Noutati :

Se ingroasa gluma! Impotriva Comisiei de Bacalaurat de la Liceul din Lovrin va fi depusa plangere penala

5 iulie, 2011 - 01:00 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
1

TIMIS. Inspectoratul Scolar Timis nu glumeste cand vine vorba despre furtul de la examenul de Bacalaureat. Inspectorii vor sa depuna o plangere la politie impotriva Comisei de la Grupul Scolar din Lovrin, acolo unde 98 de lucrari au fost anulate pentru copiere, dupa ce subiectele au fost rezolvate identic.

“Evaluatorii nu ne-au semnalat nimic. Impreuna cu inspectoarea de la Ministerul Educatiei, am observat doua lucrari identice. Atunci am cerut sa le vedem pe toate si am descoperit cele 98 de lucrari”, a precizat Mariea Stefan, inspector general adjunct in cadrul ISJ Timis. Ea a spus ca va fi depusa o plangere penala la politie impotriva comisiei, urmand ca oamenii legii sa verifice cum a fost posibila fraudarea examenului.

In urma anchetei desfasurata de politie vor fi luate si primele masuri. Impricinati sunt supraveghetorii, dar si evaluatorii care n-au semnalat ca lucrarile sunt identice. Comisia este acuzata fie de complicitate la frauda, fie, in cel mai bu caz, de proasta organizare, spun inspectorii scolari.

“Consecintele pot fi foarte drastice. Se poate ajunge pana la desfacerea contractului de munca pentru cei gasiti vinovati”, a adaugat inspectoarea generala.

“Din punctul nostru de vedere este vorba despre frauda in masa. Cum s-a ajuns in acesta situatie va las pe dumneavoastra sa vehiculati ipoteze, eu spun doar ca nimic nu este exclus. Este sfidator ceea ce s-a intamplat acolo”, a specificat Mariea Stefan. Ea a adaugat ca cei 98 de elevi care au copiat nu pot sustine din nou examenul national pana in toamna lui 2012 Daca ar fi picat Bacalaureatul, se puteau inscrie la seiunea august-septembrie din aceasta toamna.

.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cei 98 de elevi nu au stat in aceeasi sala, iar motivul pentru care lucrarile sunt identice este faptul ca LI S-A DICTAT, iar ei au scris ad-litteram. Cine a schimbat, vorba lui Caragiale, pe ici-pe colo, in punctele esentiale, NU A FOST ELIMINAT, chiar daca, repet, rezolvarile au fost dictate. Este cazul unei sali in care au fost eliminati toti elevii, cu exceptia unuia singur, care a si promovat!
    Constatam existenta a doua tipuri de abateri, si anume:
    1. administrative – de competenta ISJ – sanctiunile pot fi aplicate doar profesorilor, si pot merge pana la excluderea din invatamant (ei, as vrea s-o vad si pe asta!), si
    2. penale – pot fi aplicate tuturor persoanelor implicate, inclusiv PARINTILOR. Fiindca, e limpede, a fost o actiune organizata de fraudare a bacalaureatului, la care au luat parte si parinti (unii dintre ei avand si calitatea de cadre didactice – asta e, deja, o alta discutie). Ca posibile acuzatii, pe acest aspect, penal, retinem: dare si primire de mita, primirea de foloase necuvenite, trafic de influenta, complicitate, asociere, tainuire etc.
    Personal, am serioase rezerve ca se va merge pana acolo. Nu cred ca ar putea fi sanctionate sute de persoane pentru faptul ca au contribuit cu bani la organizarea acestei actiuni. Sunt oameni carora li s-au cerut bani, si pe care ei i-au dat, fara sa aiba nici cea mai mica banuiala ca, astfel, savarsesc o infractiune. Dar, acesti oameni trebuie, pana la urma, informati, despre faptul ca un astfel de comportament este contrar legii. Cat despre cei care au colectat banii, cei care au rezolvat si difuzat/dictat subiectele, cei care au exercitat presiuni asupra supraveghetorilor pentru a accepta fraudarea bacalaureatului, acestia trebuie sa raspunda altfel, cel putin cu amenda penala … parerea mea.