Noutati :

Senatorul de Timisoara Petru Ehegartner: Legea votului prin corespondenta este neconstitutionala!

23 octombrie, 2015 - 12:17 PM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: POLITIC
1

TIMISOARA. Senatorul de Timis, Petru Ehegartner (ALDE) propune o alta forma a Legii votului prin corespondenta fata de cea votata in Senat. Aceasta urmeaza sa intre si la Camera Deputatilor care este Camera decizionala a Parlamentului in acest caz.

Legea votului prin corespondenta, asa cum a fost votata in Senat, este neconstitutionala. Face o diferenta majora in ce priveste posibilitatea de vot a cetatenilor acre locuiesc in strainatate si nu au rezidenta sau domiciliu acolo. S-a facut o varianta extrem de complicata. Sunt cei mai multi in situatia asta care nu au forme de sedere legala acolo. Asta nu e un lucru rau neaparat pentru ca au posibilitatea sa stea acolo si fara forme legale”, a declarat Ehegartner.

Senatorul de Timis crede ca modelul francez sau chiar cel german de vot in afara granitelor tarii este cel mai potrivit.

Noi ne-am exprimat pentru modelul francez sau german care e nediscriminator. Cel francez e mai simplu: anuntarea la ambasada, alegatorul primeste o carte de alegator si cu documentul de identitate va fi indicata o sectie de votare unde sa voteze. Acesta ar fi fost un procedeu nediscriminator”, a declarat Ehegartner.

In acest fel, spune senatorul, vom constata ca numarul alegatorilor va fi mai redus.

Proiectul de lege a fost definitivat de Autoritatea Electorala Permanenta saptamana trecuta si trimis la Parlament.

Printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegatorii din afara granitelor isi pot exprima votul in alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea „vot prin corespondenta”.

Alegatorul va trebui trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau transmisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

El poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispozitie online de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la care anexeaza o fotografie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

Comisia de cod electoral a adoptat si alte amendamente, referitoare la inchiderea urnelor si numararea voturilor, dar si la imprimarea buletinelor de vot sau organizarea sectiilor de votare, atributie care va reveni exclusiv Executivului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. 1. Intrebare(retorica) Se doreste sau nu se doreste votul prin corespondenta. Am impresia ca fiecarui partid ii este teama de „ceva” (ca nu ii este favorabil). Restul sunt povesti, uneori chiar induiosatoare.
    2. „Legea votului prin corespondenta, asa cum a fost votata in Senat, este neconstitutionala”. Daca este asa, de ce doresc „alesii neamului” salarii marite, pensii suplimentare? adica habar nu au ce voteaza? atunci pe ce principiu sunt propusi de „eternele partide”?