Noutati :

Senatorii nu vor „tigani”. Proiectul de lege privind inlocuirea termenului „rom” a fost respins

9 februarie, 2011 - 10:36 PM
Autor: Caius Seracin      
Categorie: NATIONAL
0

Senatorii au respins, cu 51 de voturi „pentru” si 27 de voturi „impotriva”, proiectul de lege initiat de catre deputatul PDL Silviu Prigoana privind inlocuirea in actele oficiale a termenului „rom” cu cel de „tigan”. Cinci senatori s-au abtinut de la vot.

Majoritatea senatorilor care au intervenit la microfon la dezbaterile generale s-au pronuntat impotriva initiativei lui Silviu Prigoana. Senatorul independent Cristian Diaconescu a apreciat ca proiectul de lege nu rezolva principala problema, cea a incluziunii acestei etnii.

Legea initiata de deputatul PDL prevede inlocuirea in actele oficiale ale institutiilor statului a termenului de „rom” cu cel de „tigan”, in scopul evitarii confuziei care s-ar putea crea cu denumirea de român.

„Sute de milioane de oameni de pe Planeta n-au studii filologice si de etimologie. Ei fac o asociere fireasca (si justa!) intre terminatia -ia / -(an)ia si tara (= natiunea ei) care are aceasta particula: Britania = brit + ania = ?tara britilor, a englezilor?; Mauretania = maur + (et)ania = ?tara maurilor?, deci România = rom + ania = ?tara romilor?. E incorect. Se creeaza o falsa directionare”, sustine Prigoana in motivatia propunerii legislative.

Propunerea legislativa a fost dezbatuta de Senat in calitate de prima Camera sesizata.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...