Noutati :

Se cauta specialisti. Companiile din Timisoara vor sa angajeze cel putin 1000 de ingineri, dar nu ii gasesc pe piata

1 iulie, 2022 - 09:57 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: EDUCATIE
2

TIMISOARA. Ingineria este profesia cea mai căutată în această perioadă în vestul țării. Fie că vorbim de companii din automotive, IT sau construcții, toate au nevoie de ingineri pentru a se extinde și pentru a dezvolta produse noi.

Universitatea Politehnica Timișoara produce anual aproximativ 1500 de ingineri, însă la finalul studiilor mai mult de jumătate dintre aceștia sunt deja angajați.

La sesiunea de admitere din acest an, UPT a creat mai multe specializări noi ca urmare a cerințelor din piață.
Piața muncii din vestul țării are nevoie de ingineri. Companiile au pornit o campanie amplă de recrutare pentru a duce la capăt proiectele ce și le-au asumat sau pentru a dezvolta produse noi. Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan, a stat de vorbă cu reprezentanții marilor companii prezente în Timișoara pentru afla direcțiile spre care se îndreaptă piața muncii. O primă concluzie este faptul că firmele doresc să angajeze peste o mie de ingineri până la finalul anului.

Companiile au nevoie să angajeze acești oameni pentru că și-au asumat anumite proiecte și acum au nevoie de oameni să le ducă la capăt. De altfel, în principal vorbim despre multinaționale prezente în România, iar aceste filiale au nevoie de oameni pentru a se poziționa mai bine în grup. Dacă reușesc să finalizeze aceste proiecte, automat atrag și alte investiții. În această perioadă este dificil să recruteze cei 1000 de ingineri pentru că nu îi găsesc în piața muncii din vest. Noi, ca universitate, producem anual în jur de 1500 de absolvenți în zona de inginerie însă mai mult de jumătate dintre ei sunt deja angajați la finalizarea studiilor, iar un sfert se întorc în orașele de unde provin. Astfel că unele firme cu sediul în Timișoara caută acum oameni chiar și la 300 de kilometri distanță, cu oferte generoase de relocare”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

Universitatea Politehnica Timișoara și-a adaptat încontinuu oferta educațională, în funcție de cerințele din piață. În fiecare an au existat suplimentări de locuri la specializările unde rata de angajabilitate a fost una ridicată.

Mai multe specializări noi la sesiunea de admitere din acest an

Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat și au aptitudini în zona de IT sau inginerie, pot urma una dintre specializările noi ale Universității Politehnica Timișoara. În total, pentru sesiunea de admitere din această vară sunt disponibile în regim fără taxă 2100 de locuri la licență și 1450 de locuri la masterat.

Având în vedere că jumătate dintre absolvenții noștri au joburi de programator sau inginer software, am simțit nevoia diversificării ofertei educaționale. Astfel că la Facultatea de Automatică și Calculatoare am acreditat și specializarea Tehnologia Informației. Aceasta este orientată mai mult spre administrare și configurare de sisteme, administrare rețea, în timp ce specializarea Calculatoare, care exista deja, va rămâne orientată pe proiectare de software. Am încercat să le separăm pentru că în această direcție ne-a dus piața muncii”, a declarat Florin Drăgan.

De asemenea, domeniul energiei s-a dezvoltat foarte mult într-un timp foarte scurt, iar companiile au nevoie de oameni foarte bine pregătiți. În cadrul UPT, anul acesta au fost formate mai multe programe de studiu orientate spre sistemele energetice, dar care asigură interconexiunea cu sistemele de calcul. Specializările noi sunt în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Energetică, iar cursurile vor fi predate de profesori cu experiență.

Una dintre specializările noi este cea de Inginerie Energetică și Tehnologii Informatice. Putem să le predăm studenților o programă adaptată atât în zona energiei, cât și în zona sistemelor inteligente. Am simțit nevoia ca studenții noștri să aibă cunoștințe care să îmbine cele două domenii pentru că în acest fel pot face față cu succes schimbărilor din ultimii ani, însă cu ideile lor pot dezvolta sisteme de energie inteligentă. Cea de-a doua specializare din cadrul acestei facultăți este Inginerie Electrică și Calculatoare, care a fost creată în urma cerințelor pieței muncii la nivel european”, a încheiat rectorul Universității Politehnica Timișoara, Florin Drăgan.

Pentru sesinea din acest an, Universitatea Politehnica Timișoara menține admiterea în baza CV-ului educațional, pentru a simplifica procedura pentru candidații cu rezultate deosebite în perioada liceului. De asemenea, după modelul american, UPT a pus la dispoziție cinci locuri dedicate sportivilor cu performanțe.

Candidații pot depune dosarul de candidatură atât în Timișoara, la sediile facultăților, cât și în centrele de admitere din Arad, Hunedoara, Reșița, Drobeta-Turnu Severin, Târgu-Jiu și Râmnicu Vâlcea.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Interesat dar nu știu ce să zic despre corectitudinea datelor, personal mi-am depus anul trecut CV-ul la peste 200 de companii in județul Timiș și nu am primit nici un telefon, menționez că sunt inginer cu masterat și cu experiență de peste 5 ani în domeniul in care activez.
  Daca mă angajam nu mă interesa salariul atât de mult cât condițiile de muncă, care în anumite multinaționale nu sunt extraordinare și nu mă refer efectiv la munca ci la colegii turnători și la șefii plini de ei care se comportă de parcă firma și tu ai fi proprietatea lor.
  Problema e că angajatorii de fapt cei de la HR au pretenții foarte mari de la viitori angajați și selectează doar anumite cv-uri care arată foarte bine dar în realitate situația sta altfel, cine este bun in ceea ce face nu sta să își facă un cv de 10 deoarece nu îl interesează, stie că oriunde se va duce cu cunoștințele sale se va putea angaja ușor.
  Un sfat pentru angajatori, mai verificați și voi situația la HR și modul de selecție al cv-urilor poate că asta este problemă?
  Sau poate pretențiile exagerate de o anumită parte?

  • Fa-ti cont pe linkedin.