Noutati :

Se fac doua poduri in Timisoara, din banii dati pe tramvaiele Armonia. Anuntul primarului Robu

9 octombrie, 2018 - 02:17 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Ora 11.27 de minute. Nu este momentul la care a ajuns un tramvai in vreo statie din oras, ci acela in care a fost depusa cererea de finantare pentru tramvaiele Armonia, fonduri europene pe care primaria Timisoara vrea sa le acceseze retroactiv.

CITESTE SI: Prima casa din care au fost evacuati romii in zona Piata Traian din Timisoara. Ce urmeaza 

Anuntul a fost facut de primarul Nicolae Robu, care spune ca suma pe care municipalitatea a cerut-o este de peste 42 de milioane de lei. Daca se vor recupera din fonduri europene acesti bani deja cheltuiti, cu ei se vor face doua obiective in Timisoara.

„La ora 11.27 de minute s-a depus cererea de finantare, a fost inregistrata cererea de finantare a tramvaielor de Armonia. Eu am vorbit de circa 8 milioane de euro, este vorba de 42.323.353 lei, aceasta este suma exacta. Cu acesti bani vom construi cele 2 noi poduri – Jiul si Ilsa. Cam atata ne asteptam sa coste, maximal. La licitatie ne asteptam sa fie mai putin. Ne-am asigurat sursa de finantare pentru doua poduri prin faptul ca am avut initiativa de a innoi parcul de tramvai prin acest proiect de punere in valoare a sasiului si rotilor din tramvaiele vechi, pentru ca restul componentelor sunt complet noi”, a spus primarul Nicolae Robu.

De asemenea, edilul a anuntat ca si documentatia pentru licitatia de achizitie de tramvaie noi, pe fonduri europene, a fost finalizata.

„In sfarsit ni s-a acceptat documentatia pentru licitatia de achizitie de tramvaie noi, pe fonduri europene. Noi am dat drumul la licitatie, cand ea va fi incheiata atunci stim exact toti parametri pe care ii vom invlude in cererea de finantare. Cand depunem cererea de finantare trebuie sa fie totul foarte precis stabilit, pentru ca pe parcursul implenemntarii proiectului , este foarte greu sa se mai accepte modificari. Termenul de depunere a ofertelor este 19 noiembrie. E vorba despre 16 tramvaie, cu posibilitatea de suplimentare pana la 40 de tramvaie. Atata poate fi finantat din fonduri europene. Fondurile europene nu sunt fara numar, ele sunt alocate, iar noi avem o suma de circa 54 de milioane de euro pe axa de mobilitate, la dispozitie. Nu intram in competitie cu nimeni pentru aceasta suma. Noi depunem proiecte, ele vor fi aprobate, nimeni nu ne-a respins niciun proiect. 16 tramvaie ori un pret de aproximativ 2,5 mil euro per tramvai, inseamna aproximativ 40 de milioane de euro. Noi contam pe faptul ca in procesul de licitatie, pretul va fi mai mic.

Oricum, este vorba de bani multi si am vrea ca din acele fonduri, 54 de milioane de euro, sa facem si alte lucruri, modernizarea pe Calea Bogdanestilor, cu tot cu liniile de tramvai, modernizarea bulevardului Cetatii…si proiecte sunt foarte multe, am vrea si strda garii sa o refacem, Calea Stan Vidrighin, reteaua regionala de piste de biciclete. Daca se vor suplimenta fondurile de pe alte axe, unde nu se va progresa, atunci noi suntem pregatiti. Asa sunt facute toate demersurile incat sa fim eligibili pentru fonduri europene. Si cam tot ce facem noi ar fi eligibil”, a adaugat primarul.

Va reamintim, luni dupa amiaza, in plenul Consiliului Local, alesii au votat pentru inceperea demersurilor de recuperare a banilor investiti in reabilitarea tramvaielor Armonia din bugetul local. Astfel, daca cererea de finantare va fi aprobata, urmeaza ca o parte din bani, 8 milioane de euro, sa fie recuperati din fonduri europene.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...