Noutati :

Se vor reface pavajul si o parte din tencuiala, se curata zidurile, se reamenajeaza spatiile verzi. O singura firma vrea sa repare Bastionul Theresia din Timisoara, cu aproape 400.000 de euro

8 martie, 2022 - 11:09 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. La mai bine de 10 ani de la reabilitarea completa, e nevoie de noi interventii la Bastionul Theresia, intrucat mai multe elemente au inceput sa se degradeze.

Consiliul Judetean Timis a lansat o licitatie in cautarea unei firme care sa faca o serie de reparatii si sa pregateasca imobilul simbol al orasului pentru momentul in care Timisoara devine capitala culturala a Europei.

CITESTE SI: Cedeaza betonul, zidaria si armaturile. Trebuie reparat urgent un pod de cale ferata la Timisoara. Se cauta o firma care sa faca expertiza. Foto

La termenul limita pentru depunerea ofertelor, luni, o singura firma s-a inscris pentru contractul de 1.574.070 de lei fara TVA, adica aproape 400.000 de euro cu TVA. Este vorba de Constructim, care a mai derulat proiecte de reabilitare pentru cladiri istorice in Timisoara si are in lucru cateva, intre care Casa Armatei din Piata Libertatii sau viitorul Centru Multifunctional de la fosta Dermatologie din Cetate.

Urmeaza sa fie facute reparatii la pavajul din piatra naturala, la platformele pietonale din lemn, sa fie retencuite anumite zone si sa fie curatate zidurile. Conform planului, vor fi schimbate corpurile de iluminat si innoite o parte dintre instalatiile electrice si sanitare si vor fi amenajate spatiile verzi din Curtea de Onoare a Bastionului.

Toate aceste lucrari care se vor face sub atenta supraveghere a unui specialist in reabilitare monumente istorice ar trebui sa dureze cel mult 3 luni.

Oferta a intrat in evaluare la Consiliul Judetean Timis.

Va reamintim, Muzeul National al Banatului din Timisoara a lansat la randu-i zilele trecute o alta licitatie pentru a gasi o firma care sa tansforme Curtea de Onoare a Bastionului. O fosta cafenea, construita in 2010, va deveni spatiu pentru expozitii.

Conform documentatiei postata in Sistemul Electronic de Achizitii Publice, trebuie amenajat atat la interior, cat si la exterior corpul E (din mijlocul curtii, unde candva a functionat o cafenea), trebuie refacute accesele exterioare, rampele, dar si iluminatul, amplasate un monument comemorativ centenar si un totem. La finalul acestor interventii, zestrea Muzeului National al Banatului se va imbogati cu o expozitie permanenta a personalitatilor banatene.

Planul de reabilitare prevede si refacerea canalizarii, intrucat spatiul interior a fost deja inundat de doua ori. Se vor inlocui geamurile actuale cu sticla securizata, cu pretectie la razele UV, care vor asigura o buna izolare fonica, si se va proceda si la o recompartimentare pentru a se castiga un spatiu tehnic, suprafata construita la demisol fiind de aproape 570 de metri patrati.

Vor trebui curatate pardoselile si dalele de piatra, peretii, tavanele si stalpii de mucegai, refacute toaletele, instalatiile electrice, termice si de ventilatie, sistemul de evacuare a apei de ploaie si menajere.

In documentatie este prevazuta si o instalatie de lasere ce se vor putea proiecta pe fatada Bastionului Theresia.

Valoarea contractului pentru aceste lucrari din Curtea de Onoare se ridica la 1.916.911 lei fara TVA, adica aproape 460.000 de euro cu TVA.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 28 martie.

***

Bastionul Maria Theresia este o parte din vechea Cetate a Timisoarei care a supravietuit pana azi, alaturi de fragmentele de zid din Parcul Botanic si din Calea Alexandru Ioan Cuza.
Ravelinul Depozitului de Proviant, asa cum se numea initial, a fost construit intre 1730 si 1735.

In jurul anului 1745 din dorinta de a aduce un omagiu imparatesei de la acea vreme, denumirea bastionului s-a schimbat in Maria Theresia.
Dupa cucerirea Timisoarei de catre habsburgi in 1716, Cetatea Timisoarei a fost refacuta in intregime in stil Vauban, intre 1723 si 1765, cand suprafata acesteia s-a marit de 10 ori. Bastioanele aveau 3 randuri de ziduri si intarituri despartite intre ele de santuri adanci, cele din exterior fiind pline cu apa in permanenta, iar cele interioare doar la nevoie. Accesul in Cetate se facea prin 3 porti: Viena, Petrovaradin si Transilvania.
In 2019, Bastionul Theresia a fost reabilitat printr-un amplu proiect pe fonduri europene. In acest moment, adaposteste temporar Muzeul Banatului, spatii comerciale, restaurante, biblioteci si asociatii culturale.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Tag-uri:

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In primul rand sa izoleze bine fundatia altfel vor continua sa apara probleme cu tencuiala, valabil si pentru alte constructii istorice din oras.

  2. Se putea Constructim peste tot ei intretin primaria, cotizeaza bine de cele mai mari lucrari le au ei.