Noutati :

Se pregateste deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei in Timis, in cel mai vestic loc de pe harta Romaniei

31 mai, 2020 - 09:53 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SOCIAL
2

TIMIS. Un proiect de lege care vizeaza deschiderea permanenta a unui nou punct de trecere frontiera in Timis a trecut de votul Parlamentului.

CITESTE SI: Situatie neasteptata pe piata muncii in Timis, in perioada pandemiei de coronavirus. Doar putin peste 500 de oameni au ramas fara job, s-au angajat 6000 si a scazut rata somajului 

Proiectul a fost initiat de parlamentari de Timis si vizeaza deschiderea punctului de frontiera Beba Veche – Kubekhaza. Odata ce se va intampla acest lucru, s-ar face jonctiunea cu cel de tranzit dintre Kubekhaza, din Ungaria, si Rabe, din Serbia, in zona Triplex Confinium.

Acum, Guvernul Romaniei urmeaza sa demareze tratative diplomatice in vederea semnarii unui acord intre tara noastra si Ungaria si Serbia pentru ca punctul de trecere, care este deschis doar o data pe an, sa devina unul permanent.

Proiectul de lege a fost initiat de deputatul Slavoliub Adnagi, din partea Uniunii Sarbilor din Romania, alaturi de senatorul Eugen Dogariu si deputatii Adrian Diaconu si Alfred Simonis de la PSD.

Deschiderea acestui punct de trecere a frontierei va avea ca efect imediat supravegherea mai buna a frontierei de stat a Romaniei, aspect foarte important in conditiile cresterii fenomenului migrationist si ar fi un factor descurajator al traficului ilegal de orice fel.

In urma deschiderii punctului de trecere a frontierei in discutie, se va aplica cu mai multa eficienta Strategia de dezvoltare a zonei în cadrul euroregiunii D.K.M.T., ( Dunare – Cris – Mures – Tisa ), care cuprinde judetele Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara din Romania, judetele Csongrad, Bacs-Kiskun, si Bekes din Ungaria si provincia autonoma Vojvodina din Serbia.

De asemenea se vor mentine si dezvolta bunele relatii existente între comunitatile din regiunea adiacenta zonei Triplex Confinium, în sprijinul unei largi colaborari si bune vecinatati, spre beneficiul comunitatilor romanesti din Serbia si Ungaria, a comunitatilor sarbesti din Romania si Ungaria, respectiv a comunitatilor maghiare din Ungaria si Serbia care traiesc în zona Triplex Confinium prin intensificarea schimburilor culturale, educative, sportive şi altele, fapt care va contribui la o întelegere reciproca mai buna a tuturor cetatenilor din zona Triplex Confinium, dar şi la pastrarea identitatii nationale a minoritatilor etnice romanesti, sarbesti şi maghiare care traiesc în zona.
Deschiderea punctului de frontiera ar permite o mai buna colaborare între autoritatile locale din localitatile din zona, cu implicatii deosebite în domeniul socio-cultural, dar mai ales în domeniul economic, precum si în situatia unor dezastre sau calamitati, experienta ultimilor ani confirmand necesitatea unor asemenea eforturi administrative conjugate.

Granitele deschise si fluxul constant de cetateni între localitatile din zona Triplex Confinium va contribui reducerea deficitului de forta de munca existent mai ales pe partea romaneasca si ocuparea unei pozitii mai bune fata de fondurile Uniunii Europene, cu scopul realizarii proiectelor comune care vor duce implicit la o calitate mai buna a vietii in zona„, a scris pe pagina sa de Facebook, Slavoliub Adnagi, initiatorul proiectului de lege.

La Beba Veche, granitele se deschid doar in timpul sarbatorii de la Triplex Confinium, unde se intalnesc frontierele Serbiei, Ungariei si Romaniei. E cel mai vestic punct din Romania, fiind situat in apropierea comunei Beba Veche, la trei kilometri de localitate. Incepand din 1997, in fiecare an, in ultimul weekend din luna mai, la borna de la Triplex Confinium are loc sarbatoarea euroregiunii DKMT (Dunare-Cris-Mures-Tisa). Anul acesta a fost anulat evenimentul din pricina pandemiei de coronavirus.

Oamenii din partea locului, de o parte si de alta a granitelor asteapta de-o viata deschiderea unui punct de trecere frontiera care sa uneasca cele 3 tari si sa le usureze drumurile dintr-o parte in cealalta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Pînă faceți puncte noi de trecere ar fi bine să deschideți punctele existente poate s-ar mai normaliza circulația pentru că ce este la noi în graniță niciunde nu am întîlnit se pare că așa ceva este necesar!!!

  • Pana atunci ar trebui:
   – reduse numarul de cazuri CoVid la sub 30/zi si al deceselor la sub 10,
   – reduse manifestarile de „originalitate” a multor cetateni (si nu atat din Timisorara ci de „over-all” din Romania
   – altele in aceasta directie, printre altele un drum asfaltat o cladire a punctului de trecere, … (poate va amintiti cau a fost in anii deschiderii punctului de trecere de la Cenad); alti bani (de unde, poate fonduri EU (?) alta distractie (vezi amenajarea drumului Boilor).
   Stiu ca de a lungul istoriei statisticile le fac cei in drept (vezi parca Stalin … „nu conteaza cine / cati voteaza ci cati numaram / comunicam noi”).