Se dau oameni afara de la Colterm, iar in gaura neagra se arunca alti bani. Primaria acopera alte pierderi ale companiei de termoficare la Timisoara

TIMISOARA. Consilierii locali votat alocarea a zeci de milioane de lei pentru acoperirea pierderilor Colterm pentru anul 2017.

CITESTE SI: Numarul deceselor cauzate de gripa creste in Timis. Oamenii dau navala spre spitale, cu gripa, pneumonie sau viroze 

Municipalitatea va aloca 36.469.683 lei pentru pierderile induse ale companiei de termoficare. Suma va fi folosita pentru achitarea datoriilor pe care le are Colterm catre furnizorii de combustibili, dar si pentru transport, apa si energie electrica.

Diferenta dintre pierderile reale si pierderile tehnologice o reprezinta pierderile induse de energie
termica, urmare a prestarii serviciului public de alimentare cu energie termica. Pierderile reale de energie termica sunt determinate prin diferenta dintre energia termica produsa si energia termica vanduta consumatorilor alimentati din sistemul centralizat de energie termica a municipiului Timisoara. Pierderile tehnologice de energie termica sunt determinate avand ca fundament o izolatie termica noua a conductelor, conducte necolmatate, iar sistemul de alimentare cu energie termica este considerat un sistem închis, neexistand pierderi masive, ceea ce in practica este imposibil, sau s-ar putea realiza cu conditia inlocuirii tuturor conductelor din oras, ceea ce iarasi nu poate fi facut din cauze financiare si a infrastructurii edilitare„, se arata in hotararea de consiliu local.

CITESTE SI: Ademenit de doua femei si lasat fara aproape 4000 de euro. Patania unui barbat care s-a aventurat unde nu trebuia, in Timisoara 

Banii pentru acoperirea pierderilor de aproape 30% pe care le are Colterm in prezent vor veni din bugetul local al Timisoarei.

Vom plati din veniturile noastre proprii, cum am platit de fiecare data. Este o suma extrem de mare, 36 de milioane de lei, dar asta e situatia. Coltermul lucreaza cu pierderi induse si periodic ati vazut ca in Consiliul Local se aproba acoperirea acelor pierderi. Noi facem toate eforturile sa tinem in viata Coltermul pentru ca toata lumea care e in domeniu, vorbesc de marii specialisti, toti spun ca viitorul este al sistemelor centralizate. Am citit ieri un material in care un om de stiinta din Danemarca a facut un studiu si a aratat ca pentru reducerea poluarii trebuie sa se promoveze sistemele centralizate, si era si o prognoza, ca pana in 2050, in Europa sa se ajunga probabil sa fie si interzise sistemele individuale… Sunt pierderi mari. S-a facut un studiu privind eficientizarea Colterm si noi trebuie sa urmam pas cu pas ce a rezultat din acel studiu. Nu sunt decat doua alternative. Ori procedam la aceasta acoperire si in acelasi timp eficientizam tehnologic Coltermul, pentru ca managerial eu cred ca sunt luate foarte multe masuri, si mai e loc sa luam in continuare, dar ele nu mai pot aduce rezultate spectaculoase. Doar eficientizarea tehnologica poate aduce in plan financiar rezultate financiare de acum inainte, si o sa o facem„, a declarat primarul Nicolae Robu.

Se dau oameni afara de la Colterm

La sedinta Consiliului local a fost prezent si directorul Colterm, Emil Serpe, cel care a vorbit din nou despre planul de eficientizare a companiei.

Referitor la planul de reorganziare o sa fac un raport si o sa il introduc in prima sedinta AGA. Din punct de vedere al masurilor tehnice prevazute in planul de restructurare, pot sa spun ca toate sunt in curs de implementare. Sunt semnate contracte pe panouri solare pe CT Freidorf, maximizarea puterii livrate din CET SUD, iarasi este contract semnat si lucrarea este in curs de implementare. Referitor la numarul angajatilor o sa vedeti in raport, scade numarul angajatilor Colterm, al personalului direct productiv pe sectorul termoficare„, a declarat Emil Serpe.

Compania de termoficare a Timisoarei are datorii imense catre furnizori, fara a pune la socoteala penalitatile pentru neplata la timp.
Compania inca se mai lupta sa acceseze un credit de 100 de milioane de lei, cu ajutorul caruia ar scapa de problema datoriilor.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Alex spune:

  Pai, da. Dacă iei un credit de 100 de milioane scapi de datorii. Ca se rambursează singur creditul. Voi vedeți ce tâmpenii debitati?

 2. Alex spune:

  mai bine lichideaza dihania aia de Colterm, de banii aia sa le dea oamenilor centrale de bloc (nu de apartament) si sa isi recupereze primaria banii in 10-20 ani. Similar cu situatia parcarilor supraetajate, decat sa construiasca parcari intre blocuri de 10-20 milioane Euro, mai bine se face linie de tramvai si se cumpara tramvaie sa circule la max 10 minute sa nu isi mai cumpere atatia masini

 3. Rumburak spune:

  citi directori o sa fie concediati?

  pentru a ne face o idee despre (in)eficienta acestui colos va rog sa impartiti subventia anuala la numarul de abonati.

 4. gogu spune:

  inchideti mastodontul si faceti centrale de cartier. bani aruncati degeaba, dar ce sa faci cand votantii lu robu se plimba gratis si se incalzesc subventionat.

 5. Ism spune:

  E fain sa stai la bloc pe sistem centralizat in timp ce restu de fraieri iti platesc incalzirea ? Sa va fie rusine la toti care acceptati subventia, vagabonzilor ! Ar trebui sa va ia dreptul de vot daca sunteti tratati ca handicapatii saracii, pe ajutor social ! Shame shame shame si primariei si celor care se complac !

 6. Cetatean ingrozit spune:

  Deci: din impozitele platite de noi (inclusiv de mine, inclusiv de voi) se dau bani la Colterm astfel: subventie la Gigacalorie, dar si asa sunt pierderi, deci acoperim si pierderile. In numele unui studiu al unui cercetator din Danemarca, cum ca tot incalzirea centralizata polueaza mai putin – probabil intr-un sistem modern, cu co-generare / pompe de caldura / sisteme geotermale sau alte sisteme alternative, dar nu cu carbune si pacura!
  Daca pana in 2050 tot asa continuam (marim subventiile, nu investim nimic), o sa poluam triplu si va si costa imens.
  Tipic Robu(lui) – o lipsa totala de viziune!

 7. hellhole spune:

  Ce viziune sa ii ceri acestui imbecil ingamfat, care nu e in stare de a vedea mai mult decat lungul propriului nas?
  Acest inept arunca sute de milioane de lei -ai orasului-intr-un crematoriu de bani, doar pentru a pastra niste pozitii politice derizorii.
  V ati obisnuit sa vina banii din cer, de undeva!
  Asa se te ajute dumnezeu!