Noutati :

Semneaza petitia online pentru schimbarea baremului de corectare la Romana la Evaluarea Nationala 2012! Sa fie acceptata si predicativa la subiectul II, cerinta 3! Parintii si o parte din profesori sunt revoltati

26 iunie, 2012 - 02:00 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
15

Baremul de corectare la examenul de la limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale din 2012 continua sa adune tot mai multe opinii pro si contra pe internet. Elevii, sprijiniti si de unii profesori, sustin ca la acest exercitiu ar fi o alta varianta corecta decat cea prevazuta in baremul national de corectare.

Iata subiectul controversat!

3. Noteaza litera corespunzatoare raspunsului corect:

Propozitia subordonata din fraza “Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii” este:

a. atributiva;
b. predicativa;
c. subiectiva. 6 puncte

Conform baremului, raspunsul corect ar fi varianta C.

Intr-o petitie online semnata deja de peste 11.000 de persoane, elevii isi aduna nemultumirile sub urmatorul text:

Catre Ministerul Educatiei,

Avand in vedere discutiile de pe forumuri si dezbaterile aprinse din presa, este evident ca subiectul II.A.3 a fost unul de dificultate mare care a dat nastere la interpretari si controverse, chiar in randul profesorilor, contrar prevederilor Ordinului Ministrului Educatiei nr. 5220/2011 care solicita elaborarea unor subiecte de dificultate medie pentru examenul de limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale 2012, solicitam revizuirea de urgenta a baremului aprobat, in sensul punctarii ca si corecte atat a variantei C.”propozitie subiectiva”, cat si a variantei B. „propozitie predicativa”

Aducem in sprijinul afirmatiilor noastre argumentele unor distinse profesoare de limba romana:

„Subiectul care le-a creat cele mai mari probleme elevilor a fost acela care le cerea sa identifice tipul propozitiei subordonate din fraza „Ceea ce ma jeneaza este dificultatea rasfoirii”. Elevii aveau de ales intre atributiva, predicativa sau subiectiva. Majoritatea a optat pentru subiectiva, desi propozitia „Ceea ce ma jeneaza” era una predicativa. Daca pui subordonata dupa principala si nu inaintea ei, asa cum este in textul original, si faci contragerea (Dificultatea rasfoirii este jena – n. r.), lucrurile sunt mai clare. Subordonata este predicativa”, a explicat pentru Gandul Irina Georgescu, profesor de limba si literatura romana la Colegiul National Sf. Sava din Bucuresti”

„”Dificultatea rasfoirii este ceea ce ma jeneaza …” Sic ! „Dificultatea” este subiectul lui „este”/ propozitia principala regenta plus predicativa „ceea ce ma jeneaza”. Prin contragere „Dificultatea rasfoirii este jenanta pentru mine”, nicidecum „Jena mea este dificultatea rasfoirii” este opinia unei alte distinse profesoare de limba si literatura romana”.
Va rugam sa ne sustineti in acest demers!

DA CLICK AICI SI SEMNEAZA PETITIA ONLINE!

Ne pare rau, dar nu exista sondaje

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 15comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Mi se pare o prostie sa se puna si predicativa ca raspuns. La scoala suntem invatati,la orele de romana,sa punem o singura varianta de raspuns. Am avut un test acum ceva timp la subiective si predicative si am luat o nota mica deoarece nu am ales corect intre cele doua. Mi-am acceptat nota chiar daca mi-a stricat media, asa ar trebui sa faca si cei care au gresit acum.

  • domnisoara alexandra,daca erai inteligenta si citeai pe net parerile a numeroase cadre didactice de limba romana ai fi aflat pana acum ca in urma unei intonatii adecvate e predicativa,insa corecte sunt ambele..da dovada de intelepciune,nu de prostie si pastreaza’ti parerile lipsite de noima!

   • @A!
    Foarte jignitoare cuvinte ati adresat unei persoane sincere. E de neacceptat sa ii vorbiti astfel pentru ca, pana la urma, si @Alexandra este supusa aceluiasi barem de corectare ca toti ceilalti, iar vina nu este a copiilor. Nu intereseaza parerea profesorilor si nici pregatirea acestora. GRMATICA ACADEMIEI este singura sursa de informare pentru noi, pentru toti. Si asa suporta prea multe transformari si acceptari limba romana. Acuma mai se doreste si o petitie pentru a o schimba. Nu e destul ca mancam ciresi?!

 2. Predicativa!

 3. PREDICATIVA!

 4. predicativa este raspunsul corect

  • ai dreptate

 5. RAspunsul Corect este predicativa ati observat k sunt 100 de voturi si daca o iei logic da e predicativa !!

 6. Eu cred ca ar trebui luate amandoua variantele bune…Asa ar fi cel mai corect pentru noi..

 7. Eu am pus ambele la voturi ca sincer nu mai stiu ce sa zic. A fost o prostie de examen

 8. Nu pot fi corecte doua variante! E subiectiva toata ziua! Subiectul si baremul sunt corecte! Inlocuiti predicatul cu altul si deja suna mai clar: „Ceea ce ma jeneaza este neplacut.” sau „Ceea ce ma jeneaza tie iti place.” etc.

 9. este o prostie sa accepti ambele raspunsuri ca fiind corecte.
  unde mai e departajarea atunci?
  mai degraba ar trebui spus ca subiectele date acum au fost mai dificile si de alta natura decat cele
  primite de „olimpicii”care au dat examenul anticipat,ceea ce este o magarie

 10. E subiectiva ;;) !

 11. Sunt indignata de situatia la care s-a ajuns! Elevii sunt umiliti de adultii care le stiu pe toate. Atunci cand doresc o informatie corecta unde o caut? Pe net? La prieteni? La profesorii – dumnezei? O caut direct la sursa. In acest caz voi, atotstiutorii, doriti sa schimbati GRAMATICA ACADEMIEI. Si uite asa, cu mare scandal, specific romanului, ne vrem a fi democrati in asa masura incat sa schimbam si luna de pe cer daca s-o putea.