Noutati :

Semnal de alarma tras la Timisoara. Pandemia de COVID a limitat accesul la tratament pentru pacientii cu HIV/SIDA. 600.000 de oameni au murit, de la inceputul anului, in lume, de aceasta boala

1 decembrie, 2020 - 11:09 AM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: SANATATE
2

TIMISOARA. 38.000.000 de persoane infectate cu HIV la nivel mondial, in acest moment, 33.000.000 de persoane decedate din cauza HIV sau SIDA, incepand cu 1984, 25.000.000 de persoane beneficiaza de tratament anti-retroviral, 690.000 de decese in 2019 din cauza HIV SIDA, 1.700.000 de cazuri noi de HIV in 2019, 320.000 de copii si adolescenti infectati cu HIV in 2019 (unul la fiecare 100 de secunde).

Sunt doar cateva dintre datele statistice ce demonstreaza ca, si dupa 36 de ani de la declararea primului caz de infectie, HIV/SIDA ramane o problema majora de sanatate publica la nivel mondial. In prezent nu exista un vaccin, un antidot impotriva temutului virus care infecteaza in fiecare an peste 500 de romani. Tratamentul pacientilor infectati cu HIV consta in administrarea de anti-retrovirale care, insa, nu fac ca pacientul sa fie vindecat complet, ci doar reduc incarcatura virala din organism, intaresc imunitatea bolnavilor si pot, in acest fel, sa prelungeasca viata acestora.

Ziua de 1 Decembrie, declarata Ziua Mondiala de lupta impotriva HIV/SIDA, in 1988, reprezinta un semn de solidaritate fata de cei care sufera din cauza virusului ce ucide in fiecare an peste jumatate de milion de oameni, dar si de chemare la responsabilitate in fata acestei pandemii permanente.

„In zilele noastre s-au facut progrese stiintifice majore in tratamentul HIV/SIDA, exista legi care sa protejeze persoanele care traiesc cu HIV, dar stigmatul si discriminarea raman o realitate pentru multi dintre cei care au aceasta afectiune. Prevenirea continua sa fie cea mai eficienta cale de lupta. De asemenea, depistarea precoce a bolii aduce pacientilor mai multe avantaje: acces la servicii medicale si, implicit, la tratament, astfel incat sa se poata ajunge cat mai repede la o incarcatura virala nedetectabila, adica la scaderea riscului de transmitere. Accesarea serviciilor medicale privind testarea sunt baza limitarii infectiei cu HIV.

Din pacate, in ultimii ani, majoritatea cazurilor noi HIV pozitiv sunt diagnosticate mult prea tarziu, deja in stadiul de SIDA”,spune dr. Teodora Moisil, medic primar boli infectioase de la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

2020 a adus insa provocari suplimentare in lupta cu acest flagel. Pandemia de COVID 19 a facut ca in multe spitale din intreaga lume accesul la serviciile de testare, diagnosticare precoce, dar si accesul la tratament sa se faca mai dificil in aceasta perioada. In acest context, e necesara demararea unor campanii de informare cu privire la modalitatile de transmitere si preventie a infectiei HIV/SIDA, precum si de consilierea, testarea si inceperea tratamentului cat mai repede posibil.

„Noi, la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Doctor Victor Babes Timisoara, avem, in parteneriat cu Directia de Sanatate Publica, un program de testare gratuita. Mai mult, pe langa confidentialitatea evidenta, le oferim celor care au nevoie, servicii de consiliere psihosociala in cadrul unui cabinet din spital. Vreau, inca o data, sa atrag atentia ca diagnosticarea precoce HIV permite pacientilor sa inceapa tratamentul cat mai repede, ceea ce duce la cresterea sperantei de viata. In acelasi timp, cu cat se intarzie depistarea infectiei cu HIV, creste pericolul ca bolnavul sa transmita virusul si altor persoane, si asta pentru ca transmisibilitatea incepe din momentul infectarii, si nu din cel al diagnosticarii”, a adaugat medicul Teodora Moisil.

De la inceputul anului si pana in prezent, numarul deceselor inregistrate la nivel mondial din cauza HIV/SIDA este de peste 600.000.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. deci … 36 de ani de studiu impotriva HIV-SIDA si nu este antidot ori vaccin . si imi povestiti ca cel facut pentru corona in 9-10 luni e gata si este foarte bun???

  • – virusi diferiti, cercetare cu rezultate diferite;
   – nivele diferite ale stadiului medicinii (2020 vs. decenii in urma);
   – investitii masive de bani si resurse in cercetarea Covid vs HIV: toate statale lumii au avut interese de vaccin din punct de vedere economic;
   – HIV are tratament de cel putin 20 de ani;