Sfaturi de la RETIM pentru colectarea ambalajelor de polistiren

TIMISOARA. Daca resturile alimentare se arunca in pubela neagra, plasticul si hartia in cea galben, iar sticla in clopotele verzi, o problema o constituie un alt tip de deseu, polistirenul.

CITESTE SI: ‘Garajiada’ se muta, la Timisoara. Primele zone din nordul orasului in care intra buldozerele sa demoleze constructiile. Foto si video 

Sistemul de colectare a deseurilor municipale din judetul Timis nu prevede colectarea deseurilor din polistiren si totodata din cauza dificultatii gestionarii acestuia (volumul deseului, lipsa spatiului) timisorenii sunt indrumati sa depuna aceste deseuri la centrele de colectare specializate, ori contra cost ori gratuit.

RETIM atentioneaza ca obligatiile celor care folosesc materiale din polistiren sunt specificate in legea 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje la Art.20, pct. (7).

a) Sa returneze ambalajele folosite pentru care au platit o suma de bani in cadrul unui sistem de garantie-retrurnare
b) Sa predea contra cost ambalajele folosite si/sau deseurile de ambalaje unor colectori autorizati care preiau prin achizitie ambalajele folosite si/sau deseurile de ambalaje de la populatie
c) Sa depuna deseurile de ambalaje, pe tipuri de materiale, in sistemele de colectare separate a deseurilor municipale, gestionate de catre operatorii prevazuti in L101/2006, inclusive in centrele prevazute la Art.59, alin 1, pct.A, lit f) din L211/2011„, se arata in actul normativ.

Polistirenul de mici dimensiuni, cum sunt tavitele de la produsele alimentare se arunca in pubela neagra.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Sa ne spuna domnul de la retim unde se dupun si celelalte reziduri de la constructii, si anume sacii de la ciment, de la nisip si alte agregate, ei nu le preiau, sunt in acceasi categorie cu polistirenul…la fel e valabil cu plasticul de la instalatii, ei preiau doar ce poate fi reciclat si din ce pot face bani prin revanzare si anume peturi, plastic, sticla si metal. Ceea ce mi se pare absurd e ca Primaria TM are 50% din acest Retim in schimb nu ofera solutii cetatenilor pentru a mentine orasul curat, si dupa aceea ne miram ca avem gropi de gunoi clandestine, sau arunca cetateanul pe unde apuca si ce apuca….Cred ca ne vom prezenta cat de curand cu tot ce nu poate fi reciclat in fata la Primarie, sa ii vedem ce solutii ofera cetateanului in schimbul taxelor ce le platim acestui oras. O mizerie de administratie locala, care de 5 luni doar impart locuri prin consilii de administratie pe la tot felul de institutii din subordine, firme, si asa mai departe. Cum adica sa iti trebuiasca 6 luni sa preiei un mandat de la fostul consiliu?Pare de domeniul fantasticului ce se intampla in administratia locala din TM cu tot cu valul asta de avant fritzism-usersim-plusist.