Se monteaza noile trepte ale Catedralei din Timisoara. Mitropolia nu a decis inca ce face cu vechile scari, stropite cu sange la Revolutie

TIMISOARA. Desi noile scari ale Catedralei Mitropolitane ar trebui sa fie gata anul viitor, muncitorii ar putea finaliza inainte de termen instalarea noilor trepte de acces in lacasul de cult. Se lucreaza de zor deja la montarea noilor bucati de piatra.

De cateva saptamani, firma contractata de Mitropolia Banatului sa inlocuiasca treptele de acces in Catedrala a pregatit terenul pentru prinderea treptelor din andezit, iar acum muncitorii au inceput montarea noilor scari.

Lucrarea in care se investesc 100.000 de euro, jumatate din bani din bugetul Timisoarei, a iscat o serie de controverse in Timisoara. Asociatiile de revolutionari au atras atentia ca Mitropolia arunca la gunoi vechile trepte ale lacasului de cult, simbol al Revolutiei, care au fost stropite cu sange in 1989. A intervenit si primarul Timisoarei, care a discutat cu fetele bisericesti pentru gasirea unei solutii. S-a decis atunci ca franturi din vechile trepte sa fie transformate in monument istoric. Acum insa, reprezentantii Mitropoliei Banatului spun ca nu s-a decis ce se va intampla cu vechile scari, desi o parte din ele au fost aruncate la gunoi. Cateva bucati au ramas insa aruncate pe langa Catedrala.

„Nu s-a luat inca nicio decizie cu privire la vechile trepte. Unele dintre ele se vor pastra, deocamdata nu stim cum, nu s-a luat nicio decizie”, a spus, pentru opiniatimisoarei.ro, Marius Florescu, purtator de cuvant al Mitropoliei Banatului.

Cat despre lucrarea propriu-zisa, preotul Marius Florescu spune ca cel mai probabil va fi gata inainte de cel de-al doilea hram al Catedralei.

„Nu se poate prognoza cand va fi gata, probabil cand va fi totul pus in ordine, cand vor fi toate treptele puse. Termenul este pentru anul viitor, dar cel mai probabil va fi gata pana la al doilea hram, in 15 septembrie”, ne-a declarat Florescu.

In 2012, reprezentantii Mitropoliei Banatului au cerut ajutorul municipalitatii pentru refacerea treptelor. Aveau de facut o investitie serioasa si s-au plans ca nu dispun de fonduri suficiente. In plus, in memoriul trimis catre primarie, au spus ca treptele de acces in Catedrala Mitropolitana au fost lovite de intemperii si s-au tot reparat pe parcurs, insa au nevoie de reabilitare totala.

Potrivit reprezentantilor primariei, memoriul prin care Mitropolia cerea bani a fost semnat chiar de Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu. Fetele bisericesti motivau ca scarile erau fisurate si ca reprezentau un adevarat pericol pentru securitatea si siguranta credinciosilor care intrau in lacasul de cult. Aveau sa fie refacute complet, sa fie turnat beton proaspat si apoi sa se puna placi de andezit cu grosimea de 10 centimetri.

Lucrarile au inceput in 1 aprilie, iar investitia este de peste 100.000 de euro.

CITESTE SI: Cum au alocat consilierii locali 50.000 de euro din bugetul Timisoarei pentru inlocuirea treptelor de la Catedrala: ‘S-a votat pe incredere’!

CITESTE SI: Franturi din treptele Catedralei, stropite de sangele eroilor in Decembrie ’89, vor fi transformate in monument istoric

CITESTE SI: Treptele Catedralei Mitropolitane din Timisoara, reabilitate cu bani din bugetul local. Vezi cat investeste Mitropolia Banatului!

Foto: Virgil Simonescu

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.