Noutati :

Scutul antiracheta din Romania prinde contur: Basescu a semnat decretul pentru ratificarea parlamentara a Acordului cu SUA

7 noiembrie, 2011 - 09:35 PM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: NATIONAL
0

Baza de la Deveselu este sub jurisdictia suverana romana, iar legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei. Decretul semnat de presedintele Basescu trebuie ratificat de Prlament.

Presedintele Basescu a semnat, luni, decretul pentru supunerea spre ratificarea Parlamentului a Acordului dintre Romania si SUA privind scutul antiracheta, informeaza Administratia Prezidentiala.

Acordul intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania a fost semnat la Washington pe 13 septembrie 2011 de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, si secretarul de stat al SUA Hillary Clinton.

Semnarea Acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie.

Iata care sunt principalele prevederi ale Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea scutului antiracheta in Romania:
Baza este sub jurisdictia suverana romana si proprietatea Romaniei. Legile aplicabile pe teritoriul Romaniei se vor aplica in perimetrul Bazei. Romania va stabili un spatiu aerian restrictionat deasupra si in jurul acesteia, precum si restrictii de trafic aerian. Numarul membrilor fortei Statelor Unite si ai componentei civile desfasurati in Baza dupa ce faza de constructie este finalizata si operatiunile incep nu va depasi 500. Numarul membrilor fortei Statelor Unite desfasurati in Baza in mod obisnuit va fi de aproximativ 150 de persoane.

Baza si personalul militar si civil roman aflat in Baza vor fi sub comanda romana exercitata de catre un reprezentant al fortelor armate romane. Facilitatea include componente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania cum ar fi, dar fara a se limita la: un sistem de lansare, un sistem de comanda si control, un sistem radar, un sistem de comunicatii, infrastructura de utilitati, infrastructura de securitate, infrastructura de depozitare si distribuire a combustibilului, echipament si infrastructura aferente misiunii si sprijinirii misiunii.
Statele Unite vor utiliza exclusiv si vor avea acces nerestrictionat la Facilitatea din cadrul Bazei.

Statele Unite vor controla accesul la Facilitatea din cadrul Bazei.

Romania nu isi va asuma raspunderea pentru niciun prejudiciu sau pentru nicio pretentie in legatura cu un astfel de prejudiciu, cauzat in afara teritoriului Romaniei de elemente ale Sistemului de Aparare impotriva Rachetelor Balistice al Statelor Unite in Romania, in cazul in care astfel de prejudicii nu sunt rezultatul actiunilor sau neglijentei Romaniei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...