Noutati :

Se cauta un constructor care sa amenajeze accesul catre parcare si trotuarele din jurul noului Terminal de Sosiri Externe de la Aeroportul Timisoara. Momentul in care vor ajunge primii pasageri

26 ianuarie, 2021 - 09:09 AM
Autor: Redactie      
Categorie: ECONOMIC
1

TIMISOARA. Cu o intarziere de aproape un an, noul Terminal de Sosiri Externe al Aeroportului International Timisoara se apropie de finalizare. Au fost operate insa modificari in proiectul initial, astfel ca trebuie facute noi lucrari de amenajare a zonei pietonale din jurul constructiei, respectiv accesul catre actuala aerogara si catre viitorul Terminal de Plecari Externe, aflat inca in stadiul intocmirii Studiului de Fezabilitate.

Astfel, Aeroportul Timisoara a lansat o licitatie in Sistemul Electronic de Achizitii Publice pentru gasirea unui constructor.

In prezent se afla in curs de finalizare lucrarile de executie la constructia Terminalului de sosiri curse externe, iar intr-o etapa ulterioara va fi realizata constructia unui nou Terminal destinat gestionarii fluxurilor de pasageri si bagaje aferente plecarilor curselor externe (pentru acest obiectiv a fost deja elaborat Studiul de fezabilitate nr. 37001/15.03.2019). In vederea asigurarii conectarii fizice si functionale a celor doua noi constructii (Terminalul sosiri externe aflat in faza de executie si Terminalul plecari externe aflat in faza de Studiu de fezabilitate), a fost necesara revizuirea proiectului tehnic initial astfel incat sa se tina seama de urmatoarele conditionari: a) corelarea pozitionarii celor doua cladiri pentru asigurarea incadrarii acestora in limitele juridice ale terenului prin translatarea constructiei Terminal sosiri externe spre sud si spre est fata de pozitia initiala; b) stabilirea unei noi cote +/-0.00 aferenta platformei de stationare a aeronavelor. In aceste conditii a devenit obiectiv necesara identificarea si implementarea unor solutii tehnice prin care sa fie asigurata racordarea clădirii Terminalului sosiri externe la infrastructura rutieră si pietonală limitrofă, astfel incat sa fie create toate conditiile necesare privind accesul si circulatia la/de la cladire pe laturile sale de sud (spre parcarea auto nr. 1), vest (spre aerogara existenta) si nord (spre platforma de stationare a aeronavelor)„, se arata in documentatia postata pe SEAP.

Valoarea contractului este estimata la 1.505.000 de lei fara TVA, adica aproximativ 400.000 de euro cu TVA, bani din fonduri proprii ale Aeroportului.

Firmele interesate isi pot depune ofertele pana in 11 februarie.

Va reamintim, proiectul de investitii privind construirea noului Terminal de Sosiri Curse Externe, in valoare totala de 30,35 milioane de lei, a fost evaluat si avizat favorabil in anul 2018, apoi a urmat etapele stabilite pentru lucrarile de construire. Ar fi trebuit sa fie gata in primavara lui 2020, insa pandemia a dat planurile peste cap si s-au inregistrat intarzieri.

Finalizarea este estimata pentru luna aprilie, cand terminalul ar trebui sa fie complet functional.

In ceea ce priveste noul Terminal de Plecari Curse Externe, contractul de finantare a proiectului de investitii isi asteapta semnaturile, cea mai mare parte din suma fiind din Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, la aceasta adaugandu-se si bani din surse proprii, dar si de la bugetul de stat. Indicatorii tehnico-economici au fost deja aprobati de Guvern. Odata iscalita finantarea,  se va lansa procedura de achizitie „deschisa” pentru proiectarea si executia lucrarilor de construire. Valoarea totala a investitiei este estimata la 184,5 milioane de lei.

Noul terminal se va amenaja pe o suprafata de 12.000 de metri patrati. Va avea un sistem performant de control de securitate, pentru pasageri si bagaje, 18 ghisee de check-in, 6 cabine pentru politia de frontiera si 6 statii automate de scanare documente. Durata de realizare a investitiei este de 36 de luni, din care 2 ani alocati pentru constructia propriu-zisa.

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Vedeti,l.au schimbat pe Idolu .. nici o licitatie nu stiu cei din noua conducere sa organizeze…
    Pai cu idolu lucrarea era deja terminata de firmele lui frate su.
    Aloo DNA,codruta kovesiii,doar cu dragnea aveai treaba?
    Tara condusa de servicii suntem.