Se va schimba denumirea de rom in tigan? O disputa …ca la usa cortului

O disputa intelectuala risca sa se transforme intr-un circ intre comunitatile romilor din Romania, mediul academic si parlamentari. Subiectul este unul spinos. Rom sau tigan?

Inclusiv cei din Guvern trebuie declare daca denumirea de „rom”  va fi sau nu schimbata in „tigan”. Parerile sunt impartite. Unii spun ca apelativul este mai putin important, in timp ce altii vorbesc despre discriminarea unei comunitati.

Cum de ani de zile strainii au inceput sa-i numeasca pe romani „tigani” si invers, Silviu Prigoana a cerut Parlamentului ca in toate actele oficiale sa se foloseasca doar termenul „tigan”. Deputatul are parte de sustinerea Academiei Romane.

Informatia a dezbinat deja comunitatile traditionale. La Targu Ji, de pilda, vineri s-a facut de urgenta o masa rotunda.

Florin Cioaba, tatal spiritual sau cel care s-a auto-intitulat Regele International al Romilor, este insa ferm: respinge ideea ca romii sa fie numiti „tigani”.

Practic, pe multi ii deranjeaza faptul ca se pregateste o lege care sa le reglementeze statutul. In schimb, cei din Consiliul pentru Combaterea Discriminarii cred ca proiectul este absurd.

Dincolo de toate aceste teorii, votul din Parlament trebuie sa plece de la un punct de vedere al Guvernului, pe care Executivul il va formula abia saptamana viitoare.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Schimbarea numelui e fara rost, daca nu isi schimba comportarea. Nu pot suferi coruptia, lenea, minciuna, cruzimea.