Opinia Timisoarei

O sentinta buclucasa a Tribunalului arunca in faliment o ferma agricola! 200 de hectare de teren vor ramane necultivate in urma unui litigiu intre proprietarul unei ferme din Becicherecul Mic si un furnizor al acestuia

Recolta de grau nu a fost folosita la plata facturilor

Un fermier din Timis este la un pas de falimentul afacerii sale cu cereale si pierderea casei in care locuieste, care este ipotecata la o banca, din cauza unui litigiu contractual cu un distribuitor de inputuri pentru agricultura.

Gheorghe Merlut, administratorul SC „Agroconcept M.G.” SRL din Becicherecul Mic, acuza magistratii de la Tribunalul Timis ca, in dosarul litigiului sau cu firma „Agro Clasic” SRL Timisoara, au pronuntat o sentinta care, practic, i-a blocat intreaga activitate. „In plina campanie de primavara, noi n-o sa mai putem cultiva peste 200 de hectare de teren arabil. Asa au decis judecatorii timisoreni. Ne-au obligat sa platim peste un miliard de lei vechi cu titlul de penalizari de intarzire intr-un contract in care s-au achitat integral toate facturile. In aceste conditii, in care ni se poate cere intrarea in lichidare judiciara in orice moment, nici o banca nu mai vrea sa ne dea bani pentru achizitionarea de seminte, ingrasaminte si ierbicide”, s-a revoltat Gheorghe Merlut.

De cealalta parte, administratorul SC „Agro Clasic” SRL Timisoara, Octavian Guler, spune ca fermierul din Becicherecul Mic nu si-a onorat la timp obligatiile de plata si, din cauza acestor intarzieri, a avut o serie de pierderi financiare pe care trebuie sa si le recupereze. „Exista un contract foarte clar intre noi si firma din Bechicherecul Mic! Domnul Merlut a intarziat platile, desi marfa i-am livrat-o, anul trecut, la timp pentru a putea sa-si cultive pamantul. De cate ori am solicitat sa ne faca platile, pentru ca si noi lucram cu linii de credit si avem nevoie de bani, ne-a tratat cu indiferenta si nu a venit nici macar sa ne propuna solutii pentru a iesi din impas. Nu puteam sa lasam lucrurile asa, trebuia sa ne recuperam banii, asa ca am cerut prin intermediul executorului toate penalizarile de intarziere, pe care in alte conditii nu le-am fi invocat”, ne explica administratorul Octavian Guler.

Penalitati de intarziere de aproape un miliard de lei vechi la sume deja platite

Tot scandalul a pornit de la incheierea contractului de vanzare-cumparare nr. 8 CA, din 08.04.2010, in care au fost stipulate conditii aspre pentru cumparator, respectiv SC „Agroconcept M.G.” SRL Becicherecul Mic, in cazul in care o calamitate naturala sau alte motive l-ar fi impiedicat sa achite marfa livrata la timp. „In primavara anului trecut, am fost sunat insistent de reprezentantul firmei „Clasic Agro”, Aurel Cipere, care mi-a facut o oferta de seminte, ingrasaminte si ierbicide cu plata la recoltare. Fiind intr-o acuta lipsa de bani, asa cum este orice agricultor primavara, am acceptat oferta, dar fara sa le dau vreun instrument de plata. Pe incredere… Peste doua zile am si primit primul tir de ingrasaminte, apoi au venit sa facem contractul. In momentul in care am vazut contractul, am ramas perplex. Era invocata OUG nr. 119/2007 privind masurile de combatere a intarzierilor la plata in contractele comerciale si, in cazul depasirii termenului de plata a facturilor, penalitati de 0,5% pe zi. In cazul in care s-ar fi aplicat acea clauza, la valoarea contractului de 2,8 miliarde de lei vechi s-ar mai fi adaugat inca peste un miliard. Ca si cum as fi luat un credit bancar cu o dobanda de 185% pe an. L-am intrebat pe Cipere ce-i cu acea prevedere in contract, dar mi-a dat garantii verbale ca acea penalizare nu se va aplica in niciun caz”, povesteste Gheorghe Merlut.

Acesta a cultivat cu grau cele 450 de hectare de teren si a asteptat recoltarea, vanzarea si plata furnizorului de inputuri agricole. „O data cu campania de recoltare, a inceput si calvarul meu. Graul l-am predat la moara, insa din cauza lipsei de lichiditati platile au fost amanate. Primii bani i-am primit in septembrie si tot atunci le-am facut si prima plata in valoare de 400 milioane de lei vechi. Ulterior, pana in decembrie am reusit sa achit contravaloarea contractului, mai putin 290 milioane de lei vechi, dar, intre timp, cei de la „Clasic Agro” cerusera deja executarea penalitatilor de intarziere, care se ridicau la peste un miliard de lei vechi”, spune fermierul din Becicherecul Mic.

„Datoria putea fi platita si prin compensare cu cereale!”

La inceputul lunii noiembrie 2010, „Clasic Agro” a apelat la executorul judecatoresc Sorin Matei, care a somat „Agroconcept” sa achite soldul restant, inclusiv penalizarile de intarziere. „Va somam ca in 15 zile de la data prezentei sa faceti dovada platii integrale a sumei datorate, inclusiv prin compensari de produse agricole, in caz contrar vom fi nevoiti sa ne adresam instantelor competente pentru recuperarea debitului principal, la care vor fi adaugate penalitati de intarziere de 0,5% pentru fiecare zi de intarziere”, se precizeaza in somatia 503/09.11.2010. Litigiul a ajuns in instanta de judecata, in conditiile in care debitorul a contestat adaugarea la platile restante a penalitatilor. „Am fost victima relei credinte a reclamantei, care pe toata durata derularii contractului nr. 8CA/9.08.2010 mi-a dat asigurari ca sub nici o forma nu vor emite pretentii privind penalitatile de intarziere 0,5% pe zi.

Mai mult, inainte de termenul de judecata din 28.01.2011, domnul Aurel Cipere mi-a dat asigurari ca actiunea a fi retrasa intrucat efectuasem plata intregului debit”, mai spune Gheorghe Merlut, care mai reclama faptul ca judecatoarea Ramona Iotcovici nu i-a acordat dreptul la aparare, in conditiile in care a solicitat o amanare pentru angajarea unui aparator, cerere care i-a fost respinsa. Mai mult, desi a invederat instantei ca toate preturile facturate erau la nivelul lunii noiembrie 2010, iar penalitatile de intarziere au fost calculate incepand cu luna iulie, toate pretentiile reclamantei au fost acceptate. Conform sentintei civile nr. 346/28 ianuarie 2011, „Agroconcept” trebuie sa plateasca „Clasic Agro” suma de 105.391,95 lei cu titlu de penalitati de intarziere.

„Noi ne-am indeplinit toate obligatiile din contract, lucru care ar fi trebuit sa-l faca si domnul Merlut. Semintele si celelalte marfuri au fost livrate la timp, ne-am deplasat de cateva ori pe teren pentru a-i da anumite indicatii privind ierbicidarea, iar domnia sa a refuzat sa ne faca platile. Putea sa-si achite obligatiile si prin compensare cu cereale, i-am oferit preturi mai mari decat cele de pe piata, dar a tergiversat acest lucru. Contractul este clar! Am mai avut asemenea probleme si cu alti fermieri, dar au venit la discutii, am esalonat platile si mergem mai departe. si domnul Merlut a venit la noi, dar nu sa ne propuna solutii de rezolvare a debitului, ci pentru a fi scutit. Acum este problema lui ca nu mai poate cultiva nimic pentru ca bancile nu-i dau bani! Noi cand i-am cerut banii pe marfa a spus ca-l stresam cu telefoanele, acum va rezolva executorul”, ne-a declarat Octavian Guler.

Exit mobile version