Noutati :

Se implinesc 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989. Afla programul manifestarilor din Timisoara!

15 decembrie, 2013 - 09:44 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: TIMISOARA MEA
3

TIMISOARA. In urma cu 24 de ani, la Timisoara, sute de oameni au avut curajul si au iesit in strada pentru a striga impotriva regimului dictatorial al lui Nicolae Ceausescu. Multi dintre ei au cazut rapusi de gloante, dar si mai multi au reusit sa trimita comunismul pe un drum fara intoarcere.


Acum 24 de ani, la Timisoara, in dupa-amiaza zilei de 15 decembrie, zeci de oameni s-au adunat in fata Bisericii Reformate din Piata Maria pentru a se opune unui ordin de evacuare a pastorului Laszlo Tokes care primise o decizie judecatoreasca sa paraseasca orasul.  La un moment dat, cineva din multime a strigat: Libertate! Aceasta a fost insa doar scanteia a ceea ce urma sa se intample: caderea comunismului si impuscarea cuplului dictatorial Nicolae si Elena Ceausescu.

La fel ca in fiecare an, Timisoara isi comemoreaza eroii cazuti la Revolutie, autoritatile si asociatiile de revolutionari au pregatit un program.

Programul manifestarilor va incepe luni, 16 decembrie, la ora 12.30 in foaierul Operei unde va avea loc o expozitie de tehnica mixta, realizata de tinerii artisti plastici din Timisoara. La ora 15.00, in Sala de Consiliu a Primariei Timisoara va avea loc o sedinta festiva dedicata aniversarii a 24 de ani de la inceputul Revolutiei Romane din Decembrie 1989. Vor participa atat consilierii locali, cat si revolutionari.

La ora 18.00 la Opera Romana va avea loc spectacolul aniversar, ”Nasterea Mantuitorului si Renasterea Romaniei in Decembrie 1989”. Dupa spectacol, la ora 20.00 vor fi aprinse candele in Piata Victoriei, pe platoul din fata Operei, in memoria victimelor Revolutiei de la Timisoara. Candelele vor fi asezate in forma de cruce.

La ora 23.45, in noaptea de luni spre marti, la Biserica Martirilor din Timisoara va avea loc o Liturghie in memoria eroilor Revolutiei.

Ziua de 17 decembrie este zi de doliu in Timisoara. La ora 10.00, la Catedrala Mitropolitana din Timisoara unde vor fi depuse si coroane de flori la troita din fata lacasului de cult.

La ora 12.00 va avea loc o slujba de pomenire a eroilor martiri si la Biserica Martirilor din municipiu unde, de asemenea vor fi depuse coroane de flori.

Dupa slujbe, la ora 13.30, timisorenii sunt asteptati la Cimitirul Eroilor unde la ora 14.00 va incepe slujba de pomenire a eroilor martiri, un parastas si depuneri de coroane.

Seara, la ora 19.00, pe treptele Catedralei Mitropolitane va avea loc un moment de reculegere, cu lumanari, in memoria eroilor martiri ai Revolutiei.

In 18 decembrie, mai multi revolutionari din Timisoara vor porni intr-un pelerinaj la Bucuresti, „Pe urmele Martirilor şi a Cenusii Eroilor timisoreni”. Se vor depune coroane in Piata Universitatii, la monumentul din Piata Victoriei, la Crematoriul „Cenusa”, la Cimitirul Eroilor Tineri, si la Popeşti – Leordeni, unde se va oficia si o slujba de pomenire la Biserica monument de langa gura de canal Castaforum, locul in care s-a aruncat cenusa Eroilor Martiri timisoreni disparuti in Revolutia de la Timisoara

In 19 decembrie, de la ora 12.00, la Uniunea Scriitorilor din Timisoara  vor fi lansate mai multe volume de carti aparute cu sprijinul Memorialului Revolutiei.

In 20 decembrie, la ora 12.00 vor suna sirenele din centrul orasului pentru a marca momentul in care in urma cu 24 de ani, Timisoara a fost declarat primul oras liber de communism din Romania.

La ora 17.00, la Memorialul Revolutiei va avea loc vernisajul de fotografii despre Revolutia Romana, fotografii semnate de George-Martin Copaceanu.

In 21 decembrie, timisorenii participanti la pelerinajul de la Bucuresti se vor opri la Slatina-Olt unde vor depune coroane de flori la Troita Eroilor Romani din centrul orasului, la Unitatea Militara de Poliţie din Slatina (Poarta II) şi la Spitalul Judeţean  Slatina, apoi va avea loc o slujba de pomenire, urmata de rugaciuni.

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Cel care vă scrie acest e-mail este din Târgovişte.Am participat la,,Evenimentele din Decembrie 1989,,dar nici după 24 de ani nu mi s-a recunoscut participarea.Pe 29 Decembrie 1989 mi-am scris o,,Declaraţie-Mărturie de Participare la Evenimentele din Decembrie 1989,,la care o am şi acum.Mi-au refuzat Declaraţia pentru că scriam ADEVĂRUL DESPRE TERORIŞTII CARE TRĂGEAU ÎN LOCUITORII ORAŞULUI.ŞI dumneavoastră ca REVOLUŢIONAR cum a-ţi interpreta faptul că în oraşul Târgovişte s-au ARS 6 SACI PLINI CU,,CARNETE DE EVIDENŢĂ PERSONALĂ A MEMBRILOR P.C.R.,CARNETE DE P.C.R.a-ţi mai interpreta ca o REVOLUŢIE S-AU CA O LOVITURĂ DE PARTID S-AU DE STAT????Tovarăşul Ion Ilescu de ce nu a vrut să accepte punctul 8 al Proclamaţiei de la TIMIŞOARA???Tocmai din cauza aceasta.Şi-au ARS toate legăturile cu P.C.R. şi s-au născut peste noapte MARI DEMOCRAŢI DOMNILOR.

  2. mai e nevoie de o revolutie !

  3. Acum 24 de ani, Timisoara a iesit in strada, riscand totul! Ce face astazi Timisoara? Dumnezeu sa-i odihneasca pe martirii ei! Iar voi le intinati memoria prin lasitatea voastra! V-ati vandut, alegand atat la locale cat si la parlamentare, celor impotriva carora ei si-au dat viata! Dumnezeu sa va ierte!