Se deschide Muzeul Traian Vuia! Vizitatorii sunt asteptati cu surprize la inaugurare

TIMISOARA. Consiliul Judetean Timis inaugureaza, miercuri, Muzeul Traian Vuia, un muzeu dedicat marelui aviator care s-a nascut in Banat si care mai apoi a devenit un simbol al aviatiei.

In acest an se implinesc 106 ani de la momentul cand un timisean a urcat, la propriu, pe culmile gloriei. In data de 18 martie 1906, Traian Vuia a realizat primul zbor autopropulsat cu un aparat mai greu decat aerul, fara sa foloseasca catapulte sau alte mijloace exterioare.

In cinstea acestui moment, Consiliul Judetean Timis  inaugureaza un muzeu dedicat aviatorului Banatean. Inaugurarea are loc miercuri, de la ora 11, cand orice vizitator este asteptat sa treaca pragul muzeului.

Inauguram acest muzeu ca un respect in memoria unuia dintre cei mai reprezentativi romani, Traian Vuia, nascut in satul Surduc. Am decis sa construim acest muzeu pentru a marca faptul ca Traian Vuia s-a nascut si a trait aici, in Banat. In 25 aprilie, la ora 11, încercam o inaugurare mai interesanta, cu participarea unor specialisti din aviatie. Va fi si o mica demonstratie. Sunt cateva surprize in acest muzeu, de la documente la cateva aparate in marime reala proiectate de Traian Vuia, care vor fi expuse in muzeu. Suntem mandri ca putem cinsti memoria lui Traian Vuia si ceea ce a insemnat el pentru aviatia mondiala si a românilor„, a declarat Constantin Ostaficiuc, presedintele CJT.

Investitia Consiliului Judetean Timis pentru acest muzeu dedicat lui Traian Vuia, in localitatea care-i poarta numele, a fost de 2,8 milioane de lei si s-a facut exclusiv din fondurile administratiei judetene.

Traian Vuia s-a nascut in satul Surducul Mic din judetul Timis, in anul 1872, apartinand comunei Bujoru (astazi Traian Vuia).

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Doamna Liliana Iedu, unde anume este acest muzeu, ca din articol nu am inteles?

  2. Parca era avocat si a trait la Paris. Politehnica din Timisoara n-a prea fost mandra de el din momemt ce si-a schimbat numele in nefirescul si banalul Universitatea Politehnica ! In Franta l’ecole a ramas l’ecole!

  3. buna Rimi,
    Muzeul este in localitatea Traian Vuia din judetul Timis. Ieri am trecut prin zona dar era inchis, sper ca miercuri sa fie deschis sa il pot vizita.