Noutati :

Se modifica perioada de izolare. Vaccinatii pozitivi vor sta 5 zile, iar nevaccinatii 7 zile. Noile reguli

4 februarie, 2022 - 11:48 AM
Autor: Redactie      
Categorie: SANATATE
3

Ministerul Sanatatii a schimbat regulile si in ceea ce priveste izolarea persoanelor confirmate cu COVID-19. De acum, pacientii nevaccinati si cei care au avut COVID cu mai mult de trei luni in urma vor sta in izolare 7 zile, fata de 10 zile, cat stateau pana acum, iar cei vaccinati si cei care au avut boala cu mai mai putin de trei luni in urma vor sta doar 5 zile.

Durata perioadei de izolare va fi, astfel, scurtata atat pentru persoanele vaccinate, cat si pentru cele nevaccinate care sunt confirmate cu COVID-19, conform unui ordin recent al ministrului Sanatatii.

5 zile perioada de izolare pentru vaccinati si 7 zile pentru nevaccinati

Noile reguli privind perioada de izolare:

– Pacientii simptomatici vor fi evaluati clinic de catre medicul de familie si, dupa caz, imagistic si biologic de medicii specialisti din centrele de evaluare.
– Pacientii fara factori de risc care au manifestari clinice usoare de COVID-19, care nu necesita oxigenoterapie, vor fi izolati la domiciliu pentru o perioada de 7 zile, pentru persoanele nevaccinate, si 5 zile, pentru cele vaccinate sau trecute prin boala in ultimele 90 de zile, si tratati si monitorizati la domiciliu prin intermediul medicului de familie.

Traseul in cazul confirmarii cu COVID-19

Pacientii cu COVID-19 monitorizati la domiciliu vor fi indrumati de urgenta pentru investigare in centrele de evaluare in vederea internarii/initierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, in situatia existentei urmatoarelor simptome:
– febra inalta persistenta mai mult de 5 zile sau care reapare dupa o perioada de afebrilitate;
– tuse seaca intensa sau care se accentueaza;
– Saturatie de oxigen mai mica de 94% la pacientul fara afectari respiratorii anterioare COVID-19;
– dispnee nou-aparuta sau accentuarea unei dispnee preexistente;
– dureri toracice la inspirul profund;
– astenie marcata;
– mialgii intense.

Pe de alta parte, au fost adoptate modificari si la formularul pentru localizarea pasagerului, necesar la intrarea in Romania. Acesta poate fi completat acum cu 72 de ore inainte de a ajunge la granita. Este important sa completam cu atentie formularul, sa nu gresim date, spune secretarul de stat in ministerul Sanatatii, Andrei Baciu.

Daca pana in acest moment aveam 24 de ore pentru completarea formularului – si de multe ori putea sa fie putin dificil pentru ca daca aveai un program incarcat in ziua plecarii, devenea dificil. Am extins aceasta perioada de la 24 de ore la 72 de ore inaintea utilizarii formularului. Mai mult, sunt si cele 24 de ore ulterioare trecerii in care poate fi prezentat acest formular”, a explicat Andrei Baciu.

Mai multe AICI.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cat mai bagati botul la mascarada asta???

    • pana vine urmatoarea mascarada

  2. 😆😆😆😆😆😅😄