Sensei Miyagi exista! Ii antreneaza zi de zi pe mascatii de la IPJ Timis! Prin mainile lui sensei Gheorghe Farcas a trecut toata suflarea fortelor de interventie rapida din Timis

Gheorghe Farcas are 62 de ani si de cand se stie a facut doar arte martiale. A inceput in 1962 cu Judo, cand in Romania judo nu insemna nimic si a continuat pana astazi cu Jiu-jitsu,  mentinandu-se pe tatami desi are o varsta la care altii s-au retras de mult din orice activitate si se ocupa indeaproape de nepotei.

Prin mainile lui, au trecut generatii intregi de politisti. El i-a invatat cum sa se apere si cum sa imobilizeze infractorii in caz ca sunt atacati. Tehniciile invatate in anii 60 – 70, si aplicate zi de zi in sala alaturi de elevii sai: mascatii de la IPJ, trupa de interventie de la Jandarmi sau chiar cea de la Politia Comunitara l-au facut sa fie considerat un adevarat Miyagi.

Nimeni in fata lui nu misca, asta si pentru ca stie sa-l puna la punct pe fiecare “carcotas” care i-ar submina autoritatea. Nu prin violenta, ci prin iscusinta mintii.

Cand eram tanar eram si eu ca ei. Imi aduc aminte ca am mers la inceputurile carierei la maestrul Mihai Botez la Arad si acolo el incerca sa-mi explice ce ar trebui sa fac. Eu ii tot sugeram ca asa cum vreau eu sa fac ar fi mai bine. Pana intr-o zi cand s-a enervat si m-a intrebat foarte serios daca eu am venit sa invat judo, sau am venit sa-l invat pe el. Asa e si astazi. Sunt multi care vin cu o pregatire buna la mine si cred ca le stiu pe toate. Cand vad ca nu merge cu explicatiile de genul ca eu trebuie sa-i invat pe ei se mai intampla sa le mai arat pe viu ce stiu si atunci ii conving”, spune zambind maestrul.

Cariera si-a facut-o din filme, din cartile de specialitate, apoi din interventiile de pe teren

La 62 de ani, sensei Farcas si-a petrecut cele mai frumoase momente din viata pe tatami. A inceput Judo-ul inca din liceu. Maestru 8 Dan in Jiu-jitsu si 5 Dan in Judo, sensei Farcas a antrenat, inca din 1990, majoritatea politistilor din Timis si a facut mii de demonstratii de arte martiale in orasul de pe Bega, in tara, precum si in afara Romaniei. Mai mult, a continuat sa participe si la campionatele de judo, si ca antrenor, dar si ca sportiv, si a fost multiplu campion national. In 2002 a scos o carte, “Aparare si autoaparare in randul politistilor” in care descrie zecile de tehnici de autoaparare. Acum, la aproape 9 ani de la aparitia cartii spune ca ar rescri-o.

Nu ai cum sa inveti toate tehnicile existente, este imposibil. In fiecare zi apar altele si altele. Cand am inceput eu, in judo nu existau decat cateva carti in germana si in franceza. Prin prieteni am reusit sa le traduc si sa fac tot ce era scris in ele. Apoi in anii 80 cand karatele au fost interzise in Romania ne inspiram din filmele cu Bruce Lee. Stateam, urmaream fiecare miscare, apoi o puneam in practica. In anii ’90 cand nu exista echipa de interventie la Politie a trebuit sa intervenim la un scandal unde agresorii aveau coase, sabii sau cutite. Din doi pasi am reusit imobilizarea celui cu coasa si mai apoi in exercitiile pe care le faceam la sala am introdus acest procedeu  de imobilizare a infractorilor si chiar o faceam cu coasa, cu cutitele”, mai spune Farcas.

Artele martiale te ajuta sa te autocontrolezi

Gheorghe Farcas executand Uki Otoshi

In peste 40 de ani de arte martiale, sensei Farcas nu a avut niciun incident cu niciun om de pe strada oricat de violent ar fi fost acesta sau oricat de tare ar fi fost provocat. Miyagi de la IPJ recunoaste ca asta este cel mai important la artele martiale. Daca le stapanesti, te autocontrolezi. “Niciodata la forta nu am raspuns cu forta. De fiecare data am incercat sa rezolv orice incident pe care l-am avut doar prin discutii, niciodata nu am ripostat cu pumnul, palma sau piciorul. Artele martiale sunt folosite doar pentru autoaparare, niciodata pentru atac”, mai spune Farcas.

Lupta cu adversari mai tineri nu l-ar speria

Farcas spune ca niciodata nu l-a interesat fenomenul K1 sau Local Kombat unul dintre cele mai mediatizate sporturi din Romania. Spune ca jiu-jitsu face doar pentru demonstratii in gale, dar niciodata nu a incercat sa concureze in vreo gala. Nu din cauza varstei, ci pentru ca este un anti violent convins. „La varsta mea sunt in forma. Nu mai pot concura cu un tanar la forta, dar il pot invinge prin viteza si tehnica. La varsta mea am pierdut din forta insa tehnica si viteza sunt mai bune decat atunci cand eram mai tanar. Si asta pentru ca am tot exersat, iar acum miscarile deja repetandu-le zilnic  mi-au devenit ca un mecanism. Eu am o tehnica aparte, prin care pot imobiliza infractorul fara sa folosesc forta. Iau energia negativa a adversarului si o folosesc in interes propriu. Practic, toate procedeele se pot finaliza cu imobilizarea adversarului, din orice pozitie”.

„Politistii cu burta ar trebui sa faca exercitii mai multe”

Dupa ce i-a antrenat zeci de ani pe mascatii de la IPJ, pe cei de la Politia Comunitara sau pe cei de la Jandarmi, Sensei Farcas spune ca actuala echipa de la Serviciului de Interventie Rapida Timis este cea mai bine pregatita, dar ca multi dintre colegii sai ar trebui sa vina mai des la sala de la sediul IPJ.

Ei sunt cei mai buni, pentru ca se antreneaza zilnic cel putin doua ore pe zi. La Politia Comunitara doar cand faceam eu cu ei, de o data sau doua ori pe saptamana, iar cei de la Jandarmi cam tot asa. Din pacate nu toti politistii sunt pregatiti. Sunt de exemplu cei care au putina burta care daca ar fi vreodata la o interventie ar avea de suferit, pentru ca nu au timp sa se antreneze asa de des. Cred ca ar trebui sa treaca mai des pe la sala sa-si pregateasca macar tehnicile de baza”, conchide sensei Farcas.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. un om cu un caracter de 8 Dan