Secretele castrului de la Berzovia, dezvaluite la Timisoara. Expozitie de exceptie la Muzeul National al Banatului

TIMISOARA. Timisorenii pasionati de istorie, si in special de perioada daco-romana, pot vedea din aceasta saptamana ultimele descoperirile facute de arheologi in castrul roman de la Berzovia. Artefacte si fotografii vor fi prezentate publicului in Bastionul Theresia din Timisoara in expozitia „Berzovia – un castru de legiune la marginea imperiului. Berzobis si urbanistica Daciei Romane”.

CITESTE SI: Complex de tobogane, castel cu pod de lanturi, ateliere in tunel, spectacole in amfiteatru si chioscuri cu bunatati. Cine vrea sa gandeasca schimbarea din Parcul Copiilor la Timisoara

Aceasta expozitie isi propune sa prezinte publicului o parte relevanta a rezultatelor ultimelor cercetari arheologice din mari situri de epoca romana din Dacia. Pe langa expunerile generale, in 15 postere sunt infatisate aspecte din timpul sapaturilor, planuri si reconstituiri din Berzobis (Berzovia, jud. Caras-Severin), Sarmizegetusa (Sarmizegetusa, jud. Hunedoara), Apulum (Alba-Iulia) si Napoca (Cluj-Napoca).

Obiectele arheologice expuse (cu precadere tigle si caramizi) provin in special din castrul de legiune Berzobis, acest santier arheologic fiind rodul unei colaborari de traditie dintre Muzeul National al Banatului si Muzeul Banatului Montan Resita. Alte caramizi provin din castrul Tibiscum (Jupa, jud. Caras-Severin).

Pe timpul lui Traian, in tot imperiul castrele de legiune devin tot mai asemanatoare cu orasele, caracteristica principala in acest sens fiind monumentalitatea cladirilor. Arhitectii legionari au aplicat standardele urbanistice consacrate ale vremii atât la constructiile din mediul militar, cât si la cele din mediul civil (urban) al Daciei. Astfel, in Colonia Dacica Sarmizegetusa, militarii din legiunea a IV-a Flavia Felix au construit forul, amfiteatrul si alte cladiri publice. La Apulum si Napoca se observa, de asemenea, dezvoltarea elaborata a unor mari centre urbane.

Cercetarea stiintifica a castrului de la Berzovia a inceput in anii 1961-1962. Sapaturile arheologice au fost reluate incepand cu anul 1998 de catre un colectiv format din Florin Medelet, Ovidiu Bozu si Alexandru Flutur. Unele sapaturi de salvare au fost realizate de-a lungul timpului de Fl. Medelet, R. Petrovszky (1972), O. Bozu, D. Rancu (2004), D. Teicu, Al. Flutur, D. Rancu (2012). Ultima campanie de cercetare arheologica sistematica a avut loc in 2017 (D. Teicu, Al. Flutur si Ana Cristina Hamat).

Expozitia va putea fi vizitata in perioada 10 iulie – 4 august, de marti pâna duminica in intervalul orar 10 – 18.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.