Noutati :

Se vor reface pavajul si o parte din tencuiala, se curata zidurile, se reamenajeaza spatiile verzi. Se cauta o firma care sa repare Bastionul Theresia din Timisoara, cu aproape 400.000 de euro

14 februarie, 2022 - 08:46 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
12

TIMISOARA. La mai bine de 10 ani de la reabilitarea completa, e nevoie de noi interventii la Bastionul Theresia, intrucat mai multe elemente au inceput sa se degradeze.

CITESTE SI: Strategii, studii, consultante si documentatii de aproape 10 milioane de euro in Bugetul de Dezvoltare gandit de administratia Fritz pentru Timisoara in 2022

Consiliul Judetean Timis a lansat o licitatie si cauta o firma care sa faca o serie de reparatii si sa pregateasca imobilul simbol al orasului pentru momentul in care Timisoara devine capitala culturala a Europei.

Pune la bataie 1.574.070 de lei fara TVA, adica aproape 400.000 de euro cu TVA.

Urmeaza sa fie facute reparatii la pavajul din piatra naturala, la platformele pietonale din lemn, sa fie retencuite anumite zone si sa fie curatate zidurile. Conform planului, vor fi schimbate corpurile de iluminat si innoite o parte dintre instalatiile electrice si sanitare si vor fi amenajate spatiile verzi din Curtea de Onoare a Bastionului.

 

Toate aceste lucrari care se vor face sub atenta supraveghere a unui specialist in reabilitare monumente istorice ar trebui sa dureze cel mult 3 luni.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 7 martie.

Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timisoarei care a supravietuit pana azi, alaturi de fragmentele de zid din Parcul Botanic si din Calea Alexandru Ioan Cuza.
Ravelinul Depozitului de Proviant, asa cum se numea initial, a fost construit intre 1730 si 1735.

In jurul anului 1745 din dorinta de a aduce un omagiu imparatesei de la acea vreme, denumirea bastionului s-a schimbat in Maria Theresia.
Dupa cucerirea Timisoarei de catre habsburgi in 1716, Cetatea Timisoarei a fost refacuta in intregime in stil Vauban, intre 1723 si 1765, cand suprafata acesteia s-a marit de 10 ori. Bastioanele aveau 3 randuri de ziduri si intarituri despartite intre ele de santuri adanci, cele din exterior fiind pline cu apa in permanenta, iar cele interioare doar la nevoie. Accesul in Cetate se facea prin 3 porti: Viena, Petrovaradin si Transilvania.
In 2019, Bastionul Theresia a fost reabilitat printr-un amplu proiect pe fonduri europene. In acest moment, adaposteste temporar Muzeul Banatului, spatii comerciale, restaurante, biblioteci si asociatii culturale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 12comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. din cate stiu, a fost destul de recent renovat.

 2. Alți bani, alta distractie. A fost renovat in dorul Lelii cu fonduri europene. Abia ce s- a terminat in 2019.Din trei ani, în doi a fost închis.

 3. Tipic romanesc… spala CJT niste banuti, iarasi o lucrare de mantuaiala… in 3 ani o alta spoiala, ca la Dudesti

  • Poate atunci Se vor opri de la praduirea bugetelor de renovare

 4. Dobra a luat un ban la ultima repartatie MAJORA. Acum sa ia si PNL, ca la noi totul e pe bani aruncati pe geam.

 5. cine pune pariu ca lucrarea nu va rezista mai mult de 5 ani iar garantia va fi de doi.dar daca s-ar prevede o garantie de 20 ani?

  • Firmea mea se ofera sa faca la jumate din pret, da na, licitatia ii de fatada… restu sa ii doneze… degeaba particip ca se stiu castigatori.

 6. Am mai scris aici de multe ori adresând o întrebare șefului culturii de praz PREDESCU, din ce Gară a luat păcaliciul Dobra meșterii care au dat jos tencuiala de pereții și bolțile pasajului Bastion??
  Nu este posibil ca pe toți harhitecțî de castele țigănești să-i deranjeze pavajele trotuarelor refăcute și să fie atât de orbi după distrugerea zidariei vechi de aproape 300 de ani !!!

  • Ackrobat dumbrăvița o lucrat acolo

   • Nu există câtă nepăsare din partea acestui psd-ist vopsit în pnl-ist și ajuns pe o funcție atât de importantă pentru care distragerea unui unui monument istoric cum este Bastionul are mai puțină importantă decât trotuarele șotron ale lui Robu!!!

 7. Inca un obiectiv prin care se sifoneaza bani publici de smecherii sustinuti de pnl & usr care simuleaza ca renoveaza bastionul. Un obiectiv similar cu COLTERM-ul, o gaura neagra.

 8. Lautaru din Dudesti supervizeaza lucrarea cu finul lui care dansa pe masina…