Noutati :

Se apropie septembrie si inceputul noului an scolar! Vezi care sunt modificarile legii educatiei!

21 august, 2011 - 09:14 AM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
1

Dupa multi ani, Romania are o noua lege a educatiei. LEN va intra in vigoare din aceasta toamna. Programa a fost modficata. Multe surprize ii asteapta pe elevi.

„Noutatea incontestabila pentru anul de invatamant 2011-2012 este aceea ca se schimba consensual si radical structura si mentalitatea constructiei structurii anului scolar. Structura anului scolar a fost aprobata, astfel ca elevii vor veni la cursuri din 12 septembrie”, a precizat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Noul an scolar vine cu o noutate: saptamana «Scoala altfel». Astfel, in perioada 2 – 6 aprilie se vor desfasura activitati de educatie non formala, sport, olimpiadele scolare.

„Avem o mare problema cu evaluarea. Multi parinti au fost socati sa vada ca au elevi cu media de 8,50 – 9,00, dar la bacalaureat au luat 2 sau 3. De ce? Pentru ca avem de multe ori o problema cu supraevaluarea. Odata cu schimbarea standardizarii trebuie sa schimbam mentalitatea evaluarii, mentalitatea in care o nota este perceputa ca o ghilotina”, a explicat Funeriu.

Parcurs individualizat al elevului

Ministrul a spus ca un prim pas in acest sens va fi acela ca va exista un proces in care dascalii vor face evaluarile initiale in functie de care vor trebui sa definesca un parcurs individualizat al fiecarui elev, al fiecarei clase.

„Un profesor va trebui sa predea altfel cand stie ca merge la o clasa care este peste medie. Un profesor va trebui sa se gandeasca de doua ori atunci cand preda derivate si integrale. El va face o serie de exercitii complexe intr-o clasa care are un nivel ridicat sau cu un anumit grup de elevi si va trebui sa predea altfel intr-o clasa in care nivelul este mai scazut. Aici este important ca elevul sa ramana cu o idee despre o derivata, sa inteleaga anumite fenomene, anumite lucruri care sunt utile. Acest tip de predare este un pas inainte”, a specificat ministrul.

In ceea ce-i priveste pe profesori, conditiile dupa care se va acorda gradatia de merit se schimba. „Gradatia de merit se va da pe calitatea muncii efective la clasa, nu pe un teanc de diplome, uneori fara relevanta. Sa fim bine intelesi”, a mai spus Funeriu.

Absenteismul – sanctionat la sange

Controlul absentelor elevilor, dar si ale cadrelor didactice va fi mult mai riguros in anul scolar 2011 – 2012, in scopul reducerii absenteismului si abandonului scolar, fenomene care trebuie privite global, a declarat, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

Tot efortul in anul scolar viitor se va centra pe elev. „Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice”, a spus ministrul Educatiei.

Acesta a precizat ca gandirea privind modul in care va fi redus abandonul scolar si absenteismul va fi una globala, iar actiunea va avea loc la nivelul fiecarei unitati de invatamant.

Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalent a 3.457 de ani de absente, majoritatea la liceeni, situatie care se reflecta si in rezultatele slabe de la bacalaureat.

Clasificare a universitatilor

„Fiecare universitate din Romania va fi clasata exact acolo unde ii este locul. Suntem in etapa in care se verifica datele raportate de universitati. Va fi facut public rezultatul clasificarii in momentul in care procedurile vor fi finalizate”, a precizat Funeriu.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. nu-mi place delok:p:(