Opinia Timisoarei

Se dezvaluie prima fatada renovata a Palatului cu Fluturi din Timisoara. Se intoarce la frumusetea de odinioara

TIMISOARA. Dupa sase ani de zile in care a fost acoperit cu schele, Palatul Marschall sau Palatul cu fluturi, cum este cunoscut in Timisoara, isi dezvaluie prima fatada proaspat renovata.

Cladirea se afla imediat dupa podul dinspre Piata Maria, pe partea stanga, peste drum de Palatul Apelor. In anul 2017 au fost montate schelele si imobilul a fost acoperit cu panza. Lucrarile de reabilitare au decurs anevoios, fiind facute pe banii proprietarilor, dar iata ca prima aripa acum stralucitoare isi arata frumusetea.

Palatul Marschall este o cladire impozanta cu trei fatade decorate cu elemente impresionante. Este opera arhitectului Martin Gemeinhardt, unul dintre corifeii arhitecturii anilor 1900 din Timisoara. Gemeinhardt a construit mai ales in cartierele Elisabetin si Iosefin.

Cladirea corespunde stilului anilor 1900, szecesszió, cu elemente neo-gotice reinterpretate in curentul Art Nouveau eclectic.

In locul unde se afla acum Palatul Marschall nu s-a putut construi pana in 1892 pentru ca spatiul facea parte din cetate. Posibilitatea extinderii a aparut insa in planurile de urbanism dintre 1893 si 1895. Tot in acea perioada, arhitectul Martin Gemeinhardt a proiectat palatul.

Imobilul a apartinut unei familii instarite din acele timpuri, Marschall. Unul dintre membrii ei, Ferenc Marschall, nascut la Timisoara, a fost chiar ministru al Agriculturii in Ungaria anului 1938.

Palatul a fost construit intre 1903 si 1904 la granita cartierelor Elisabetin si Iosefin.

Palatul Marschall, decorat cu fluturi

Artizanul palatului, arhitectul Martin Gemeinhardt, un pionier al stilului szecesszió, era renumit pentru podoabele elaborate cu care isi decora cladirile. Ele cuprindeau diverse motive vegetale si animale. Palatul Marschall se inscrie si el in tipare, pe cladire regasindu-se elemente precum fluturi stilizati, decoratii florale, „pomul vietii” si detalii gotice care marcheaza axa mediana a fatadelor de la strada. In plus, cladirile pe care arhitectul le proiecta erau inaugurate festiv si se scria despre ele in publicatiile din acele vremuri.

Cum spuneam, palatul are trei fatade. Cele doua mari sunt situate pe Bulevardul 16 Decembrie si pe Splaiul Tudor Vladimirescu. A treia este indreptata spre Podul Traian, la intersectia celorlalte doua. Fatadele laterale au in centru, la balconul de la primul nivel, o serie de elemente decorative, iar in partea superioara se afla „pomul vietii” realizat in stilul arhitectului. Cea din mijloc dispune de balcoane cu pilastri, arcade ornamentate si doua turnuri.

 

Exit mobile version