Noutati :

Separa corect deseurile in 30 de secunde!

4 mai, 2022 - 10:16 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: UTILE
1

RETIM și ADID Timiș încep o nouă campanie de informare și conștientizare a cetățenilor/utilizatorilor legată de importanța colectării separate și procesul simplu de colectare al deșeurilor.

Depozitarea amestecată a deșeurilor în recipiente conduce la diminuarea șanselor de a recupera și valorifica deșeurile reciclabile, iar pentru că acestea nu mai pot fi valorificate sunt eliminate doar prin depozitare la groapa de gunoi.

Mai mult, nerespectarea obligației colectării separate îngreunează munca a zeci de oameni la staţiile de sortare şi a instalațiilor de sortare, conducând la suprasolicitarea acestora.

Din acelaşi motiv al nerespectării obligaţiei de colectare separată nu sunt atinse obiectivele de reciclare și de reducere a depozitarii deșeurilor.

Reamintim utilizatorilor patru reguli de colectare separată a deșeurilor care pot fi parcurse/citite în maximum 30 de secunde,:

  • REGULA 1Ambalajele din STICLĂ se depozitează OBLIGATORIU în clopotul verde. Acestea trebuie golite în prealabil.

  • REGULA 2 – ORICE ambalaje din HÂRTIE, CARTON, PLASTIC, METAL (indiferent de proveniență sau dimensiuni) se depozitează în recipientul galben. Acestea trebuie GOLITE, CLĂTITE, TURTITE sau STRIVITE în prealabil .

  • REGULA 3 –Celelalte deșeuri menajere, adică cele nereciclabile, se depozitează în recipientul NEGRU.

  • REGULA 4 – Strict interzisă depozitarea altor deșeuri în sau lângă recipientele menționate mai sus (de exemplu – periculoase, voluminoase sau din construcții și amenajări).

Utilizatorii au obligația să colecteze separat deșeurile conform OUG92/2021. Utilizatorii care nu respectă această obligație pot fi sancționați de către autoritățile abilitate cu AMENDĂ de la 5.000 la 15.000 lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 la 40.000 de lei pentru persoanele juridice, conform art. 62 din OUG 92/2021.

Mai multe detalii găsiți pe retim.ro, la Call Center +40374885692 sau pe adidtimis.ro.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Regula 2 e o bataie de joc.

    Nu ma mir ca Timisorenii nu stiu sa recicleze corect cand de fapt primesc informatii false. Sunt destule obiecte din hartie, carton si plastic care nu se mai pot recicla. Hartia in care a fost invelit un langos de exemplu e adio. Cartonul pe care a stat o pizza calda e adio. Paharul din care ai baut cafeaua de la automat e adio. Astea trebuie sa mearga la gunoiul menajer, nicidecum in recipientul galben. N-ai ce sa mai speli din ele.

    Sa va fie rusine pentru campania asta de dezinformare a populatiei.