Noutati :

Se extinde testarea pentru COVID 19 in Romania. Anuntul Ministerului Sanatatii

16 aprilie, 2020 - 11:44 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: SANATATE
0

Anunt important de la Ministerul Sanatatii in aceasta dimineata. Ministrul Nelu Tataru a aprobat introducerea in procesul de testare anti-coronavirus a mai multor categorii de persoane, care au si alte afectiuni si ar fi mai predispusi la infectarea cu acest virus.

CITESTE SI: Tot mai aproape de pragul de 400 de morti infectati cu coronavirus. Intre ultimele decese, un barbat din Timis 

Avand in vedere ca, in prezent, Romania a trecut intr-o alta faza epidemiologica, specialistii epidemiologi, cei de boli infectioase, terapie intensiva si medicina de urgenta din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea in prioritatile de testare pentru COVID-19 a unor categorii de pacienti cu risc mare de forme severe si deces.

Pana in acest moment am luat o serie de masuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infectiei si de a reduce numarul de forme severe si decese. Sunt masuri pe care le mentinem in continuare, ma refer aici la distantare sociala, izolare, carantina etc. Dar, avand in vedere evolutia numarului de decese este necesar sa aplicam, suplimentar, si masuri de detectie a infectiei la categorii de bolnavi care pot sa dezvolte forme severe de imbolnavire, in scopul de a interveni cu tratament medical cat mai precoce”, a declarat ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru:

Pacienti inainte de procedura de transplant (asimptomatici) si donatorii de organe, tesuturi si celule stem hematopoietice inainte de donare; pacienti cu transplant de celule stem hematopoietice aflati in tratament imunosupresor, inaintea fiecarei internari din perioada de monitorizare post-transplant — 2 teste la 24 de ore interval.

– Pacienti asimptomatici cu imunosupresie in contextul bolii sau indusa medicamentos la internare in spital — 2 teste la 24 de ore interval.

– Pacienti oncologici asimptomatici aflati in curs de chimioterapie — de 2 ori pe luna.

– Pacienti oncologici asimptomatici inainte de interventii operatorii sau manevre invazive.

– Hemodializati simptomatici.

– Hemodializati asimptomatici contacti cu caz confirmat, 2 testari, la 6-7 zile interval intre ele; pe durata acestei perioade acestia vor fi dializati in sesiuni separate de restul pacientilor

– Gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau au fost contact apropiat cu un caz confirmat.

– Personalul de ingrijire din camine de batrani — de 2 ori pe luna.

De asemenea, s-a hotarat ca, unitatile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, in a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii in laboratoarele pe care le detin sau in alte laboratoare.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...