Opinia Timisoarei

Semneaza petitia online pentru schimbarea baremului de corectare la Romana la Evaluarea Nationala 2012! Sa fie acceptata si predicativa la subiectul II, cerinta 3! Parintii si o parte din profesori sunt revoltati

Baremul de corectare la examenul de la limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale din 2012 continua sa adune tot mai multe opinii pro si contra pe internet. Elevii, sprijiniti si de unii profesori, sustin ca la acest exercitiu ar fi o alta varianta corecta decat cea prevazuta in baremul national de corectare.

Iata subiectul controversat!

3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect:

Propozitia subordonata din fraza “Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii” este:

a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva. 6 puncte

Conform baremului, raspunsul corect ar fi varianta C.

Intr-o petitie online semnata deja de peste 11.000 de persoane, elevii isi aduna nemultumirile sub urmatorul text:

Catre Ministerul Educatiei,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012, solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C.”propozitie subiectiva”, cat si a variantei B. „propozitie predicativa”

Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba romana:

„Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza „Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii”. Elevii aveau de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Majoritatea a optat pentru subiectiva, desi propozitia „Ceea ce ma jeneaza” era una predicativa. Daca pui subordonata dupa principala si nu inaintea ei, asa cum este in textul original, si faci contragerea (Dificultatea rasfoirii este jena – n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativa”, a explicat pentru Gandul Irina Georgescu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti”

„”Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza …” Sic ! „Dificultatea” este subiectul lui „este”/ propozitia principala regenta plus predicativa „ceea ce ma jeneaza”. Prin contragere „Dificultatea rasfoirii este jenanta pentru mine”, nicidecum „Jena mea este dificultatea rasfoirii” este opinia unei alte distinse profesoare de limba si literatura romana”.
Va rugam sa ne sustineti in acest demers!

DA CLICK AICI SI SEMNEAZA PETITIA ONLINE!

[poll id=”370″]

Exit mobile version