Se intoarce la stralucirea de odinioara. Intra in reabilitare Casa Armatei din Piata Libertatii, la Timisoara, cu peste 8 milioane de euro

TIMISOARA. Se renoveaza una dintre cladirile istorice simbol din Piata Libertatii, cunoscuta drept Casa Armatei, ce strajuieste latura vestica a spatiului de parada din Cetate.

Ministerul Apararii Nationale a lansat inca din septembrie anul trecut o licitatie si cauta o firma care sa realizeze lucrarile de modernizare si reabilitare a ‘Cazarmii 901 Timisoara’.

Recent s-au incheiat si perioada de evaluare si cea de contestatii, iar castigator a fost declarata firma Constructim din Timisoara, care mai are in lucru si alte renovari de imobile monument istoric, intre care restaurarea Domului Catolic din Piata Unirii din Timisoara sau vechea Clinica de Dermatologie de pe strada Marasesti, unde se amenajeaza centrul cultural multifunctional.

Potrivit caietului de sarcini, urmeaza sa se faca lucrari de consolidare si modernizare a pavilioanelor, lucrari de reabilitare a racordurilor la utilitati, lucrari de reabilitare a retelei exterioare, refacerea drumurilor, aleilor si platformelor din interiorul Casei Armatei.

Ansamblul este alcatuit din 4 corpuri de cladire si nu este alipit de alte imobile. Forma in plan este dreptunghiulara, iar in zona centrala exista o curte interioara.

„Pavilionul A este format din 4 corpuri:

Corpul C1: Cădirea are în plan forma literei „L”, prevăzută la nivelul parterului cu o extindere în partea de est reprezentată de o sală de mese a restaurantului/popotei. Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale (latura de vest şi latura de sud) de corpul C2, iar pe faţada vestică din curtea interioară de corpul C3.

Suprafaţa construită de aproximativ 1.082 mp, regimul de înălţime S+P+1, înălţimile de nivel (Hsubsol= 3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj=4,90 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea zonei oficiului de bucătărie, respectiv a grupurilor sanitare aferente sălilor de servire a mesei.

Corpul C2: Forma clădirii în plan este neregulată, clădirea fiind construită în completarea corpului C1, astfel încât să formeze un dreptunghi din punct de vedere al faţadelor exterioare şi o curte interioară în zona centrală.  Construcţia este alipită la calcan pe laturile laterale de capăt, de corpul C1.

Suprafaţa construită de aproximativ 2.100 mp, regimul de înălţime S+P+2, înălţimile de nivel (Hsubsol=3,60 m, Hparter=4,90 m, Hetaj 1=4,90 m, Hetaj 2=3,95 m) rămân neschimbate, intervenţiile asupra acestui corp reducându-se la reorganizarea grupurilor sanitare pe aceleaşi amprentă exterioară.

Corpul C3: Forma clădirii va fi afectată de extinderea bucătăriei pentru a acomoda spaţiile funcţionale necesare, conform cerinţelor actuale. Etajul, pe lângă scara de acces ȋn corpul C1 la nivelul sălii de festivităţi, va cuprinde zona de foaier cu grupurile sanitare reorganizate şi adaptate numărului de persoane aferent sălii.
Suprafaţa construită va fi de 99 mp. Regimul de înălţime rămâne P+1, iar înălţimile de nivel sunt aceleaşi (Hparter=4,90 m, Hetaj=3,65 m). În plus avem un nivel intermediar (podestul scării) la 3,00 m înălţime, scara deschizându-se către platforma exterioară ce se va realiza în curtea interioară.

Corpul C4 : Se va demola”, se arata in nota de fundamentare a hotararii de Guvern privind reabilitarea cladirii Casei Armatei de la Timisoara.

Vor avea loc lucrari de restaurare si recuperare a valorilor istorice, se vor pastra caile de acces in cladire , dar se vor face interventii punctuale si se va lucra la restaurarea salii de festivitati si a spatiilor reprezentative din imobil, prin refacerea tamplariei istorice din lemn si otel si a pardoselilor din lemn sau marmura.

Pentru lucrarile de restaurare si reabilitare a Casei Armatei se vor investi aproape 8.5 milioane de euro, cu tot TVA.

Casa Armatei este una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara, locul fiind construita inca din vremea turcilor. Imobilul din timpul ocupatiei otomane a fost insa distrus, iar constructia actuala a inceput, in etape, in 1744 si a fost finalizata in 1775, intr-o prima varianta. Initial, cladirea a avut un singur nivel, urmand ca din 1910 sa ii mai fie adaugate etaje. Multa vreme a adapostit un casino.

Terasa de vara de la parter a fost inchisa, la inceputul secolului al XX-lea, si inlocuita cu o noua constructie, deasupra careia a fost amenajata actuala terasa pentru festivitati.

Constructia este relizata in stilul baroc tarziu, avand si elemente apartinand curentului Rococo.

Pavilionul A din Cazarma Timisoara, cunoscut ca si Cazinoul Militar este una dintre cele mai vechi cladiri din Timisoara, situata pe latura de vest a Pietei Libertatii, Actual cladirea este clasificata ca monument istoric cu codul LMI TM-II-m-A-06143. Cnstructia imobilelor de pe actualul amplasament a inceput in 1744 prin construirea in coltul de nord-vest al pietei o casa pentru comandantul militar de la acea data, contele Soro. In 1754 incepe extinderea casei spre sud, pe locul unei foste moscheii, constructie terminata in 1758. Pâna in 1775 constructia este completata. Initial cladirea avea un singur etaj. in 1910 cladirea a fost supraetajata, iar in fata, pe locul terasei de vara, s-a construit o sala cu ferestre vitrate si terasa deasupra. Stilul cladirii este cel al barocului târziu cu pilastri cu margini dublate in stil corintic si ornamentele de pe fatada. La etaj, cazinoul dispune de o sala de bal, unde se tineau balurile ofiterilor — activitate importanta in epoca in viata sociala a orasului. Din 1921 s-a numit „Cazinoul Militar-Civil «Principele Carol»”. Dupa al Doilea Razboi Mondial a fost cunoscut drept „Cazinoul Militar”.
Lucrarile preconizate acopera necesitatea aducerii imobilului la nivelul de reprezentare solicitat de constituirea cadrului adecvat pentru ȋmbunatatirea instruirii integrate a fortelor din structura NATO, precum si restaurarea/reabilitarea patrimoniului Ministerului Apararii Nationale si implicit istoric, tinand cont de destinatia pavilionului A.
Executia operatiilor va cuprinde toate corpurile.
Corpul C1 reprezinta cea mai veche parte a ansamblului CAZARMEI 901, care trebuie protejata prin cele mai adecvate masuri de interventie ale bunelor practici privind conservarea monumentelor istorice.
Corpul C2 este o constructie din secolul al XVIII-lea are cea mai mare pondere in ansamblul Cazarmei 901. Atât ca parte integranta domninata a ansamblului dar si ca valoare arhitecturala estetica si istorica in sine, cladirea conserva deopotriva la exterior si interior substanta istorica originara, Astfel, se impun masuri de conservare si reabilitare pentru punerea in valoare a acesteia.
Corpul C3 reprezinta o extindere care datorita relatiile functionale integrate in timp corpului C1 la parter si etaj, necesita reabilitarea acestuia.
Corpul C4 este o constructie, care ocupa centrul curtii interioare, a carei functiune nu mai satisfice cerintele contemporane si se va executa demontarea constructiei si restituirea spatiului ocupat de aceasta curtii interioare.
Curtea interioara reprezinta un spatiu cu valoare istorica, definitoriu pentru functiunea militara si evolutia in timp a ansamblului Cazarmei 901. Functiunea de reprezentare, respectiv de manevre militare, s-a alterat in timp. in prezent, utilizarea militara impune restituirea functiunii de reprezentare ca dominant si integrarea prin asanare a functiunii utilitare”, se arata intr-o nota a constructorului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

  Pareri

 1. Toti fac cate ceva, mai putin Fritz. Nu o sa stie nimeni ca pleaca peste 4 ani cu coada intre picioare pentru ca nimeni nu o sa-l mai vrea. In schimb va avea un CV bun pentru cariera lui. O sa-si bata joc de acest oras facand nimicuri.

  • De ce eşti dobitoc şi scrii bazaconii ?
   Îl critici pe primar de-a „futu-i pomana” fără să dai nici un motiv, tipic pt. un cretin …

 2. Undeva in perioada ’76-80 am fost cu clasa de liceu in aceasta cladire vizitand Muzeul Militar. Accesul in Muzeu se facea pe una dintre cele doua intrari de pe strada Mărașești, respectiv cea apropiata de str V V Delamarina.
  Nu mai stiu ce s-a intamplat cu acel muzeu respectiv cu piesele expuse. Se puteau vedea diferite arme si armamente istorice si diferite uniforme militare dar si alte obiecte din domeniu.

  In contextul renovarii intregii cladiri si in contextul capitalei culturale europene ar fi binevenit un asemenea muzeu care, atentie, este cu totul altceva decat Memorialul Revolutiei dedicat evenimentelor nefericite pentru multi timisoreni din 1989.

  Daca-si aduce cineva aminte de acest muzeu, Muzeul Militar, si stie cate ceva despre el, este rugat sa posteze aici aceste informatii.

  Pe de alta parte nu stiu la ce ar putea folosi aceasta cladire imensa dupa renovare daca va fi inchisa publicului larg. In acest context un Muzeu Militar ar fi binevenit in ea…

 3. Inca o dovada de “intelepciune” usr-ista aveti aici: https://www.cotidianul.ro/turnatorul-hertei-muller-specialist-usr/
  A numit maretul Mos la conducerea Muzeului Satului Banatean pe chiar informatorul securitatii ce a turnat-o pe Herta Muller. Voi chiar mai vorbiti, usr-istilor? Nu va e rusine?

 4. Hai sa gandim „românește „. Bani de la Guvern pentru o firma locală care face proiectul. Ca sunt 8 sau 80 de „meleoane” nu mai e important. Macar banii se întorc la noi, chiar daca la București tot din impozitele noastre au ajuns. Chiar nu ma interesează daca Constructim face „smen” sau nu, atât timp cat face lucrarea acceptabil.

 5. Nu stiu cum se face , dar se tot reabiliteaza , iar si iar centrul orasului .Il intreb public pe primarul Timisoarei cand o sa reabilitati alte zone ale Timisoarei .Va dau exemplu ( ca si in campaniei , cand ati spus ca investitiile o sa se faca pe cartiere) zona Traian- Printul Turcesc , O zona veche a orasului in care nici o administratie nu s-a sinchisit sa faca reabilitari sau curateniei .Platitori de impozite sunt si acesti locuitori IN MOD EGAL CU CEILALTI doar ca aici niciodata nu se face nici macar curatenei ,dar mai reabilitari !

 6. Au bagat FRICA in HERTA securistii: sima, tinu ,paduraru,stana etc.Informatorul creat tot de securisti prin intimidare frica foame frig suferea alaturi de HERTA. nu vedem padurea de securisti din cauza unui copac.
  Tot ce scrie HERTA DESPRE VIATA EI in perioada national comunista s-a datorat bratului inarmat a partidului.
  Herta constata cu amaraciune ca aceste jigodii nu au disparul dimpotriva s-au inmultit. Ceausescu nu a murit
  doar un pic s-a hodinit. BASE le-a dublat iar WERNER le-a triplat bugetul.

 7. o mizerie de socetate. eu abia mai au angajati, uitativa la calitatea lucrarilor, sunt cativa constuctori mici care sunt muuult peste constuctim, ei dau totul in subantrepriza si se ascund dupa clauze contractuale. Cladiri facute de ei zac cu fel si fel de probleme, arunca var peste mizerie.