Se schimba Codul Rutier! Care sunt principalele modificari si cand intra ele in vigoare?

Atentie, soferi! Mai sunt doar cateva zile pana cand noul Cod Rutier va intra in vigoare, dupa ce, in ianuarie, Executivul  a aprobat normele de aplicare. Printre noile prevederi se afla norme care pot duce la amenzi usturatoare, in cazul in care nu sunt respectate.

Nou cod rutier va intra in vigoare incepand cu data de 6 februarie.

Noul cod rutier va intra in vigoare incepand cu data de 6 februarie, iar printre principalele sale modificari se numara cele referitoare la transportul copiiilor in masina. Astfel, copiii sub 12 ani nu pot fi transportati pe scaunele din fata, cu exceptia bebelusilor care sunt transportati cu dispozitive speciale de acest fel. Copiii cu varste de pana la 3 ani nu mai pot fi transportati decat in scaune speciale. „Copiii in varsta de pana la 3 ani nu pot fi transportați in autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranța, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, daca in acestea din urma ocupa orice alt loc decat cel de pe scaunul din fața. in aceste situatii, transportul se realizeaza sub supravegherea unei persoane, alta decat conducatorul auto”, se specifica in Codul Rutier, potrivit economica.net

De asemenea, copiii cu o inaltime de cel putin 135 de centimetri trebuie transportasi in scaun. „Copiii cu o inaltime de pana la 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta pentru conducator si pasageri, denumite in continuare sisteme de siguranta, doar daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul.”, se arata in noul Cod Rutier.

Copiii cu o inaltime mai mare de 1,35 metri trebuie fixati cu centurile de siguranta in scaunele din spate. „Copiii cu o inaltime de peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule echipate cu sisteme de siguranta doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti, reglate astfel incat sa nu treaca peste zona gatului sau fetei, ori daca sunt fixati sau prinsi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare in scaun pentru copii instalat in autovehicul”, se arata in noul Cod Rutier.

Este obligatoriu ca dispozitivele de fixare in scaun sa fie omologate si adecvate pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Nerespectarea acestor reguli introduse recent va fi sanctionata cu pana la cinci puncte de amenda, adica aproximativ 450 de lei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. sa ma pis pe codul vostru de imbecili

  2. Am constatat la cateva magazine,ca au epuizat stocul de rulete. Acestea au fost cumparate de politistii de la rutiera,ca sa poata masura inaltimea copiilor.Sa poata stii daca copiii au sub 135 de centimetrii,sau peste. Ca sa stie la ce sa incadreze …..contraventia.

  3. Dar ce te faci daca copii sunt americani si se masoara in inci (tzoli) ?Boii nostri nu vor sti sa aplice legea …

  4. o tara de incompetenti..de vreo cativa ani se tot schimba codul rutier..mai aveti mult de schimbat.??

  5. Ce noroc pe capul nostru ca sînt obligatorii centurile…mai ales în oras, unde mergi bara la bara.

  6. Fumoasa abordare insa cred ca sunt inca multe de analizat. Totusi ma bucur ca s-a abordat acest subiect. O sa marchez aceata pagina deoarece vreau sa revin mai tarziu, trebuie analizata

    http://www.tst1.sbox.com