfintii Mihail si Gavril. Este ziua care mai este cunoscuta in popor si sub denumirea „Vara Arhanghelilor”. Din acest moment, se spune ca vremea buna va mai dura inca 3-4 , denumite „vara iernii”.

Arhanghelul Mihail este cel care, potrivit traditiei, are putere asupra Soarelui si Lunii, pe care le poate elibera din puterea dracilor, atunci cand acestia le fura. Se mai spune despre el ca are putere asupra sotiei lui Scaraotchi, Mamareaua, care vor sa dea drumul la ger, dintr-o data.

Se spune ca Arhanghelul Mihail poarta cheile Raiului uneori, este un vrednic luptator impotriva diavolului si vegheaza la capataiul celor bolnavi. Daca acestora le este scris sa moara, Arhanghelul Mihail sta la capul lor, in partea dreapta.

Se crede ca in stanga sta diavolul, gata sa insface sufletul celui care trece in nefiinta, iar Arhanghelul Mihail are menirea de a-l salva pe muritor de la aceasta, retezandu-i Necuratului capul cu sabia. Daca bolnavilor le este dat sa traiasca, atunci Arhanghelul Mihail sta la picioarele lor.

De Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt strict interzise indeletnicirile casnice, cine nu se spune acestei reguli fiind sortit sa aiba parte de mare chin inaintea mortii.

Pentru ca atat Sfantul Mihail, cat si Sfantul Gavriil sunt vazuti ca pazitori ai oamenilor de la nastere pana la moarte, in credinta populara se spune ca ziua de 8 noiembrie este cea mai nimerita pentru a aprinde o lumanare, pentru a fi calauzit spre Rai in viata de Apoi. Aceasta, pentru ca, potrivit folclorului, cei doi sfinti participa si la Judecata de Apoi.

Ofrandele date la pomana pentru morti, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc „Mosii de Arhangheli”. Fiecare om trebuie sa aprinda o lumanare, care ii va fi „lumina de veci” in lumea de dincolo. Se aprind lumanari atat pentru oamenii in viata, cat si pentru cei disparuti fara lumanare.

In stanta traditie, Arhanghelul Gavriil a avut un rol foarte important. A fost cel trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria sa-i vesteasca taina cea mare a intruparii lui Isus: „Bucura-te, Marie, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau, Isus.”

De ziua praznuirii Sfintilor Mihail si Gavriil, peste 1, 3 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica. Tuturor le spunem si noi La multi ani!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. anuntul tau este pus intr-un loc foarte nepotrivit!