Noutati :

Se amana din nou termenul de finalizare pentru lotul 1 al autostrazii Lugoj – Deva! Se taie insa panglica in 2 saptamani. Vezi de cand se va putea circula pe tronsonul Lugoj – Faget!

18 septembrie, 2013 - 11:43 AM
Autor: Anonim      
Categorie: SOCIAL
3

TIMISOARA.Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale au anuntat ca desi avansasera un termen de finalizare pentru luna septembrie la primului tronson al autostrazii Lugoj – Deva, lucrurile s-au schimbat, intre timp.

Autostrada care leaga vestul tarii de est se construieste pe bucati, fara prea multe legaturi intre ele. Pana acum au fost construite si date in folosinta opt portiuni de autostrada pe care constructorii le numesc „loturi”. Acestea dintr-un total de 12  loturi. Doar patru din cele 12 sunt aproape de finalizare.

Sursa: zf.ro

Potrivit reprezentantilor CNADNR, lotul 1 din autostrada Lugoj-Deva urmeaza sa fie complet finalizat si, deci, dat in folosinta, abia in luna decembrie a acestui an si nu in septembrie asa cum se anuntase in vara.

Ministrul Marilor Proiecte a declarat pentru economica.net ca in doua saptamani se poate inaugura tronsonul si, deci, taia panglica. De circulat insa, mai asteptam pana la Craciun.

Autostrada va fi finalizata in doua saptamani, dar nu exista drum de intrare. Este vorba de o portiune de 10,5 kilometri care a avut numai probleme. Ba s-a surpat drumul, ba constructorul n-a mai lucrat”, spune Dan Sova, ministrul Marilor Proiecte.

Cat priveste loturile 2,3, si 4 ale tronsonului de autostrada intre Lugoj si Deva, acestea au fost atribuite recent, iar lucrarile pot incepe oricand.

Segmentul este doar o piesa dintr-un puzzle, insa va mai trece ceva apa pe Bega pana cand imaginea completa va fi terminata, iar Timisoara va fi legata pe autostrada de Deva si Sibiu.

Tronsonul aproape de finalizare traverseaza valea Begai si trece pe teritoriul comunelor Ghizela, Belint, Balint, Costeiu, Bethausen si Traian Vuia. Momentan, ea va lega centrul de estul judetului, iar pentru timisorenii care merg catre zona Surduc sau catre Deva, va scurta distanta cu circa 10 km si timpul cu aproape 15 minute.

Tronsonul are o lungime de 27,620 km si este construit de Asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construzioni SpA. Lucrarile au inceput in data de 20 iunie 2011 si urmau sa fie gata la inceputul lui 2013, iar ultimul termen vehiculat este inceputul lunii septembrie.

SANOVITA. Tronsonul incepe din apropiere de Sanovita. Venind dinspre Timisoara, pe drumul de Lugoj, la intrarea in Chizatau se face la stanga, pe drumul judetean DJ609A catre Sanovita – Ghizela -Secas. Aici vechiul drum a fost deja mutat si trece peste autostrada. De pe pasaj se vede inceputul tronsonului, brutal, direct din camp, de acolo de unde trebuia sa fie aprope gata autostrada care venea de la Izvin, trecand pe la Recas. Insa, in directia Faget, italienii au inceput deja lucrarile la finisaje, asta dupa ce au terminat cu intarziere un pod peste Bega.

Nod PARU. In dreptul satului Paru are loc o ampla desfasurare de forte, pentru ca aici autostrada A1 face jonctiunea cu un drum de legatura care va duce la Lugoj. In realitate acest mic segment de 11,4 km face parte din autostrada A6 care va duce catre sudul tarii. Tot aici se amenajeaza un nod rutier ce va fi folosit de soferii care vor iesi la Lugoj. Catre Lugoj inca se lucreaza, acest tronson de legatura intre A1 si Lugoj fiind preconizat a fi finalizat abia anul viitor.

BALINT. O insiruire de pasaje si portiuni de infrastructura noi au schimbat radical aspectul zonei Balint, care pare prinsa la mijloc, intre trecut si viitor. Localnicii folosesc din plin noul aliniament al drumului judetean, insa numai ei stiu cat au avut de indurat de pe urma camioanelor care timp de doi ani de zile au distrus vechiul drum. Astazi sunt doar aminitiri, pentru ca autostrada se pregateste de deschidere.

NEVRINCEA. Dupa Balint, urmatoarea oprire este in apropiere de  Nevrincea. Mergand pe un drum comunal de piatra, ingust, dar practicabil, ajungem la pasajul peste autostrada, pus deja in functiunea pentru traficul local. Aici autostrada incepe sa mearga paralel cu calea ferata si incepe sa arate tot mai bine, pe sensul catre Timisoara fiind deja turnat ultimul strat de asfalt si marcajele.

BETHAUSEN. Continuand pe valea Begheiului, pe recent asfaltul drum judetean DJ609, intre Bethausen si Cliciova se ajunge la un alt pasaj de unde autostrada, loc ideal pentru observarea autostrazii. Si aici, pe sensul catre Timisoara sunt trasate deja marcajele.

SUSANI. Langa satul Susani iese in evidenta constructia unui spatiu de servicii cu parcare. Lucrarile sunt in intarziere la acest obiectiv si cel mai probabil se va da drumul traficului fara aceste facilitati.

JUPANI. La Jupani autostrada face cateva curbe sinuoase. De aici incepe sa se vada tot mai impunatori Muntii Poiana Rusca pe fundal, iar pe masura ce ne apropiem de Tara Fagetului,  relieful incepe sa se schimbe. Peisajul pentru soferi va fi superb.

TRAIAN VUIA. Aici tronsonul de autostrada se termina la fel de abrupt precum a inceput. Nodul care se construieste aici va permite accesul dinspre drumul national DN68A. Si aici lucrarile se apropie de final.

Tronsonul de Autostrada Lugoj-Deva Lot I face parte din autostrada A1 Nadlac – Bucuresti si este situat pe Coridorul IV Pan European. Contractul are o valoare totala de 681.040.913,98 lei (fara TVA) din care 85% fonduri europene si 15% de la bugetul national.

Daca tronsonul Timisoara – Izvin e deja gata si deschis circulatiei, urmatorul, Izvin – Belint, este inca in faza de licitare, dar procedura se apropie de finalizare si se preconizeaza ca dupa 2 ani de intarziere sa inceapa lucrarile si pe aceasta portiune.

FOTO: Radu TrifanInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. felicitari CNADR pt. inca un lindic de autostrada

 2. Eu sper sa aiba CNADR sau CJT atata minte incat, la Sanovita, sa asflateze acea mica portiune sa se poata intra pe autostrada !!!

  … ca doar nu vor sa avem o bucata de autostrada nefolosita, de fapt foarte utila chiar si asa cat e … prin folosirea tronsonului traficul greu ar ocoli Lugojul si alte 4 localitati, s-ar economisi timp si combustibil.

  • Am fost astazi la capatul portiunii de autostrada dinspre Sanovita.
   Ai dreptate, CJT trebuie cum-necum sa gaseasca fonduri, proceduri, sa faca de urgenta o lucrare de anvergura redusa, formata din 3 componente:
   – un mic sens giratoriu la intrarea in Chizatau, exact cum e la descarcarea de la Izvin
   – asfaltarea a 300 m de drum de piatra pe linga rambleul viaductului prin care DJ609A trece peste autostrada
   – realizarea unei bucle cu raza de curbura de 20-25 m ptr a se putea intra pe autostrada (cu racordarea la regimul de inaltime al autostrazii)

   Ptr ca tronsonul Izvin – Sanovita inca e in stadiu de contestatii la licitatia repetata (ce ti i-as lovi eu napraznic pe cei care au facut din contestatii un sport national), asadar tronsonul va fi gata de abia peste 2-3 ani, rastimp in care ar fi de un absurd rarisim sa nu se poata intra pe autostrada decit la centura Lugoj (Costei), acea portiune din viitoarea autostrada A6 catre Severin.

   In mod normal CNADNR ar trebui sa traga invataminte din situatia creata, ptr ca daca tronsonul era corect definit de la Topolovat si nu Sanovita/Chizatau, atunci avea si descarcare oficiala pe DN6, adica nu se ajungea in situatia asta absurda in care ai autostrada dar nu poti urca pe ea la unul din capete.
   De altfel, asta ar trebui sa fie o regula de baza, de bun simt, orice tronson care nu se racordeaza la altul deja existent sa aiba la ambele capete descarcari.