Noutati :

Se fac primele lucrari mai insemnate pe santierul Pasajului Solventul, dupa ce in urma cu o luna Primaria Timisoara ameninta cu rezilierea contractului. Santierul ar trebui sa fie gata intr-un an si jumatate. Foto

19 iulie, 2022 - 03:19 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
1

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu aproximativ o luna, autoritatile din Timisoara amenintau constructorul pasajului Solventul cu rezilierea contractului, acum, Dominic Fritz a facut o vizita pe santier si este multumit de stadiul lucrarilor.

CITESTE SI: Primaria Timisoara ar putea rezilia contractul cu constructorul de la Pasajul Solventul. Bate vantul pe santierul care trebuie sa se incheie intr-un an si jumatate. Foto 

Impreuna cu constructorul, edilul a anuntat ce lucrari s-au facut pana in prezent Mai exacct, s-au finalizat relocarile de utilitati de telecomunicatii, s-a lucrat la relocarea retelelor de apa si canalizare pe strada Garii si s-a lucrat la platforma pentru peretii mulati, pilotii forati, grinda de ghidaj si demolari in imprejurimi. Practic, conform constructorului, s-a ajuns la putin peste 10% din valoarea contractului.

Si, chiar daca in mai bine de jumatate de an, de cand a fost dat ordinul de incepere al lucrarilor s-au facut doar primele interventii, iar banii municipalitatii nu sunt suficienti pentru a acoperi costurile lucrarii, primarul Dominic Fritz anunta o alta investitie in zona.

E un proiect absolut important si strategic pentru viitorul infrastructurii din Timisoara. Probabil anul acesta vom avea toate avizele si pentru Podul Solventul, care va lega pasajul de cartierul Dambovita si va trece peste Bega. Va si spun ca in curand sper sa lansam licitatia pentru o noua radiala vest, care va lega strada Garii si Pasajul de Centura Vest. Si ma bucur ca avem o intelegere cu CNAIR ca o parte dintre costurile pentru aceasta noua radiala sa fie suportate de CNAIR. Acesta este planul pentru o zona care va schimba tot fluxul traficului in Timisoara. Nu este doar un plan, vedem ca se intampla lucrarile aici la pasaj”, a spus primarul Timisoarei, Dominic Fritz.

In acest moment, Pasajul Solventul isi asteapta finantarea prin PNRR, altfel ar fi o povara prea mare pentru bugetul local, valoarea investitiei ridicandu-se la 110 milioane de lei.

Va reamintim, la jumatatea lunii decembrie 2021, Primaria Timisoara a predat amplasamentul catre antreprenorul care trebuie sa construiasca Pasajul Solventul, pe sub 10 linii de cale ferata, aceasta dupa ce contractul fusese semnat inca din septembrie 2020 cu asocierea formata din Spic Internazionale (lider/ Italia) Pod-Proiect (Iasi)- Sylc Con Trans (Arad), cu alti 7 subcontractori.

***

Pasajul Solventul urmeaza sa faca legatura intre Calea Bogdanestilor si strada Garii, pe sub liniile de cale ferata.

Conform proiectului, prin Pasajul Solventul va fi construita o linie de tramvai, amplasata pe axa drumului, care va face legatura intre linia de tramvai de pe Calea Bogdanestilor si o linie de tramvai noua pe strada Garii.

Documentele pentru demararea investitiei au fost semnate de reprezentantii Primariei Timisoara in 22 septembrie 2020, chiar sub pasarela pietonala din Ronat, ce traverseaza cele 10 linii de cale ferata din zona.

Pasajul de la Solventul ar urma sa aiba, in total, patru benzi de circulatie, acestea putand fi chiar largite la sase, cate trei benzi pe sens, plus liniile de tramvai.

Linia de tramvai care va fi amenajata prin el urmeaza sa ajunga pe str. Garii, pana in dreptul Garii de Nord, unde se va racorda la liniile 1, 2 si 8. Cu o latime de 34 de metri si o lungime de 87.

Lucrarile vor cuprinde:
– Executia unui pasaj rutier inferior, perpendicular pe axul caii ferate, care va face legatura intre Calea Bogdaneştilor şi strada Garii şi include: o platforma cu o linie cale pentru tramvai amplasata in mijlocul carosabilului; cate 2 benzi de circulatie pe sens de o parte şi de alta a platformei tramvaiului; trotuare pietonale si piste pentru biciclisti amplasate pe ambele parti. Pasajul va avea o lungime de traversare pe sub liniile de cale ferata de 65 de metri(10 linii cale) si o lungime totala de 87,10 metri.
– Amenajarea bretelelor carosabile la pasaj prin amenajarea strazilor Cassian Munteanu si Barierei in perimetrul pasajului-carosabil si trotuare, amenajarea Caii Bogdanestilor-carosabil la 4 benzi de circulatie, linii de tramvai, noi locuri de parcare si un sens giratoriu in intersectia cu strada Garii, amenajarea strazii Garii, prin refacerea partii carosabile la 4 benzi de circulatie rutiera si linii de tramvai.
– Refacerea si extinderea retelelor de utilitati, alimentare cu apa, canalizare, retea electrica pentru iluminat public si sustinerea liniei de contact pentru tramvai.
– Amenajarea a 5534 mp de spatii verzi.

Cat priveste finantarea pentru pasaj, primarul Dominic Fritz a anuntat ca-si pune nadejdea deopotriva in PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta) si in programul national Anghel Saligny, intrucat municipalitatea l-a inscris in ambele.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Un an si jumatate in lumea povestilor. La noi va tine mult mai mult. Ca sa nu zic ca e foarte posibil sa nici nu mai vina banii din PNRR pentru ca nu se vor face reformele cerute de UE.